Iyot Eksikligi Ciddiye Alinmali

Iyot Eksikligi Ciddiye Alinmali

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Hasan Levent, vücut için gerekli olan minerallerin basinda yer alan iyotun eksikligine, belirtilerine ve tedavi yöntemine deginerek önemli bilgiler verdi.

Açiklamasina iyotun önemine ve eksikliginin ne anlama geldigine dikkat çekerek baslayan Levent, iyodun saglikli beyin gelisimi, büyüme, saglikli bir tiroit fonksiyonu, metabolizmanin normal çalismasi ve hücrelerin yenilenmesi için son derece önemli bir mineral oldugunun altini çizdi. Iyot eksikligi durumunda bebek ve çocuklarda zekâ gelisiminde gerileme, hipotiroid, guatr, metabolizma yavaslamasi gibi sorunlari açiga çikardigini ifade eden Levent, iyot eksikliginin belirtilerini ise su sekilde aktardi:

“Anormal kilo alimi, kabizlik, saç dökülmesi, üsüme, soguga karsi hassasiyet, hafiza ve ögrenme zorlugu, yavas kalp hizi. Ellerde ve ayaklarda ödem, ciltte kuruma ve dökülme, düzensiz adet kanamasi ve tiroit bezinde büyüme.”

Iyot eksiligi tedavisinin son derece önemli oldugunu belirten Levent, yetiskinlerin günlük olarak 150 mikrogram iyota ihtiyaçlari oldugunu ifade etti.

Levent, iyot eksikliginin giderilmesine iliskin olarak ise “Gidalarda bulunan iyot miktari yeterli degildir. En iyi iyot kaynagi olarak balik, kabuklu deniz ürünleri, et, süt ürünleri, yumurta bulunmaktadir. Yeterince iyot almanin en iyi yolu yemeklerinize iyotlu tuz eklemektir. Günde kisi basina yarim çay kasigi iyotlu tuz kullanmak yeterlidir.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile