Makine ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Ali Can Polat ve Erdi Turhal’ın okutman Eda Çobanoğlu önderliğinde verdiği seminerde, Fransız Mutfağının tarihçesi ve kültürünün renkli yapısı anlatıldı. Uygulamalı olarak krep yapan öğrenciler, Fransızlar'ın dünyaca ünlü rokfor peynirini katılımcılara ikram ettiler. Kimya Mühendisliği sınıfını mini bir Paris Cafe haline getiren araştırmacılar, Fransız mutfağından farklı örnekler sundular.
Fransız mutfağının karşı konulamaz çekiciliğinin, Fransızların bu konuyu ciddiye almasından ve estetik anlayışlarını bu alana yöneltmelerinden kaynaklandığını belirten İYTE mühendisleri, “Fransız mutfağının kökeni, Fransız Devrimi sonrasında kolonileşme döneminde, dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır” dediler.
Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Fransız mutfağının, iştah açıcı ve göz doldurucu olması ile dikkat çektiğini belirten Yabancı Diller Yüksek Okul okutmanı Eda Çobanoğlu, “Bilimsel, sanatsal ve edebi değerleri öne çıkaran bir kültür olan Fransa’da yemek yapmak kadar da yemek yemek de bir sanat olarak kabul ediliyor. Belki de bu yüzden Fransız Mutfağı bu denli zengin ve popüler” diye konuştu.
Fransızların yeme-içme işini asırlardır ciddi ve disiplinli bir ritüele dönüştüren ilk ve tek ulus olduğunun altını çizen Çobanoğlu, “Fransa’da uluslar arası fas food zincirlerinin restaurantlarını Türkiye’deki gibi çok fazla göremezsiniz. Yerel tat ve cafelerinin korunmasına büyük önem veriyorlar. Dünyada yeni yeni moda olmaya başlayan aşçılık, Fransızlar tarafından 200 senedir büyük bir gururla yapılıyor” dedi.
Gujer Kalıpta Krema Kup, Jak Maydanozlu Omlet, Midye Buğulama, Peynirli Soğan Çorbası, Soğutulmuş Sebze Çorbası, Şaraplı Tas Kebabı gibi ünlü Fransız yemekleri ve bine yakın peynir çeşitleriyle dünya markası olan bu özel mutfağın olmazsa olmazı Fransız Şarapları ve üretim süreçleri hakkında da bilgiler veren İYTE mühendisleri, “Şarabın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir ve ilk kaşifi Yunanlıar olmasına rağmen, bugün Fransa’nın milli içkisi olması şüphesiz, Fransa’nın pazarlama dehasıdır” tespitinde bulundular.
Sunum, Fransız yemek ve içeceklerin nasıl tadılması gerektiğini anlatan video gösterisiyle sona erdi .
İyte’de Fransız Gastronomisi Sunumu
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE), Genel Kültür dersleri çerçevesinde Fransız Gastronomisiyle ilgili bir sunum yapıldı.