2023 Yarımadası’na odaklanan Urla İlçe Çalıştayı’nda, yerele özgü saklı ve değerli bilgilere, öne çıkan değerlere ulaşmak hedeflendi.
Tarım, turizm, yenilik ve girişimcilik, çevre ve enerji, kentleşme ve alt yapı konularında oluşturulan gruplarda kentlerini sahiplenen Urlalılar, Urla Belediyesi katkılarıyla Eski Tamirhane Binası’nda bir araya geldiler.
Birinci bölümde ilçenin değerli doğal varlıkları, ilçeyi diğer yerlerden ayıran önemli özellikleri, ilçenin yerel kültürel varlıkları, beşeri yapısı, ilçe ekonomisinin potansiyeli gibi konularda görüş veren katılımcılar, ikinci oturumda bu konuları ilçe tematik haritaları üzerinde etiketlediler. Varlık-temelli öneri ve stratejilerin geliştirilmesine yönelik oturumla sonlanan çalıştayda katılımcılar, plana katkı sağlayabilecek potansiyel isim önerilerini proje ekibine ve belediyeye ilettiler.
Planlama koordinatörü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Koray Velibeyoğlu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Murat Boyacı’nın yanı sıra çalıştayda ayrıca, İZKA Yarımada Strateji Planı proje grubundan İYTE’den; Doç.Dr.Semahat Özdemir, Öğr.Gör.Dr.Zeynep Durmuş Arsan, Prof.Dr.Alper Baba, Ege Üniversitesi’nden; Prof.Dr.Adnan Kaplan, Öğr.Gör.Dr.Nurdan Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr.Hüsnü Erkan da yer aldı.
Açılış konuşmasında söz alan İZKA Planlama Programlama Koordinasyon Birimi Başkanı Sibel Ersin, Urla’nın mevcut durum analizinin yapılması ve elde edilen bilgilerin somut proje önerilerine dönüştürülerek hayata geçirilmesiyle, kendine özgü öncelikleri doğrultusunda kalkınma hedeflerinin oluşturulacağı bir çalıştay gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ise yaptığı konuşmada, 5 ilçenin merkezinde yer alan Urla’nın hem kültürel, hem coğrafi, hem de geçmiş tarihiyle çok önemli bir kent olduğunu dile getirdi. “Bilmek sorumluluk gerektirir.” diyen Karaosmanoğlu, toplantıdan çıkacak bilgi birikiminin, yapılacak olan strateji planlaması için oldukça yararlı olacağını ifade ederek tüm katılımcılara başarılar diledi.
Sağlanan verilerden memnuniyet duyan akademik planlama kadrosu ve katılımcıların bir kısmı, çalıştay sonrasında Eski Zeytinyağı İşliğindeki zeytinyağı tadım etkinliğine katıldı.
Urla Belediyesi, Yarımada’daki merkez konumu ve tarihiyle sorumluluğu iki kat üstlenen, ekolojik, bilimsel, sanat ve beşeri değerleriyle isminden sıkça söz ettiren Urla’nın, kendi alternatif yaşamını tanımlaması için 2011 yılında başlattığı çalışmaları 2014 yılında revize ederek, Yarımada Planı'nı hayata geçirmek adına katkı sunmak isteyen tüm isteklilerin, Urla Belediyesi davetlerini takip etmesi, ya da her türlü katkısını yazılı olarak iletmesini bekliyor.
İzka,yarımada Halk Çalıştayı İçin Urla'daydı
İzmir Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’nin ilk alt bölge planlaması olarak sürdürdüğü “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” çalışmaları kapsamında Urla’da buluşuldu.