IZKITAP Fest'e Hafta Sonu Yogun Ilgi

IZKITAP Fest'e Hafta Sonu Yogun Ilgi

Izmir Kitap Fuari, hafta sonunda da yazarlar ve okurlari bir araya getiriyor. “Çocuk edebiyati” ana temasiyla düzenlenen ve Türkiye’nin açik alanda düzenlenen en büyük kitap fuari olma özelligi tasiyan IZKITAP Fest, birbirinden ünlü yazarlarin söylesileri, imza etkinlikleri ve farkli yas gruplarindan pek çok çocuk için rengarenk eglence alanlari ile hafta sonunda da fuar ziyaretçilerine unutamayacaklari deneyimler yasatti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde, IZFAS ve SNS Fuarcilik is birligi ile Kültürpark’ta düzenlenen IZKITAP Fest - Izmir Kitap Fuari, hafta sonu, edebiyat ve yazim dünyasinin birbirinden degerli isimlerini agirladi. Tarihçi, yazar, akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, sair ve yazar Murathan Mungan ile animasyon yapimcisi ve karikatürist Varol Yasaroglu, Kültürpark Atatürk Açikhava Tiyatrosu’ndaki söylesilerle Izmirlilerle bulustu. Söylesilere yüzlerce okur katilirken yazarlara kitaplarini imzalatmak için de uzun siralar olusturdu. Bunun disinda; Ahmet Telli, Buket Uzuner, Canan Tan, Çagan Irmak, Deniz Erbulak, Handan Belivermis, Mine Sögüt, Murat Mentes, Sinan Meydan, Umut Sarikaya, Yilmaz Aslantürk gibi birbirinden degerli isimler okuyuculari ile bulustu. Ümit Nar moderatörlügünde gerçeklesen kitap mezati da büyük ilgi gördü. Akin Ersoy ve Ersin Doger, Izmir (Smyrna) Arkeolojisi söylesisi ile Lozan Sahne’de kitapseverlerle bulustu. Tüm geliri okuma güçlügü çeken maddi durumu yetersiz çocuklara bagislanacak olan, Açelya Görgü, Bengi Birgi, Handan Gökçek, Kübra Alpman, Mine Siraçe, N.Nur Öner, Nimet Sengül’ün yazdigi Renkli Sayfalar kitabinin lansmani da IZKITAP Fest’ta gerçeklesti.

"Günün sartlarini anlamamiz bize yol gösteriyor"

Düzenlenen söyleside Izmirlilerle bir araya gelen Prof. Emrah Safa Gürkan, yeni yazdigi “Cumhuriyetin 100 Günü”, “Cumhuriyetin 100 Ismi” kitaplarinda anlattigi konulara degindi. Gürkan, “Cumhuriyetin 100 Ismi kitabim, Cumhuriyeti hangi kadrolar kurmustur, kimi destek kimi köstek olarak Cumhuriyet’in kurulusunda rol oynayan 100 ismi, onlarin hareketlerine yön veren arka planlariyla kaleme aldim. Ezbere anlatilarin disina çikan bu portreler, kisileri oldugu kadar, o günün sartlarini da anlamamiz için bize yol gösteriyor. Birçok egitimli genç subayin ve vizyonu olan kadrolarin kazanimidir Cumhuriyet. Bana 40 yasimda çok genç profesör oldun diyorlar. Oysa bu adamlar 40 yasinda general olup ordulari yönetiyordu” dedi.

Gürkan, “Cumhuriyetin 100 Günü adli kitabindan ise “Aksayan planlarin, kaygan ittifaklarin, saklanan niyetlerin, ama en nihayetinde tartismasiz bir zaferin öyküsü. Inkilabin Ayak Sesleri’nde Cumhuriyetin dönüm noktasi olan 100 günü kaleme alirken genç bir Cumhuriyetin dogusunun hikâyesini anlattim” diyerek bahsetti.

“Sosyal medyanin getirdigi bir cehalet yasiyoruz”

Sair ve yazar Murathan Mungan da düzenledigi söylesi ve imza etkinliginde büyük ilgi gördü. Mungan, sair ve yazar kimligi ile içinde bulundugumuz dünyanin, çagin, edebiyatin, sanatin, kültürün kodlari ve mansetleri üzerinde konustu.

Mungan “Ilk yazim, 20 yasinda bir gazetede kültür sanat sayfasinda yayinlandi. O dönem Türkiye’nin siyasi olarak karisik oldugu yillardi. Ilk yazim, sirtimda kirilan sopalarla bende iz birakti. Bu tip seylerle sonrasinda da beni bekleyen engelleri bekliyordum. Avukat olan babamin hukukçu olmam konusundaki israrina ragmen yazmayi birakmadim. Ben yaziya, edebiyata olan tutkumu hiç birakmadim. Ömrümü adadim. Üstünde adimin, soyadimin yer aldigi 90 kitabim bulunmakta. Içinde bulundugumuz bu çagda kültürel çöllesmeye gidiyoruz. Ülkemizde bu nedenle pek çok okula konusmaci olarak gidiyorum. Türkiye çok büyük kayiplar yasiyor, ahlak, vicdan, hakkaniyet, deger ve en önemlisi dilimizi kaybediyoruz. Ülkemizdeki milli egitim müfredati daraltiliyor, içinde matematik yok, felsefe, mantik, psikoloji yok. Edebiyat dersleri kisirlastirilmistir. Sosyal medyanin getirdigi bir cehalet yasiyoruz. Ben içinde bulundugumuz bu çaga, çakma çag diyorum” diye konustu.

Izmir dogumlu, animasyon yapimcisi ve karikatürist Varol Yasaroglu da söylesi ve imza etkinligi ile sevenleriyle bulustu. Yasaroglu, hem küçük hem de yetiskin hayranlari tarafindan yogun ilgi gördü. Izleyiciler, çocuklarin sevgilisi Kral Sakir kitaplari, çizgi filmleri ve gösterileri hakkinda yazarla karsilikli soru cevap seklinde güzel dakikalar geçirdi. Yasaroglu, “Biz bu mizahi yaparken sadece çocuklara degil yetiskin olarak kendi güldügümüz esprileri de eserlerimize koyuyoruz. Ben çocukluk hayalimi gerçeklestirdim. En çok istedigim sey Pembe Panter’i izlerken keske böyle bir seyi Türkler de yapabilse oluyordu. Bunu basarmis olmak beni çok mutlu ediyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile