Izlanda'da Aralik Ayindan Bu Yana 4. Yanardag Patlamasi

Izlanda’nin Reykjanes Yarimadasi’ndaki yanardag, aralik ayindan bu yana 4. kez lav ve kül püskürtürken ülkenin güneyinde acil durum ilan edildi.

Izlanda’nin Reykjanes Yarimadasi’nda dün bir kez daha yanardag patladi. Aralik ayindan bu yana 4. kez meydana gelen volkanik patlama nedeniyle Izlanda’nin güneyinde acil durum ilan edildi. Lavlarin geçtigimiz yilin sonlarinda meydana gelen patlamanin ardindan tahliye edilen Grindavik kasabasinin dogusuna ulastigi aktarildi. Yanardagin lav ve kül püskürtmesine ragmen ülkenin kuzeybatisindaki ana havalimanini etkilemedigi bildirildi.

Bati ve Güney yönlerinde ilerleyen lavlarin Mavi Lagün’e ve Reykjanes Yarimadasi’nin büyük bir kismina sicak su saglayan jeotermal enerji santraline dogru ilerledigini kaydeden Reykjavik merkezli Iskandinav Volkanoloji Merkezi Baskani Rikke Pedersen, her ikisinin de etrafina çok sayida koruyucu set insa edildigini söyledi.

Mavi Lagün’ün bir sonraki duyuruya kadar tedbir amaçli kapatildigini ifade eden Pedersen, patlama sirasinda bölgede 500-600 arasinda kisinin bulundugunu söyledi.



Norveç Meteoroloji Ajansi’ndan dogal afet uzmani Einar Bessi Gestsson, lavlarin deniz suyuyla temas etmesi halinde tehlikeli gazlarin ortaya çikabilecegini ve küçük patlamalarin meydana gelebilecegini söyledi.



Bölgenin yeni bir volkanik döneme girdigine inaniliyor

Dünya’daki en büyük iki tektonik levha olan Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik levhalari arasinda yer alan Izlanda, sismik ve volkanik bir noktada bulunurken, ülkede 32 aktif yanardag bulunuyor.

Reykjanes Yarimadasi ise en son 800 yil önce volkanik faaliyet dönemi geçirmis ve patlamalar onlarca yil devam etmisti. Dün meydana gelen patlama da 2021’den bu yana yasanan 7. patlama ve bilim adamlari bölgenin yillar hatta yüzyillar sürebilecek yeni bir volkanik döneme girdigine inaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile