İzmir, 23 depremde 9 milyon lirayla en çok hasar ödemesi alan il oldu

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, İzmir'de art arda meydana gelen depremlerin önemsenmesi gerektiğini söyled

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, İzmir'de art arda meydana gelen depremlerin önemsenmesi gerektiğini söyledi. En küçüğü 2,4, en büyüğü 4,9 olan depremlerin can ve mal kaybına yol açmamasının sevindirici olduğunu fakat ikaz mahiyetinde algılanması gerektiğini söyledi.

Geçen ekim ayında Batı Anadolu Fay Hatları TIR'ı projesiyle İzmir'e geldiklerini ve dört gün süren deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası eğitimleriyle 5 bin kişiye ulaştıklarını belirten Yazıcı, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "İzmir'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren konutlardan yaklaşık 230 bininin poliçesi bulunuyor. Bu, geçen yıl 272 bin olan sayıdan yüzde 15 düşük. Birinci derece deprem bölgesinde bulunan İzmir, yaklaşık yüzde 25 sigortalılık oranıyla Ege Bölgesi'ndeki iller arasında üçüncü sırada. Ege'nin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan en gelişmiş ilindeki bu oranın yeterli olmadığını ve İzmir'in Zorunlu Deprem Sigortası üretiminde acilen atağa geçmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Can kaybına yol açmayan depremlerin de konutlara hasar verebildiğini vurgulayan Selamet Yazıcı, "2001'den 2009 sonuna kadar İzmir'de meydana gelen 23 hasar yapıcı depremde, toplam 4 bin 706 Zorunlu Deprem Sigortalı konut zarar gördü. 2005 yılında 5,9 büyüklüğündeki Seferihisar ve Uzunkuyu depremleri, ülkemizde 2001'den beri en yüksek sayıda konuta hasar verdi. DASK, çoğunluğu kısmi olan bu hasarlar için 9 milyon liraya yakın ödeme yaptı. Bugüne kadar DASK'tan en çok tazminat ödemesi alan il de İzmir oldu. Zorunlu Deprem Sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil, küçük hasarlarda da tazminat ödüyor. Depremden sonra hayata devam edebilmek için Zorunlu Deprem Sigortası son derece önemli bir ihtiyaç." şeklinde konuştu. DASK'ın deprem kaynaklı hasarlar dolayısıyla bugüne kadar yaptığı 21 milyon liraya yakın ödemenin yüzde 97'sini kısmi, yani yıkıma sebep olmayan küçük hasarların oluşturduğuna dikkat çeken Yazıcı, İzmir merkezde yer alan 100 metrekarelik betonarme bir konutun, yılda indirimsiz 131 liraya güvence altına alabildiğini kaydetti. Yazıcı ayrıca konut sahiplerinin toplu başvurularında ve yenilemelerde yüzde 20 olmak üzere toplamda yaklaşık yüzde 40 indirim yaptıklarını söyledi.

DASK VE ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Depremlerin binalarda sebep olduğu maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliğiyle kurulan DASK, kâr amacı gütmüyor. Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15 bin 700 yetkili acente ve banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri, aracılık görevi üstleniyor. Konutlar, DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminatı karşılanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile