İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu

İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu

İleri Yaş Sempozyumu’nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, “Avrupa’da insanlar 65 yaşında emekli olduklarında ne yapacağını planlıyorlarken, biz huzurevine koyuyoruz.

Bu çok acı bir şey. Önemli olan yaşlı nüfusu üretime katmak ve hayattan keyif almalarını sağlamak. Yerel yönetimler olarak biz bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.

Kendisinden örnek veren Dr. Aydoğan, “Yılların geçmesine artık eskisi kadar öfkelenmiyorum. Günde 15 saat çalışıyorum” dedi.

İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu, “Aktif Yaşlanma” konusu ile Balçova Termal Otel’de başladı.

İzmir Valiliği himayesinde, Konak Belediyesi’nin destekleriyle Ege Geriatri Derneği tarafından düzenlenen sempozyuma, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Aile ve Soysal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş ve Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ile kalabalık bir dinleyici grubu katıldı.

“BELEDİYELER AKTİF ÇALIŞIYOR” Açılış konuşmasında, son yıllarda yerel yönetimlerin sosyal politikalara daha fazla bütçe ayırdığını ve aktif yaşlanma konusunda da önemli hizmetler verdiğini vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Aydoğan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Eşrefpaşa Hastanesi, Zübeyde Hanım Huzurevi, Müyesser Tufan Güçsüzler Evi, Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi ve engelliler merkezi olmak üzere çok geniş yelpazede yaşlıları ve engellileri mutlu etmek için çalışıyoruz. Yılda 60’ın üzerinde sosyal etkinlik düzenliyoruz. Bu konuda önemli hizmetler veriyoruz” dedi

Konuşmasında yaşlı nüfusu üretime katmanın ve hayattan keyif almalarını sağlamının önemine değinen Aydoğan, şöyle devam etti: “Avrupa’da insanlar 65 yaşında emekli olduklarında ne yapacağını planlıyorlarken, biz huzurevine koyuyoruz. Bu çok acı bir şey. Önemli olan yaşlılarımızı kendi çevresinde, evde bakımını yapmak ve maaş bağlamak. Bunları organize etmemiz ve bu insanları hayata katmamız gerekiyor. Kendisiyle barışık, huzurlu bir yaşlılık nasıl olur konusunda üniversitelerimizin, derneklerimizin, devletin ve bizlerin bu gibi sempozyumlarda bir araya gelip taktik belirlememiz çok önemli. Ben kendimden örnek vermek istiyorum. Yılların geçmesine artık eskisi kadar öfkelenmiyorum. Günde 15 saat çalışıyorum. Yaşlanırken de bir şeyler yapmak istiyorum.” Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Akçiçek, yaşlılık fenomeninin tüm dünyayı yakından etkilediğini belirterek, yaşlılar için ayrılan sağlık ve bakım harcamalarının bütçesinin hızla artış gösterdiğine dikkat çekti. Bu anlamda aktif yaşlanmanın önemine değinen Akçiçek, “Aktif yaşlanman hem bireyin kendisine bağımsızlık kazandırıyor hem de özgüvenini pekiştiriyor. Aynı zamanda topluma ekonomik katkı sağlıyor. Bu yüzden bu yıl 6. sempozyumumuzun ana konusunu aktif yaşlanma olarak belirledik. Bu konu üzerinde fikir alışverişinde bulunacağız” dedi.

"KUŞAKLAR ARASI DAYANIŞMAYI ARTIRMALIYIZ" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Kocaoğlu da, Türkiye’de gençlerin yüzde 95’nin kendi ailesiyle birlikte yaşadığını, dünya ortalaması bakımından Türkiye’nin bu anlamda ilk dört sırada yer aldığını belirtti.

Yaşlanma açısından Türkiye’nin dünya Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Ertaş, “Asıl önemli olan tehlike bireyselleşen aile yapısı. Biz kuşaklar arası dayanışmanın ve iletişimin önemine büyük ağırlık veriyoruz. 65 artı yaş grubunun yüzde 11’i tek başına yaşıyor. Yalnız yaşayan kadınların oranı yüzde 21, erkeklerinki ise yüzde 5-6. Türkiye’de ortalama ömür 75 civarında iken kadınlarda 78’e çıkıyor” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Tartan ise, son yıllarda sağlıklı yaşlanma konusunun önem kazandığına dikkat çekerek aktif yaşlanma ve bilimin olumlu etkileri sayesinde insan ömrünün 100 yaş sınırına kadar uzayabileceğini belirtti.

Tartan, yerel yönetimler olarak sağlıklı yaşlanma konusunda çalıştıklarını ve bu yaz Azheimer Derneği ile birlikte Halilrıfatpaşa’da bir merkez açacaklarını söyledi.

Aile ve Soysal Politikalar İl Müdürü Ertaş da, yaşlıları kendi sosyal çevresinden koparmadan bakımını sağlamayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile