İzmir anketinde Sarıgül sürprizi

İzmir anketinde Sarıgül sürprizi

İzmir'de yapılan bir araştırmada oy tercihlerinde büyük değişimler var.

İzmir'de yapılan bir araştırmaya göre vatandaşların yüzde 24'ü şehirlerini "faşist" bulduğunu söylerken, yüzde 62'lik kısım bu yakıştırmaya katılmadığını ifade etti. Araştırma da oy tercihlerinde ise büyük değişim var.

Kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de yer aldığı parti konvoyunun 22 Kasım 2009 tarihinde İzmir'de taşlanmasından sonra başlayan 'faşist' söylemi gündemdeki yerini koruyor.

Taşlı sopalı saldırıdan sonra Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal ile Taraf gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı'nın İzmir'i faşizmin başkenti olarak göstermesi şehrin önde gelenlerinin tepkisini çekmişti.

Uzun yıllar araştırma sektöründe hizmet veren ekip tarafından 2006 yılında kurulan İNTEGRAL, son dönemin tartışmalı şehri İzmir'i masaya yatırdı.

Kenti her anlamda mercek altına alan, yerel yönetimlerden, milletvekillerine, siyasi eğilimlerden, ulusal ve yerel sorunlara olan yaklaşımlara kadar İzmir'in nabzını tutan İNTEGRAL, ocak ayı içinde metropol alandaki 11 ilçede bin 695 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

İNTEGRAL'in son anketinde katılan İzmirlilerin yüzde 24'ü şehri 'faşist' buluyor.

İzmirlilere, "İzmir'in giderek faşist bir kent olduğuna katılıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 15'i 'katılıyorum', yüzde 9'u 'kesinlikle katılıyorum', yüzde 62'si ise 'bu yakıştırmaya katılmıyorum' cevabını verdi.

Gavur ve faşist yakıştırmaları ekseninde, İzmirlinin ağırlıklı siyasal eğiliminin yoklandığı soruda, katılımcılara ''Kendinizi hangi etnik/sosyal gruba ait hissediyorsunuz?" ya da başka bir deyişle "Kendinizi konumlandırdığınız kimlik nedir?'' diye soruldu. Katılımcıların yüzde 67'si soruya 'Türk' yanıtı verirken, yüzde 16'sı 'Kürt' şeklinde cevap verdi.

Etnik eğilim sorusunu ağırlıklı olarak 'Türk' şeklinde yanıtlayan İzmirliler, siyasi eğilim konusunda da ilginç cevaplar verdi. ''Kendinizi en yakın gördüğünüz siyasi eğilim hangisi?''sorusuna 'milliyetçi' cevabını verenlerin oranı yüzde 21 olurken, 'sosyal demokrat', laik ve cumhuriyetçi diyenlerin oranı yüzde 22 oranında gerçekleşti.

Araştırmanın en ilginç cevapları ise 'yarın seçim olsa, oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verildi. 29 Mart yerel seçimlerinde İzmir'in metropol alanında yüzde 56,7 oyla büyükşehir belediye seçimini kazanan ve 28 ilçede belediye başkanlığını alan CHP, yüzde 39'luk bir oy oranına düşmüş görünüyor.

Yerel seçimin ikinci partisi AK Parti yüzde 30'luk oy diliminden yüzde 19'lara düşerken, yüzde 7 oy alan MHP ise oyunu iki kat artırmış gözüküyor.

Aynı anketin 'alternatif siyaset' bölümünde ise ANAP ile birleşip ANAYOL formülünü yürürlüğe koyan Demokrat Parti, Türkiye Partisi'ni kurarak alternatif olma yolunda çaba harcayan Abdullatif Şener ve Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül'e ilişkin sorularına da ilginç cevaplar verildi.

Alternatif olma iddiasındaki üç siyasal oluşumdan İzmirlinin en çok güvendiği, desteklediği hareketin Sarıgül önderliğindeki TDH olduğu ortaya çıktı.

"Sarıgül önderliğindeki TDH' ya oy verme eğiliminiz nedir?" sorusuna yüzde 3'lük kitle 'kesinlikle oy veririm' derken, yüzde 11'i 'oy veririm' diye cevap verdi. İzmirlinin yüzde 18'i ise Sarıgül konusunda kararsız olduğunu, 'belki veririm belki de vermem' diyerek anlattı.

Sarıgül için İzmirlinin yüzde 31'i 'oy vermem' derken, yüzde 37'si 'kesinlikle oy vermem' dedi.

Aynı ankette Şener'in oranı yüzde 5'te kalırken, Hüsamettin Cindoruk'un yönettiği DP'nin oranı yüzde 2 oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile