İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Açıklaması
Dünya Şehircilik Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda açıklamalar yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ile Şehir Plancıları Odası’nın Dünya Şehircilik Günü nedeniyle düzenlediği “Kent Yönetimi ve Planlama” konulu 37. Kolokyum sona erdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunda yaptığı açıklamada, “Kent dönüşümü ile kentlerimizi gecekondulardan, sağlıksız binalar, sosyal donatı alanlarının olmadığı mahallelerden, depreme dayanıksız konutlardan kurtarmak istiyoruz. Bunu yaparken de ya bugünkünden daha kötüsünü yapacağız, ya da yoğunluğu artırmadan geriye kalan her türlü rantı, geliri, pastayı orada yaşayan insanlara bölüştürme mantığıyla kent dönüşümü yapıp doğru şehirler kuracağız” diye konuştu.
"YASAL AMA HUKUKİ Mİ?"
Kanun çıkartılarak evrensel hukuka, adalete, kentin ve ülkenin gerçeklerine uymayan planlamalar yapıldığını öne süren Kocaoğlu, son yasal düzenlemeler sonucu plan yapma yetkisinin büyükşehir belediyelerinin elinden alındığına belirtti.
Bugüne kadar İzmir’de belediyeler, meslek odaları olarak yanlış gidişi yargı kararlarıyla engellediklerini söyleyen Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Planlama yetkisi büyükşehir belediyelerinde var görülüyor. Ama gerçekte planlama yetkisi büyükşehir belediyelerinde değil. TOKİ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Turizm Bakanlığı ayrı plan yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise plana, ruhsata dair her şeyi yapıyor. Yasal güç olarak bunu yapıyor. Açılan davalar ve burada bir birikim oluşması karşısında hükümet, dava kazandığımız yasal gedikleri, araladığımız kapıları kapatmaya başladı.
En sonunda dava kazanmamızı sağlayacak hiçbir şey kalmayacak. Tabii ki bu yapılanlar kanuna uygun. Onlar da bunu söylüyorlar. Peki kanun hukuka, Anayasa’ya, bu toplumun gerçeklerine uygun mu? Hukuk var mı? Adalet var mı? Diyorlar ki; ‘Biz kanunsuz bir şey yapmadık.’ Parlamenter çoğunluk var. Akşam çıkartıp sabah uyguladınız. Kanun çıkartarak yanlış doğru, evrensel hukuka, adalete uymayan; kentin, ülkenin gerçeklerine uymayan kanun çıkartarak ‘ben kanuna uygun iş yapıyorum’ demek doğru davranış değil. Bugün planlamada bu yapılıyor.”
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) 75. Yıl Salonu’nda gerçekleşen “İl Ölçeğinde Büyükşehir” konulu kapanış oturumunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Hamamcı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Göksu konuştu.
1 Nisan 2014 tarihinden itibaren yeni yasayla birlikte Büyükşehir Belediyesi olacak olan Ordu’nun Belediye Başkanı Başkanı Seyit Torun ise, "Yaptım, oldu" denilerek o bölgede yaşayan insanların iradelerini almadan beldelerin kaldırıldığını söyleyen Torun, "Bu ülkenin kılcal damarları kapatılmıştır. Valilik merkezinde oluşturulacak koordinasyon merkezleri tamamen demokrasiden uzak, ben merkezci, dayatmacı bir yapıdır" dedi.
"KILICIN ÜZERİNDE YÜRÜYORUZ"
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Dikili Belediye Başkanı Ozman Özgüven gibi belediye başkanlarına toplumun mutlaka sahip çıkması, koruyup kollaması gerektiğini söyledi.
Kılıcın üzerinde yürüdüklerini ve her an kişilik, özgürlük ve haklar itibariyle birçok baskıya maruz kalacak yapıda olduklarını öne süren Tanık, belediyelerin kutsal bir örgütlülük olduğunu kaydetti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Hamamcı ise, Büyükşehir Yasası’nı eleştirerek, hem yerel yönetimler hem de İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savundu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Göksu da Türkiye'nin sistem bataklığı içinde çırpındığını ileri sürdü.