İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Bir Yıllık Değerlendirme

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 29 Mart seçimlerinden sonraki bir yılını değerlendirdiği bir toplantı düzenledi

  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu , 29 Mart seçimlerinden sonraki bir yılını değerlendirdiği bir toplantı düzenledi . Aliağa - Menderes metro hattı üzerideki Nergiz İstasyonu ' nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kocaoğlu , " Merhum başkanımız Ahmet Piriştina ' nın ölümüyle emanet olarak aldığım başkanlık görevini dört yıl sürdürdükten sonra bu halk bana güvendi ve yüzde 56 ' lık oyla yeniden göreve getirdi . İşte bu yüzden uyuma ve kavga etme lüksüm yok " dedi .
Bir yıllık süreçte yapılan ve yapacakları icraatlarla ilgili bilgi veren Aziz Kocaoğlu , ilk defa bir metro projesinde belediye ile hükümetin ortaklaşa olduğunu ve bu yüzden gecikme yaşandığını söyledi . Bu gecikmeleri bir çocuğun hastalıklarına benzeten Kocaoğlu , bu süreç içinde verdiği desteklerden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ' a teşekkür etti . Bugüne kadar raylı sistem için 129 milyon lira harcadıklarını anlatan Kocaoğlu , şöyle konuştu : " Bu
arada mahkemede iki iptal , bir onay bir de mahkeme kararıyla ret yaşandı . Şimdi yeni bir ihale yaptık . Bu yaşanan mahkeme kararları nedeniyle 4- 4 , 5 aylık zaman kaybı oldu ve bu zamanı bitiş tarihine eklememiz gerekiyor . Fakat biz yüklenici firmalara gerekli baskıyı yapıp zamanında bitireceğiz . "
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ' ı kastederek kendisini sürekli olarak kavga ortamına çekmek istediğini belirten Kocaoğlu , şunları söyledi : " Biz bugüne kadar mümkün mertebe ağzımızı açmamaya çalışıyoruz . Kavgadan polemikten uzak durmak istiyoruz . Ama geçenlerde Seferihisar ' ın yavaş şehir seçilmesiyle ilgili olarak kendilerinin bir açıklaması vardı . ' Kültür Bakanı Seferihisar ' ı gördü Büyükşehir Belediye Başkanı ' nı göremedi diye ' . Kültür Bakanlığı ' nın göndereceği 250 bin lira ile ne yavaş şehir olur
ne de hızlı şehir olur . Büyükşehir olarak Seferihisar ilçesine gerçekleştirdiğimiz dere ıslahları , alt yapı çalışmaları ve çevre düzenlemeleri olmasa yavaş şehir hızlı şehir olması mümkün değil . Sadece atık suyunu arıtma tesisine 5 milyon lira harcadık . Köy yolları dahil bütün yollar asfaltlandı . Eğer bu yatırımlar olmasa kimse kimseye bir şey vermez . "
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ' ın da açıklamalarla Ulaştırma Bakanı ' yla aralarının açılmasını istediğini dile getiren Kocaoğlu , sözlerini şöyle sürdürdü : " Eğer Sayın Kabak ' ın amacı Ulaştırma Bakanı ve TCDD ' yle benim aramı açmaksa , bu durum bulunduğu siyasi parti tarafından gözden geçirilmeli . Biz altı yıldır birlikte çalışıyoruz . İzmir Büyükşehir Belediyesi ' ne vuracağım diye İzmir ' e vurulmaz . İzmir ' in altı oyulmaz . Belli koltuklar özveri gerektirir . Bize verilen görev bu kentin kalkındırılmasıdır .
Gece gündüz 24 saat çalışıp bu kent insanına layık olmaya çalışıyoruz . "
Harmandalı çöp depolama alanının ömrünü tamamladığını ve yeni bir yer için çalışması başlattıklarını da anlatan Kocaoğlu , alanın boşaltılacağını ve metan gazı çıkarıldıktan sonra alan ağaçlandırılarak kente yeni bir mesire alanı kazandırılmış olacağını söyledi . Çöp depolama ve çamurdan elektrik enerjisi üretme konularında net karar veremediklerini de belirten Kocaoğlu , Çevre ve Orman Bakanlığı ' yla ilgili görüşmelerin sürdüğünü açıkladı .
ÖNCE YÜRÜTMEYİ SONRA DAVAYI KAZANDIK
Göreve gelmelerinin ardından Hazine ' yle masaya oturduklarında belediyenin 1 milyar 804 milyon lira borcu olduğunu yapılan anlaşmalar ve ödenen borçlarla bu rakamın 418 milyon liraya düştüğünü söyleyen Kocaoğlu , buna karşın İzmir ' den Bakanlar Kurulu Kararnamesi ' yle 63 milyon lira fazla para alındığını bunun geri ödenmediğini de söyledi . Üç yıl içinde 932 milyon lira hazineye borç ödediklerini ancak hükümetin Bakanlar Kurulu Kararnamesi ' yle kendilerinden 63 milyon lira fazla para kesildiğini söyleyen
Kocaoğlu , bu nedenle 5 milyon 500 bin liralık dava açtıklarını belirtti . Önce yürütmeyi durdurma sonra da davayı kazandıklarını anlatan Kocaoğlu , sözlerine şöyle devam etti : " Geriye kalan 56 milyon lira alacağımız kaldı . Ancak , mahkeme bu para için zaman aşımı kararı verdi . Olması gereken Hazine , Maliye Bakanlığı ' na yazı yazarak bu paranın iade edilmesini sağlamalıydı . ' Hazine borçlarımızı niye kesiyor ' hiçbir zaman demedik . Ancak biz uygulanan çifte standarda değil çok standarda karşıyız . Kesilecekse
tüm belediyelerden kesilsin . Yüzde 10 kesilecekse tüm belediyelerden yüzde 10 kesilsin . "
Kocaoğlu , İzmir ' in " sırtına vurulması " gerektiğini bu şekilde ne altyapı sorunu , ne arıtma sorunu kalacağını bu şekilde İzmir ' in merkezi hükümete daha fazla para aktarabileceğini de vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü : " Antalya yüzde 100 teşviklerle bu hale geldi . İzmir ' e de destek verilmesini istiyoruz . ' İzmir metrosunu yapamayacaksa biz yapalım ' gibi bir durum söz konusu , bunu kabul etmiyoruz . Biz metroyu yapıyoruz . Bitiriyoruz . Önümüzdeki günlerde açacağız . "
BUNLAR AÇIK LİSELİLER
Soru cevap bölümünde bir gazetecinin " Türbanlı öğrencilerin neden öğrenci kartı alamadıklarını " sorması üzerine konuya açıklık getiren Kocaoğlu , " Bu konu her sene ısıtılıp önümüze getiriliyor . Örgün öğretim gören öğrencilerde bu sorun yok . Fakat bu arkadaşlarımız açık lise öğrencileri . Açık liselilerde bu sorun olabiliyor . Biz kılık kıyafet kanununu uyguluyoruz . Yoksa bizim herhangi bir sorunumuz yok . Meclis gerekli düzenlemeleri kanun üzerinde yapsın biz de uygulayalım " cevabını verdi .
CAMİ YAPMAK İSTİYORUZ
Kocaoğlu , başka bir gazetecinin de " İzmir ' e büyük bir cami yapılmasını düşünüyor musunuz? " sorusuna da şu karşılığı verdi : " Tabii ki İzmir ' in büyük bir protokol camisine ihtiyacı var . Alsancak Hocazade Camii artık yetersiz kalıyor . Bostanlı ' daki Beşikçioğlu Camii ' de şehrin bir diğer bir bölümünde kalıyor . Nasıl opera binası yapmayı düşünüyorsak camilerimiz için de böyle düşünüyoruz . Bunun için yer araştırmalarımız devam ediyor ve en yakın zamanda yapmak istiyoruz . "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile