İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı 7. olağan toplantısında belediye bütçesi görüşüldü.
Toplantıda konuşan CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, bütçeyle ilgili partisinin görüşlerini aktarırken, belediyenin 2011 yılı bütçesinin kentin her yerine hizmet götürecek, halkın refahını arttıracak bir bütçe olduğunu söyledi.
Bütçesinin yatırım ağırlıklı bir bütçe olduğunu belirten Aydoğan, gelir bütçesinin toplamının 1 milyar 612 milyon lira olduğunu; gelir-gider arasında 238 milyon liralık fark olduğunu ifade etti.
Bütçede 788 milyon liranın yatırımlara ayrıldığını belirten Aydoğan, yatırım ağırlıklı bir bütçe yapıldığını, 788 milyon liranın yüzde 32'sinin metro ve tramvay yatırımlarına harcanacağını bildirdi. Asfaltlama harcamaları için 120 milyon lira ayrıldığını, özellikle köy ve yeni bağlanan ilçelerde asfaltlamaya ağırlık verdiklerini bildiren Aydoğan, kamulaştırma için de 120 milyon harcanacağını, kamulaştırma konusunda Türkiye'ye örnek olacak politika izlediklerini belirtti.
"BÜTÇE ŞİŞİRİLMİŞ"
AK Parti Grubu'nun görüşlerini aktaran AK Parti Grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli ise, 2009 yılı bütçesinin 1 milyar 865 milyar lira olarak kabul edildiğini ve seçim öncesinde yapıldığı için şişirilmiş bir bütçe olduğunu; 2011 yılı bütçesinin de 2009 yılı bütçesinin altında hazırlandığını, ancak yine şişirilmiş bir bütçe yapıldığını söyledi.
Önceki yıl bütçelerinde yatırımların gerçekleşme oranının yüzde 20-25'lerde kaldığını ifade eden Sürekli, bu yıl da yatırma ayrılan payın 200 milyon lira civarında kalacağını savundu.
Bütçe gelirlerinin arttırmanın en önemli yollarından birinin imar planları yapılırken kenti büyütmek olduğunu; ancak yapılan planlarda İzmir'in küçültüldüğünü kaydeden Sürekli, şunları söyledi:
''Yeni kent merkezi gibi yerleri 25 binliklere alsaydık gelirlerimiz artabilirdi. Yatırımcıyı İzmir'e çekmedik, yatırımcının önündeki engelleri kaldırmadık. Türkiye'deki yatırımcılar İzmir deyince korkuyor, gelmek istemiyorlar. Yeni kent merkezine yeni hizmet binası yapalım, bu sakıncalı binadan kurtulalım, Merkez Bankası ile SGK'yı da alalım, meydanı büyütelim denizle buluşturalım.
İşte turizm ve hizmet sektörünün gelişeceği bir alan. Bayraklı yeni kent merkezinde Turan'dan sonra Altınyol'u aşağıya alarak burada Bayraklı meydanı oluşturup, turizm alanı yaratılabilir. İzmir'de Konak ve Bayraklı meydanı oluşturulabilir. Bu şekilde yatırımcının önünü açmış oluruz. İZSU doğal arıtmalar konusunda yanlış uygulama yaptı, bunlar yeniden yapıldı; bu uygulama sonucunda paralar çarçur edildi. Litresi 176 lira olan bir sivrisinek ilacı 376 liraya alınmış bu da paranın çar çur edildiğinin göstergesi. Hafif raylı sistem başlangıcında dünyanın en hızlı, en ucuz, en kısa sürede bitirilecek metrosuydu. Geldiğimiz noktada dünyanın en pahalı, en uzun sürede bitirilecek metrosu. Yani bu paraları boşa harcıyoruz.''
AK Partili Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Arif Uğurli ise, 2011 yılı performans programının bir önceki yılın kopyası olduğunu, emek harcanmadığını savundu.
Bütçenin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeterince tartışılmadığını, görüşmelerin 22 dakikada bittiğini, geçen yıl tartışmaların 8 saat sürdüğünü belirten Uğurli, Mehmet Akif Ersoy'un ''Adam ol'' şiirinden dizeler okuyarak, ''Sözü sağlam, özü sağlam bütçe istiyoruz.'' dedi.
Başkan Kocaoğlu, Uğurli'ye tepki göstererek, ''Lütfen işi karşıdaki kişileri rencide edici noktaya getirmeyin. Bu sizin biraz önce söylediğiniz sözleri aynen, nazik bir şekilde iade ediyorum. Konuyu tamamlarsanız sevineceğim. Biz ne bol laf konuşuyoruz, ne bol para harcıyoruz. Senin 2 katı yaşındayım. Bana lafı, bol rakamı bol sözlerinizi, demek ki siyaseti öğrenmemişsiniz diye iade ediyorum.'' dedi.
Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise, Konak Meydanı Projesi'nin, yatırımcıya verilmek üzere değil, kente meydan yaratmak amacıyla düşünülmesi gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Kanunu çıkarken, Hazine arazilerinin kayıt altına alındığını, imar planları içinde kalan yerlerin belediyeleri devredilmesi gerektiğini savunan Çakar, şunları söyledi:
''Büyükşehir Belediyesi'nin binasını yapacağı uygun yer varsa bunu da devretmelidir. Bunun üzerinden bir siyasi yol haritası çizilmesi de doğru olmayacaktır. Deponi alanı için köydeki bir araziden bahsediyorsunuz, Hazine yeri mi değil mi bilme şansımız yok. Burada kamulaştırma rakamının küçüklüğünden bahsediyoruz. Bir an evvel bu ödenekleri artıralım mağduriyetleri giderirken bizim olan çöpü yeni depolayacağımız sıhhi alanlar oluşturalım. Metro konusunda. Kamu İhale Kurumu (KİK) üzerinden yapılanın da doğru olmadığını söylemek istiyorum. KİK'in Üçyol-Üçkuyular'ın tarihsel sürecini aksattığı süreç 3 aydır. 2010 yılının sonunda metroyu yine bitirecektik; ama İnönü Caddesi'ni yer üstündeki trafiğe açıyoruz. Devletlerin ve idarelerin barışa ulaşmasının yolu 'padişahım çok yaşa' diyenlerden geçmemiştir, 'Mağrurlanma padişahım senden büyük Allah var' diyenlerin sözünün dinlenmesinden geçmişlerdir. Önerim şuradaki muhalefet gruplarını bu mantıkla dinlemenizdir. Mağrurlanmayın sizden büyük Allah var diyeceğiz.''
"HER TÜRLÜ YATIRIMI YAPTIK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, yaklaşık 4 saat süren konuşmalardan sonra bütçe üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
İzmir'i kalkındıracak, sıçrama yaptıracak 2 yerin İnciraltı ve yeni kent merkezi olduğunu; bu iki alanın planlamasının büyük önem taşıdığını belirten Kocaoğlu, 171 bin hektarlık Yarımada'nın da eğitim ve turizm sektörü için çok önemli olduğunu, bu bölgenin de iyi bir şekilde planlanması gerektiğini, bu bölgelerin kenti kalkındıracak bölgeler olduğunu vurguladı.
Hizmet binasının taşınmasını iyi niyetli öneri olarak kabul edilebileceğini vurgulayan Kocaoğlu, diğer binaların yıkılmasından kısa bir süre sonra belediye binasını hemen yıkabileceklerini belirtti. Hedeflerinin yerelde kalkınmayı gerçekleştirmek olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
''Aliağa-Menderes bitmek üzere, şimdi Torbalı, Selçuk'a gitmek hedefimiz. Biz göreve geldiğimizde bu proje sükut etmişti. Hayatım Devlet Demiryolları'nın kapısının önünde heba oldu. Saçlarım ağardı. Müze yeri için Agora'da bir alan kamulaştırıldı. Arsa Kadifekale'nin altında, arsanın üzerinde bina var planları, programları, kamulaştırması yapılacak. Kamulaştırma bitecek ondan sonra Turizm Bakanlığı proje yapacak, sonra tekrar binayı biz yapmak üzere konuşuluyor.
İzmir'in kalkınması için bu görevi üstlendik, Ege Medeniyet Müzesi yapmak bizim görevimiz değil, Bakanlığın görevi. Acil gördüğümüz durumlarda senin görevin benim görevim, senin paran benim param demeden yapıyoruz. Biz belediye olarak ilk defa Belkahve'de bir temiz su arıtma tesisi yapacağız, bu proje 180-200 milyon liralık projedir, biz bunu bölüşerek yaptık. Sahilden denize girmek belediyemizin projesidir, adı Büyük Körfez Projesi, çalışmalar hızla sürüyor.
Hem liman, hem körfezin kurtulması için hızlı bir çalışma içindeyiz. Metro konusunda eleştirildik, iki tane talihsizlik yaşandı, 2005'te temelleri attık, evet 7 senede gerçekleştirdik. Bu gizleyecek, saklayacak değil, yeraltında iş yapmıyoruz, aleni metro yapıyoruz ve başaracağımıza da canı yürekten inanıyoruz. Biz bu kentin kalkınmasını, insanının yaşam standardının yükseltilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Belediye kentin ekonomik olarak kalkınması için gerekli her türlü yatırımı yaptık.''
Başkan Kocaoğlu'nun konuşmasından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılı tahmini bütçesi ile 2011 Mali Yılı Performans Programı maddeler halinde oylandı. AK Partili meclis üyelerinin ret oylarına rağmen bütçe ve performans programı oy çokluğu ile 1 milyar 850 milyon lira olarak oy çokluğu ile kabul edildi.