İzmir Büyükşehir`in Torbalı`daki Çöp Depolama Alanına İzin Çıkmadı

İzmir Büyükşehir`in Torbalı`daki Çöp Depolama Alanına İzin Çıkmadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Torbalı ilçesine bağlı Taşkesik köyünün yakınlarına kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisine, Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan onay çıkmadı.

Çöpe Karşı Sivil İnsiyatif Hareketi`nin eylemleri ses getirdi. 14 Mayıs 2011 tarihinde Torbalı Ticaret Odası (TTO) tarafından düzenlenen "Torbalı`nın Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantıda sivil toplum kuruluşları (STK) ve muhtarlarla buluşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`a, katı atık depolama ve bertaraf tesisi kurulmasına ilişkin projeye ÇED raporu verilmemesi yönünde istek gelmişti. Bunun üzerine Günay, "Çevre ve Orman Bakanı kardeşim Veysel Eroğlu, çöpün Torbalı`ya gelmesine `Hayır` dediyse ben iki misli hayır derim." karşılığını vermişti. TTO Başkanı Behçet Çınar ve TTO Meclis Başkanı Abdülvahap Olgun da Bakan Günay`a rapor sunup Metropolis`i simgeleyen İkiz Kızlar heykeli hediye etmişti.

Bölge halkı için hayati önem taşıyan bu sözden sonra Bakan Günay, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nden Taşkesik`te inceleme yapmasını istedi. Geçen haziranda iki uzman tarafından yapılan inceleme raporlaştırıldı. Söz konusu alanda kurulması planlanan tesise ilişkin TTO`nun raporuyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü inceleme raporunun birer örneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na gönderildi. Büyükşehir Belediyesi`nin, bütün İzmir`in çöpünü 32 yıllığına Taşkesik`teki 54 hektar alana depolatma kararına karşı ilçede siyasi parti, dernek, STK ve muhtarlar olmak üzere 40 kurumun desteğiyle Sivil İnisiyatif Hareketi oluşturulmuştu.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mustafa Akdağ ile İnşaat Yüksek Mühendisi Yeliz Nehir`in hazırladığı raporda, söz konusu tesisin Taşkesik köyünün dışında, toprakları daha verimsiz, etrafı yapılaşmadan uzak, doğayı tahrip etmeye sebep olmayacak başka bir alanda, uzun yıllar sonrası da planlanarak ekonomik ve verimli olmayı sağlayacak biçimde yapılması önerildi. Rapordaki en dikkat çekici tespit ise, "Alanda yapılacak çöp depolama çalışmasının yaklaşık 2 bin dönümlük arazide olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda 2 bin dönüm verimli tarım arazisinin yok olacağı açıktır. Ayrıca bu işlemin uzun yıllar sürecek olmasının yer altı sularının kirlenmesine de sebep olacağı kanaatine varılmıştır." oldu.


RAPOR:
"Öncelikle köy muhtarı ile birlikte söz konusu tesisin yapılması planlandığı belirtilen alana gidilmiş, eski maden ocağı ve etrafı incelenmiştir. Yaklaşık 1-1,5 dönüm alandaki çukurun etrafının çoğunlukla özel mülkiyette olduğu öğrenilmiştir. Alanda verimli zeytin ağaçları öncelikle dikkat çekmiştir. Yine alanın hemen 1 km. altında bulunan özel mülkiyetteki arazilerde yeni dikilen ağaçlarda meyve olduğu ve verimli oldukları gözlemlenmiştir. Bir yıl önce dikilmiş olduğu öğrenilen zeytin ağaçlarının kısa sürede büyüdüğü, yine kayısı, şeftali, erik, vişne gibi ağaçların üzerinde de meyveler olduğu izlenmiştir. Vatandaşların ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü`nün yaptırmış oldukları sondajlarda suya kolaylıkla ulaşıldığı, pompa ile çıkarılan suyun, damlama sulamada kullanıldığı tespit edilmiş ve bitki örtüsünden de su sıkıntısı yaşanmadığı anlaşılmıştır. Yine çınar veAntep fıstığı gibi kaliteli ağaçların da olduğu görülmüştür. Ayrıca alanın 1 km. kadar arkasında, DSİ tarafından Arıkbaşı köyünün tarımsal sulama amaçlı gölet inşasının devam ettiği de öğrenilmiştir. Alandaki çöp depolama çalışmasının, yaklaşık 2 bin dönümlük bir arazide yapılacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda 2 bin dönümlük verimli tarım arazisinin yok olacağı açıktır. Ayrıca bu işlemin uzun yıllar sürecek olmasının, yer altı sularının kirlenmesine de neden olacağı kanaatine varılmıştır. Daha sonra Torbalı Belediye Başkanlığı`na da gidilmiş, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan bertaraf tesisine yönelik olarak yurtdışındaki örnekleri incelemeye gittikleri ve bunun sıradan değil, bir geri dönüşüm tesisi olarak planladığı öğrenilmiştir. Tüm bu inceleme ve görüşler neticesinde, yapılması planlanan tesisin Taşkesik köyünün dışında, toprakları daha verimsiz, etrafı yapılaşmadan uzak, doğayı tahrip etmeye neden olmayacak başka bir alanda, uzun yıllar sonrası planlanarak, ekonomik ve rantbl olmayı sağlayacak biçimde yapılmasının ilimiz ve bölgemiz için çok daha uygun olacağı kanaatindeyiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile