Izmir’de We-Cycle Çevre ve Geri Dönüsüm Fuari kapilarini açti. Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde IZFAS ve EFOR Fuarcilik isbirligiyle düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüsüm Teknolojileri Fuarinda yasanabilir bir çevre birakmak için kentte atik olusumunun engellenmesi, azaltilmasi, dönüstürülmesi ve farkindalik olusturulmasi hedefleniyor. 12-14 Mayis tarihleri arasinda açik kalacak olan fuarda Türkiye’den 18 il ile Almanya ve Romanya’dan toplam 120 katilimci yer aliyor. Fuarda, atik bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazlari ve arastirma laboratuvarlari, depolama firmalari, tasima firmalari, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmalari, günes enerjisi teknolojisi ve isi geri kazanim firmalari, geri dönüsüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliligi kontrol teknolojileri firmalari, atik su ve atik su teknolojileri, kentsel temizlik araçlari, ekipmanlari ve teknolojileri firmalari, altyapi hizmetleri, damla sulama firmalari, plastik hammadde firmalari yer aliyor. Firmalar katilimcilara geri dönüsüm ve çevreye olan katkilari hakkinda bilgiler verdi.
Fuarin açilis konusmasini yapan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Dünya degisiyor. Dogamizla geçmisimizle birbirimizle gelecegimizle uyumu temel alan döngüsel sehir anlayisinin hayat buldugu Izmir için canla basla çalismaya devam ediyoruz. Üç gün boyunca devam edecek fuarimiz çesitli söylesilerle farkli tecrübeleri bir araya getirecek, sektör temsilcilerinin birbirinden ilham almalarini saglayacak. 13 farkli ilden, 14 farkli ülkeden temsilciler bu fuarda bulusuyor. Izmir’in döngüsel ekonomisini büyütmek için hanelere kadar uzanan çok farkli bir program uyguluyoruz. Artik çöpü bir hammadde olarak ekonomiye ve dogaya yeniden kazandiriyoruz” diye konustu.
Sehirdeki atiklari kaynagindayken arittiklari bilgisini veren Soyer, “Sehrimizdeki atiklari henüz kaynagindayken ayristiriyoruz. Buca, Karsiyaka, Karabaglar ve Narlidere ilçelerinde bu dönüsümü baslattik. Önümüzdeki yaz aylarinda tamamlanacak sürecin sonunda ambalaj atiklari ve çöpler ekonomiye kazandirilmis olacak. Ayni zamanda IZDÖNÜSÜM projemizde yer alacak is gücünü saglamak amaciyla sokak toplayicisi kardeslerimizi istihdam etmeye basladik. Daha iyi ekonomik sartlar ve saglikli bir is olanagi sunuyoruz. Bundan sonra Izmir’de iki seçenek sunuyoruz. Atiklariniz çöpe atmak ya da geri dönüsüm kutulariyla bulusturmak. Bundan sonra Izmir’de çöp deyip geçmeyecegiz” ifadelerini kullandi.
Sürdürülebilirlik alanindaki gelismelerin üretim sekline de yön verdigini söyleyen Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, “Sürdürülebilirlik alanindaki gelismeler günümüz dünyasinda üretim sekillerine, ekonomik iliskilere, küresel ticaretin kurallarina yön veriyor. Üretimin ve ticaretin öncelikleri degisiyor, paydaslarin beklentileri farklilasiyor. Bu yolculukta hepimize çok fazla sorumluluk düsüyor. Sürdürülebilirlik ile ilgili trendler, yasal mevzuat ve tüketici beklentileri artik firmalarin stratejilerini belirleyen unsurlar haline geliyor. Döngüsel ekonominin saglanmasi amaci dogrultusunda; geri dönüsüm, yeniden kullanim ve yeniden üretim modellerini benimsememiz ve üretim süreçlerimize entegre etmemiz gerekiyor. Üretim sistemlerinin daha az atik üreten ve daha da önemlisi girdi olarak atik kullanan modellere geçmesi gerekiyor. Güncel rakamlara bakmak gerekirse, bugün küresel ölçekte ortaya çikan emisyonun yüzde 55’i enerji, yüzde 45’i ise endüstriyel üretim faaliyetleri kaynakli. Dolayisiyla döngüsel ekonomi faaliyetleri ile yüzde 45’lik oranin temsil ettigi emisyonu daha asagi çekmemiz mümkün olacaktir” diye konustu.
Sinirli kaynaklar yasami her geçen gün zorlastirdigina dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskanvekili Ibrahim Gökçüoglu, “Uluslararasi fuarlari ile marka olusturan Izmirimiz Fuar Izmir ile çok daha kapsamli adimlar atmaya devam etmektedir. Ege Bölgesi Sanayi Odasi olarak Ticaret Odasi ile olusturdugumuz bu fikri destekleyen Izmir Büyüksehir Belediyesi ve IZFAS’a tesekkür ederiz. Degisen, dönüsen dünyada sinirli kaynaklarla yasam her geçen gün zorlasmaktadir Gerçi dönüsüm yöntemiyle çevre, doga, ekonomi dengesinin yeniden dizayn edilmesi ihtiyaci çok açiktir. Azalt, yeniden kullan, geri dönüstür prensibi tüm üretim hatlarinin önceligi olmalidir. Türkiye’de ilk ve tek dönüsüm OSB kurma konusundaki çalismalarimizi sürdürüyoruz. Tüm sehirlerimizde kurulmasi gerektigini her platformda dile getiriyoruz” dedi.
Sinirli kaynaklarin çevreye duyarli kullanilmasi gerektiginin altini çizen Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Baskani Mahmut Özgener, “Sinirsiz kaynaklara sahip olmayan dünyamiz, dogal kaynaklarin rasyonel ve çevreye duyarli bir sekilde kullanilmamasi nedeniyle günümüzde sadece ekonomik problemler degil daha da önemlisi gelecek nesilleri tehdit edecek sekilde küresel isinma ve iklim degisikligi gibi büyük sorunlar ile de yüz yüze. IZTO olarak biz de bu yesil dönüsüm çalismalarini, Izmir’i daha rekabetçi bir ekonomiye dönüstürme adina bir firsat olarak degerlendirmede kararliyiz. 2 yila yakin süredir ilgili tüm platformlarda Yesil Mutabakat’in etkileri hususunda farkindaligi artirici çalismalar yapilmasina, Avrupa Birligi mevzuatina uyumlu yerli ETS (Emisyon Ticareti Sistemi) kurulmasina dikkat çekiyoruz. Bunun yaninda Gümrük Birligi’nin, Yesil Mutabakatla uyumlu olarak güncellenmesi ve yeni alanlarla genisletilmesi gerektigi konusunu da vurguluyoruz” ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan katilimcilar fuari gezerek katilimcilardan bilgi aldi.
Fuarin tanitim toplantisina CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Baskani Mahmut Özgener, Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi ve Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskanvekili Ibrahim Gökçüoglu katildi.
Izmir Çevre Ve Geri Dönüsüm Fuari Düzenlenen Törenle Açildi
Izmir’de gelecek nesillere yasanabilir bir çevre birakmak için kentte atik olusumunun engellenmesi, azaltilmasi ve dönüstürülmesi amaciyla Çevre ve Geri Dönüsüm Fuari düzenlenen törenle açildi.