Izmir Çiftçisi Ayçiçek Ekimine Yöneldi

Izmir Çiftçisi Ayçiçek Ekimine Yöneldi

Ayçiçeginin ekim alanlari, son yillarda iklim kosullarina bagli olarak çiftçilerin ilgisini çeken bir mahsul haline gelirken, Izmir’in Foça ilçesi Gerenköy Mahallesi’nde de çiftçiler ayçiçegi yetistirmeye basladi.

Ülkemizde yaglik ayçiçegi üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yogunlasirken, çerezlik ayçiçegi ekimi ise çogunlukla Iç ve Dogu Anadolu Bölgesinde yapiliyor.

Son 2 yildir iklim kosullarina bagli olarak ortaya çikan kuraklik nedeniyle, Foça ilçesindeki Gerenköy çiftçileri de ayçiçek yetistirmeye basladi.

Çiftçiler, bu yilki mahsullerden memnun oldugunu ifade etti.



"Kuraklik nedeniyle artik ikinci mahsul olarak ayçiçek ekmeye basladik"

Gerenköy’de çiftçilik yapan ve ayni zamanda mahallenin muhtari olan Ibrahim Dereli, “Bizim köyümüzde çigdem ya da halk arasinda gündöndü olarak bilinen ayçiçek ekimi 2 yildan beri yapilmaktadir. Iklim kosullari, kuraklik ve susuzluk nedeniyle ayçiçek ekimine basladik. Aslinda biz pamukçu bir köyüz, ikinci mahsul olarak bugday ekmekteyiz; ancak kuraklik nedeniyle artik ikinci mahsul olarak ayçiçek ekmeye basladik. Ekim ayi sonunda hasadimizi yapacagiz" dedi.

Ayçiçek yetistiren bir baska çiftçi Osman Yen de, "Kuraklik nedeniyle ne yetistirebiliriz diye düsündük Ayçiçek ekmeye karar verdik. Ayçiçegin getirisi az ama masrafi da az, daha önce hayvancilik ile ugrasirken silajlik misir ekiyorduk, su olmayinca kurak mahsule döndük ve ayçiçek ekmeye basladik. Ayçiçek bir pamuga bir misira benzemez, kurak yillarin mahsulüdür" seklinde konustu.

Çiftçi Ahmet Genis ise "Tarlanin durumuna göre 10 Haziran ile 10 Temmuz arasinda ayçiçek ekimi yapilir, hastalik olabilir diye ilaç atiyoruz, gerek duyulursa gübre atiyoruz. Ekim ayi sonunda hasat zamani basliyor, bazi arkadaslarimiz hasada simdiden basladi.

Tüccar ve Tarim Kredi Kooperatifine satiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yine Çiftçi Ali Yildiz da, “Ayçiçegi ektim, 290 kilo dönümünde aldim; hiç sulamadim, Allah bereket versin benim için iyiydi. Ayçiçeginin bakiminda yerin temiz olacak, bugday ektikten sonra ayçiçegi ektigim tarlami suladim. 15 gün sonra tarlaya tavinda girdim, bir daha da hiç gitmedim. Tarlaya sonra hasada basladim, ilaç bile atmadim" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile