İzmir'de 1 milyon kapı numarası barkodlu olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 1 milyon kapı numarası levhasını değiştirecek. Coğrafi bilgi sistemleri çalışmaları kapsamında şehirdeki adres k

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 1 milyon kapı numarası levhasını değiştirecek. Coğrafi bilgi sistemleri çalışmaları kapsamında şehirdeki adres karmaşasına son vermeyi hedefleyen projeyle binalarda "akıllı barkod sistemi" uygulanacak. Barkodlar, levhaların montajından sonra "etiketleme" yöntemiyle.

Kapı numaralarındaki barkodlarda, binayla ilgili bütün bilgiler yer alacak. Böylece su abone numarası, belediye tarafından yapılan hizmet ve sosyal yardımlar, vatandaşların Hemşehri İletişim Merkezi'ne şikayet, istek ve önerileri gibi bilgilere tek bir okumayla ulaşılabilecek. Aynı şekilde vatandaşlar da bina kimlik numaralarıyla her türlü işlemlerini hızlı ve doğru bir şekilde takip edebilecek. Sistemin en önemli avantajı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile entegre olması. Böylece barkod sisteminden sadece Büyükşehir Belediyesi değil, diğer bütün kamu kuruluşları da yararlanabilecek. Yanlış adres tebligatları gibi sıkıntıların da önüne geçilecek. Kurumlar, hizmet bilgilerini kapılardaki barkod sayesinde doğru adresle birleştirebilecek ve kendileriyle ilgili olanlara da tek okumada ulaşabilecek.

Bazı ilçe ve semtlerde kapı numaralarında ciddi problemler olduğuna dikkat çeken Belediye Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, adres bulma durumlarında muhtarlık, posta ve emniyetle zaman zaman karışıklık yaşandığını belirtti. Yapılacak çalışmayla Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki bütün ilçeler, bağlı ilk kademe belediyeleri ve köylerinde barkodlu kapı numarası uygulanacağını, bu sayede başta belediye hizmetleri olmak üzere kamudaki birçok kurumda kaynak ve zaman tasarufu sağlanacağını vurguladılar.

Büyükşehir Belediyesi, daha önce de adres karmaşasına son vermek ve entegrasyonu sağlamak amacıyla üzerinde kendi logosu ve sabit tanıtım numarası bulunan 80 bin adet sokak levhası yenilemişti.

BARKOD SİSTEMİ NE GETİRECEK?

- Barkod bilgileri ulusal standartlarda oluşturulacağından, kurumlar arasında adres birliği sağlanacak. Bu da hizmet bilgilerinin paylaşımı ve birarada kullanımı açısından önemli bir avantaj oluşturacak.

- Vatandaşlar, adrese dayalı hizmet veren kurumlardaki işlemlerini daha hızlı ve doğru şekilde yapabilecek.

- Saha çalışması yapan (veri toplama, anket vb.) kurumlar veya özel kuruluşlar, barkod bilgileri sayesinde adres karmaşası yaşamayacak.

- Coğrafi Adres Veri Tabanı ve Ulusal Adres Veri Tabanı birebir eşleştirileceğinden, sosyal doku analizleri coğrafi tabanlı yapılabilecek. Böylece etkili bir planlama ve süreç yönetimi sağlanacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile