İzmir`de 10 Bin Arabulucu Lise Öğrencisi Yetiştirilecek
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), okullardaki şiddet ve anlaşmazlıkların önüne geçebilmek için 5 yıl süreyle Buca ilcesinde faaliyet gösteren 18 lisede, 10 bin arabulucu öğrenci yetiştirecek.
DEÜ Rektörlüğü Senato Salonu`nda, `10 bin Müzakereci-Arabulucu-Lider Öğrenci Yetiştiyor Projesi`nin protokolü imzalandı. Protokol törenine İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Milli Eğitim Müdürü Ragip Üye, DEÜ Rektörü Mehmet Füzün, DEÜ Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abbas Türnüklü, Buca Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu hazır bulundu.
Okullarda dönem dönem yaşanan disiplinsizliklerin ceza yöntemi yerine arabulucu öğrenciler aracılığıyla çözümleneceğini aktaran Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, bu sistemin başarılı olması halinde bütün il geneline yayılabileceğini kaydetti. DEÜ Rektörü Mehmet Füzün ise üniversitelerin bilim ve teknik çalışmaların yanında sosyal projelerle halka ulaşma gibi bir misyonlarının bulunduğunu, bu kapsamda da okullara destek vermekten çok mutlu olduğunu söyledi. Barışın bilimden daha önemli olduğuna dikkat çeken Füzün, barış ortamı olmadan bilim ortamı olamayacağını, bu sebeple projenin beş yıllık süreçte başarılı olması halinde ülke geneline yayılmasını sağlayacaklarını ifade etti.
Okullardaki disiplinsizlik olaylarını görmezden gelemeyeceklerini söyleyen Milli Eğitim Müdürü Ragip Üye, "Kavga ortamında sinirlerine hakim olamayanlar, güç kullanarak sıkıntıyı çözme yoluna gidiyor. Oysaki tartışma ya da kavga yerine bir arabulucu ile sorunun masa başında çözümlenmesini hedefliyoruz. Pilot uygulama bunun yapılabileceğini gösterdi." dedi.
Buca Aybars Hikmet Karabacak Lisesi`nde pilot uygulamanın beş yıl önce başladığını ve bu sürede 350 öğrenci yetiştirildiğini aktaran DEÜ Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü de öğrencilerin sorunlarını müzakere yoluyla çözemediği için şiddete başvurduğunu vurguladı. Toplumda müzakere kültürünün geliştirilmesi gerektiğini belirten Türnüklü, projenin uygulanması hakkında şu bilgileri verdi: "9. sınıflardan itibaren sınıfta en sevilen 4 kız, 4 erkek olmak üzere 8 kişiyi, arabulucu olarak 30 saatlik bir eğitimden geçiriyoruz. Bu eğitimi alan öğrenciler, iletişim becerisi, öfke yönetimi, müzakere ve akran ara buluculuğu konularında edindikleri bilgileri olası bir sorunda çözüm amaçlı arkadaşlarına yönelik kullanıyor. Bu öğrenciler, edindikleri bilgileri aynı zamanda aileleri, komşuları ve diğer gündelik hayatta de paylaşıyor. Bu sayede çatışmacı bir toplum yerine uzlaşmacı bir kültür yerleşiyor."
Bu eğitimi alan 350 öğrencinin, bugüne kadar 704 anlaşmazlıkla ilgili soruna müdahale ettiğini belirten Prof. Dr. Abbas Türnüklü, bunlardan 471`inde kız öğrencilerin görevlendirildiğini, 571 olayda ise anlaşmazlıkların iki öğrenci arasında yaşandığını ve arabulucular sayesinde ise yüzde 93.75 oranında başarı sağlandığını kaydetti.
Daha sonra DEÜ Rektörü Mehmet Füzün ile Milli Eğitim Müdürü Ragip Üye arasında beş yıl süreyle 18 okulda öğrenim gören 10 bin öğrenciye verilecek eğitimin protokolü imzalandı. DEÜ Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülecek çalışmada, 25 bin lira tutarında kırtasiye malzemesi kullanılacağı, uygulamanın gönüllülük esası üzerine yapılacağı kaydedildi.