Ailesinin, "görme engelli olduğu için eğitim almasına gerek olmadığı" düşüncesiyle okula göndermediği 31 yaşındaki Kaçan, ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen 23 yaşında okuma yazma öğrenerek ve sonrasında eğitimini sürdürmedeki azmiyle tüm engellilere örnek oluşturdu.
Okuma yazma öğrendikten sonra açık öğretim imkanlarından yararlanarak ortaokul ve lise diploması alan Kaçan, yaşamını AA muhabirine anlattı.
Kaçan, 3'ü görme engelli, 6 kardeş olduklarını ve "okula gitmenin bir anlamı olmayacağı" düşüncesiyle kendisi ve iki görmeyen kardeşinin okula gönderilmediğini söyledi.
Ailesinin, özellikle de babasının, "Okuyamaz, zaten öğrense ne yapabilir-" diyerek konuya yaklaştığını dile getiren Kaçan, "Babam hala 'Sen niye okuyorsun-' diyor bana. Ama aileler çocuklarına böyle yapmasın, 'Sen bir işe yaramıyorsun' dedikleri zaman, zaten bir engeli var, daha da umutsuz oluyor insan" diye konuştu.
-Radyo programıyla hayatı değişti-
Zorlu hayatında bir radyo programının kendisine ışık tutuğunu ifade eden Kaçan, bu programda görme engellilere yönelik faaliyet gösteren Beyaz Ay Görmeyenler Derneği'ni tanıdığını ve o zamanlar tek başına dışarı çıkamadığı için bir arkadaşından kendisini o derneğe götürmesini istediğini anlattı.
Kaçan, bu derneğe gidip yöneticilere okuma yazma öğrenmek istediğini söylediğini, onların da kendisini bu konuda yönlendirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Beni okuma yazma kursu düzenleyen başka bir derneğe yönlendirdiler. Daha sonra halk eğitim merkezinin sınavlarına girerek ilköğretim diplomasını 4 ayda aldım. Sonra ortaokula yazıldım ve 3 senede onu bitirdim. Daha sonra lise sınavlarına girdim, kredili sistem olduğu için 2,5 senede de liseyi bitirdim. Şimdi de YGS'yi geçtim LYS'ye hazırlanıyorum.
Eğitimle benim hayatımda çok şey değişti. Bilgisayar kullanmayı öğrendim, kendim kullanabiliyorum. En azından bir mesajımı kendim yazabiliyorum. Önceden bir mesaj gelirdi gören kardeşlerimden okumalarını rica ederdim. Bakış açım çok değişti, okumak çok güzel bir şey. Hayatımda o kadar çok şey değişti ki, her şeyimi kendim yapabiliyorum. Ben şunu söylemek istiyorum. Aileler çocuklarını eve kapatmasınlar, ben 23 yaşına kadar hep ağlardım hiç insan içine girmezdim."
Ailelerin, engelli çocuklarına "bir şey yapamaz" diye bakmamaları gerektiğini belirten Kaçan, kendisi okuma yazma öğrendikten sonra görme engelli olan kız kardeşini de kursa yönlendirdiğini söyledi.
Kaçan, kaydettiği ilerlemeye rağmen ailesinin bakış açısını değiştirmemesinden de yakınarak, bu nedenle okuma yazma bilmeyen erkek kardeşini kursa katılmaya ikna edemediğini ifade etti.
-Psikolojik danışman olmak istiyor-
Eğitimini mutlaka üniversiteyle devam ettirmek istediğini vurgulayan Kaçan, şunları kaydetti:
"Şimdi LYS'ye hazırlanıyorum. Psikolojik danışmanlık okumak istiyorum, o bölümü bitirip bu mesleği yapmak istiyorum. İnşallah olur, bu sene sınavlarda başaramazsam seneye olur. Benim ailem, eğitimime destek olmadı; 'Yapamazsın' dediler ama ben istediğim bölümü kazanacağım, ondan sonra aileme 'Engelliler de bir şeyler yapabiliyor, işte ben çabaladım bu işi yaptım' diyeceğim."
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
İzmir'de 23 Yaşında Katıldığı Kursta Okuma
Hüseyin Bağış - İzmir'de 23 yaşında katıldığı kursta okuma-yazma öğrenen doğuştan görme engelli Yasemin Kaçan, önce ilkokulu, ardından ortaokul ve liseyi tamamlayarak, üniversite sınavına hazırlanmaya başladı.