İzmir'de 5 Sektör İhracat Seferberliği Başlatıyor

Ekonomi Bakanlığı`nın "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" tebliği kapsamında proje hazırlayan İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir`den ayakkabıcılık, zeytin ve zeytinyağı, gelinlik ve abiye, plastik ve kuyumculuk sektörlerinin dış pazarlarda rekabet gücünü geliştirecek.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, öncelikli olarak 5 sektör belirlediklerini bu proje ile İzmir`in 100 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için çok daha hızlı yol alacağını belirtti. Demirtaş, "Proje için açtığımız ihaleyi İzmir Ekonomi Üniversitesi kazandı. Bu projenin en önemli ve güzel kısmı ise bütün bu çalışmaların Ekonomi Bakanlığı tarafından destekleniyor olması. Belirlediğimiz alanlarda yapacağımız bütün çalışmaların yüzde 75`lik kısmı bakanlıktarafından ödenecek. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği ve "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi teşvikleri 2010 yılında uygulanmaya başlandı" dedi. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanlığı Uzman Yardımcısı Şafak Ergün, toplantıya katılanlara "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi" hakkında bilgiler verdi. Bakanlığın ihracat seferberliği başlatmak amacıyla yürürlüğe koyduğu tebliğ kapsamında destek miktarının proje başına 400 bin dolar olduğunu anlatan Ergün, eğitim-danışmanlık, yurtdışı pazarlama programlarının bakanlık tarafından yüzde 75 oranında desteklendiğini, bireyseldanışmanlığın ise yüzde 70 oranında desteklendiğini bildirdi. "Bu destekler kapsamında en önemli unsur firmaların istekli olması" diyen Ergün, 2023 yılı 500 milyar dolar olan ihracat hedefine sektörel katkı verme amacını taşıdığını ifade etti

Proje Koordinatörü olan İzmir Ekonomi Üniversitesi`nden Prof. Dr. Erhan Ada, bu projenin en önemli ayağının iş dünyası ile üniversite işbirliği fırsatını yaratması olduğunu dile getirdi. Bu proje kapsamında belirlenen 5 sektörde faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini belirten Ada, bunun için maliyet bazlı, farklılaşma, pazar koşullarına hızlı uyum sağlama yönünde çalışmalar olacağını bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile