İzmir'de 9 Eylül Krizi Bitmedi

İzmir'de 9 Eylül Krizi Bitmedi

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü kutlamalarında yaşanan sözlü atışma ve imza tartışmaları bitmedi.

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 9 Eylül kutlamaları hakkındaki toplantı tutanağının Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili komitedeki temsilcisine sonradan imzalatıldığına ilişkin iddiasıyla ilgili açıklamasına, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Başkan Kocaoğlu’nun kendilerini yalanlayan açıklamalarının ardından yeniden açıklama yapma gereği görüldüğünün belirtildiği ve imza protokol belgelerinin eklendiği açıklamada, "10.09.2012 tarihinde yaptığımız basın toplantısında basına dağıttığımız evrak partimize Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay tarafından gönderilmiştir. İzmir’in milletvekili olan, törenlere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni temsilen katılan Sayın Ertuğrul Günay’ın talebimiz üzerine bize gönderdiği evrak ekte görüleceği üzere 10.09.2012 tarihinde saat 11.39’da partimize ulaşmıştır. Oysa Sayın Kocaoğlu basına yaptığı açıklamada, evrakın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 10.09.2012 tarihinde saat 11.45’te geldiğini ifade etmiştir. Partimize saat 11.39’da ulaşan imzalı evrakın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 11.45’te geldiği ve o saatte imzalandığı iddiası tamamen hayal ürünüdür”

Kurtuluş Günü'nde yaşanan olaylar üzerine 10 Eylül'de de basın toplantısı gerçekleştirerek gerçekleri açıkladıklarını; buna karşın İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kafaları karıştırıcı açıklamalar yapmayı sürdürdüğünün altının çizildiği açıklamada, süreç aşama aşama aktarıldı: "9 Eylül kutlama törenlerinin programını AK Parti’nin yapmadığını, kutlama törenlerinin programını Büyükşehir Belediyesi’nin de temsilcisinin içerisinde bulunduğu ve imzasıyla onayladığı bir komitenin 1 Ağustos 2012 Çarşamba günü saat 14.00’de yaptığı toplantıyla belirlemiş olduğu gerçeğini kamuoyuna açıklamıştık. Bizim basın toplantımızdan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu yazılı bir basın açıklaması yapmış, 'Siz İzmirlileri saf mı sanıyorsunuz?' diyerek her zaman yaptığı gibi yaşanan olayların sorumluluğunu AK Parti’nin üzerine yıkmaya çalışmıştır. Yazılı açıklamadan bir gün sonra yeni bir açıklama yapan Sayın Aziz Kocaoğlu, valiliği suçlamış, törenlere ilişkin komisyon tutanağının toplantıdan 41 gün sonra imza altına alındığını iddia etmiş, 'Kamera kayıtları var. Bu iddiayı ispat ederim' demiştir." Valilikten bir görevlinin 10 Eylül’de yani kutlamalardan bir gün sonra belediyeye gelerek Pınar Kavasoğlu’na protokol metnini imzalattığını söyleyen Sayın Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Bizim güvenlik kameralarımızda valilik görevlisinin girişi çıkışı var. 11.45’te giriyor. 11.59’da çıkıyor' diyerek tartışmaya yeni bir boyut getirmiştir. Tüm bu yaşananlar üzerine İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç bir açıklama yapmış ve Sayın Aziz Kocaoğlu’nun verdiği bilginin doğru olmadığını söyleyerek, törenden sonra imzalatılan tutanağın yapılan ikinci toplantının tutanağı olduğunu açıklamıştır. Sayın Vali Cahit Kıraç, Türk yıldızları gösteri programı, ilk ana programda yer almamış. Sonradan eklemişler. İmzalanan evrak odur.' açıklamasıyla Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bilginin doğru olmadığını ifade etmiştir. Kamuoyunun gözleri önünde cereyan eden bu hadiseler üzerine partimiz tarafından basına servisi yapılan belgenin kaynağını ve tarafımıza ne zaman ulaştığını açıklama zorunluluğu doğmuştur." AK Parti İzmir İl Başkanlığı açıklamasında, Başkan Kocaoğlu'nun bürokratlarının kendisini yanıltması nedeniyle önce ısrarla üzerinde durduğu açıklamalardan daha sonra geri adım attığına dikkat çekildi ve şöyle denildi: "AK Parti çatışma değil uzlaşma kültüründen beslenen bir siyasi anlayışın ve milletin bu yöndeki güçlü iradesinin bir tezahürüdür. AK Parti’nin tarihinde kavgadan beslendiği bir dönem yoktur ve olmamıştır. Kamuoyunun gözleri üzerinde cereyan eden bu olayda ilk günkü netliğimizi ve tutarlılığımızı muhafaza etmekte, söylediklerimizin ve açıkladıklarımızın arkasında durmaktayız. Bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz, bu millet bu tezgâhlara gelmez. İzmir’in güzel insanları milletimizin hassasiyetleri üzerinden partimize kurulmak istenen tuzağın farkına varmıştır. Tuzak kuranlar kendi kurdukları tuzağa düşmüşlerdir. Dün, 'Siz İzmirlileri saf mı sanıyorsunuz?' diyenlerin düştüğü komik durum ortadadır. 9 Eylül’den bugüne yaşananları İzmirliler vicdanlarında değerlendirecek ve her zaman olduğu gibi en doğru kararı vereceklerdir."

Açıklamada, Başkan Kocaoğlu'nun önce 'Elimizde kamera kayıtları var, kayıtları ortaya koyar her şeyi açıklarız'demesine karşın, önceki gün yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı’nda, “Bu konuya ne kadar erken nokta koyarsak hepimiz için o kadar faydalı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştuğuna da vurgu yapıldı. Açıklamada, şu soru soruldu: "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nun çark etmesinin sebebi nedir? Acaba Sayın Aziz Kocaoğlu belediye bürokratları tarafından yanlış yönlendirilmiş olduğunu anladığı için bir mahcubiyet duygusu içerisinde olabilir mi?" Belgelerin de kendilerini doğruladığının kaydedildiği açıklamada, Başkan Kocaoğlu'nun belge trafiğinin saatleri ve kimlerin imza attığı konusunda da yanlış bilgiler verildiği kaydedildi ve şu açıklamalara yer verildi: "10.09.2012 tarihinde yaptığımız basın toplantısında basına dağıttığımız evrak partimize Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay tarafından gönderilmiştir. İzmir’in milletvekili olan, törenlere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni temsilen katılan Sayın Ertuğrul Günay’ın talebimiz üzerine bize gönderdiği evrak ekte görüleceği üzere 10.09.2012 tarihinde saat 11.39’da partimize ulaşmıştır. Oysa Sayın Kocaoğlu basına yaptığı açıklamada evrakın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 10.09.2012 tarihinde saat 11.45’te geldiğini ifade etmiştir. Partimize saat 11.39’da ulaşan imzalı evrakın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 11.45’te geldiği ve o saatte imzalandığı iddiası tamamen hayal ürünüdür. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu basına yaptığı açıklamada, sadece evrakta imzası bulunduğu basına yansıyan isim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Protokol Koordinatörü Pınar Kavasoğlu’ndan söz etmekte, Valilik personelinin bu personelin yanına girip evrakı imzalatıp çıktığını iddia etmektedir. Oysa aynı evrakta İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Veysel Çıldır’ın da imzası bulunmaktadır. İddia edildiğine göre, basına dağıtılan evrak Pınar Kavasoğlu’na toplantıdan 41 gün sonra imzalatıldıysa, aynı evrakı Veysel Çıldır ne zaman imzalamıştır? Görüldüğü gibi yapılan açıklamalar birbirleriyle örtüşmemekte ve ortada ciddi bir tutarsızlık olduğu gerçeği önümüzde durmaktadır. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile