Izmir'de 9 Ülkeden Saglik Personellerinin Katildigi Tatbikat Gerçegi Aratmadi

Izmir'de 9 Ülkeden Saglik Personellerinin Katildigi Tatbikat Gerçegi Aratmadi

Birçok ülkeden saglik ekiplerinin katilimiyla, "Acil ve Afet Tibbi Uluslararasi Ortak Saha Tatbikati" Izmir’in Urla ilçesinde basladi. Tatbikatin, 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi öncesi 9 ülkeden egitim almis saglik ekiplerinin katilimi ile iki gün gün sürecegi ifade edilirken, tatbikatta 5 farkli acil durum senaryosuyla gerçegi aratmayan sahneler vardi.

Senegal, Nijer, Gambiya, Sudan, Çad, Somali, Gine, Kamerun ve Sibuti’den saglik ekipleri, Türkiye’de çesitli egitimler aldi. 10 gün süren egitimlerin ardindan bir çok ülkeden saglik ekipleri, aldigi egitimleri pekistirecegi tatbikata katildi.

Tatbikat, Izmir Il Saglik Müdürlügü Urla Uluslararasi Acil, Afet Egitim ve Simülasyon Merkezi’nde, "Acil ve Afet Tibbi Uluslararasi Ortak Saha Tatbikati" ismiyle genis katilimla basladi.

9 Afrika ülkesinden saglik ekiplerinin katildigi tatbikatin 2 gün sürecegi ifade edilirken, saglik ekipleri Covid-19 vakalarina müdahale dâhil 5 farkli acil durum senaryosunu sahada uygulayarak deneyim elde etti. Tatbikat, zaman zaman gerçegi aratmadi.

"Bilgi ve deneyimlerimizi dost ve kardes ülkelere paylasmaya devam ediyoruz"

Saglik Bakan Yardimcisi Dr. Suayip Birinci, "Türkiye’de saglikta dönüsümü yakindan takip eden herkesin takip ettigi gibi 2002 yilindan bu yana basariyla sürdürdügümüz bir saglik reformu var. Ülkemiz sadece kendi saglik alanindaki kapasitesini arttirmakla kalmayip, mevcut bilgi ve deneyimlerini dost ve kardes ülkelere paylasmaya devam ediyor. Bu paylasim bunlardan biri. Bugünkü organizasyon bu çerçevede degerlendirebiliriz. Afrika kitasinda is birligi yapilan ülkeler arasinda uluslararasi dayanismaya katki sunmak için ülkemiz tarafindan 2017 yilinda baslatilan projedeki temel hedef; en degerli hazine olan saglik insan gücü kapasitesinin güçlendirilmesi burada elde ettigimiz deneyimleri sadece dost ülke degil, ihtiyaci olan herkes ile paylasmak ve aslinda bu bilgiyi daha büyük bir degere dönüstürme amacindayiz" dedi.



"Ortak bir dil olusturmak ve ortak hareket edebilme kabiliyetini gelistirmek"

Dr. Suayip Birinci, "Urla Uluslararasi Saglik Acil ve Afet Egitim Simülasyon Merkezimiz, bizim UrlaSim dedigimiz kisa adi ile 2014 yilindan günümüze kadar 32 farkli ülkeden yaklasik 800 saglik çalisani acil saglik hizmetleri egitim vermis ve vermeye devam etmektedir. Bu kapsamda; Bulgaristan, Norveç, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Hirvatistan, Macaristan, Kirgizistan, Mogolistan, Pakistan, Afganistan, Endonezya, Azerbaycan, Tacikistan, Kuvvet, Lübnan, Nijer, Fildisi Sahili, Yemen, Togo, Uganda, Ettopya, Angola, Çad, Sudan, Somali, Gine Kamerun ve Sibuti’den gelen saglik çalisanlarina verilmistir. Bugünkü programimiz kapsaminda 10 gün süren egitici egitimi programini takiben bugün ve yarin yapilacak tatbikatta hali hazirda egitim görmüs olan; Senegal, Nijer, Gambiya, Sudan, Çad, Somali, Gine, Kamerun ve Sibuti’den gelen egitim almis saglik personeliyle bakanligimiz acil saglik hizmetleri çalisanlarinca bir saha uygulamasi yapilacaktir. Basarili hedefe ne kadar ulastigimizi görmek açisindan çok kiymetlidir. TIKA’nin degerli katkilari ve ülkemizdeki egitmenlerin özverisi ile Afrika Kitasi’nda 9 farki ülkede yerinde yapilan egitimler ve daha sonrasinda bu egitim merkezinde yapilan egitici egitimlerin sonucunda önemli bir yol aldigimizi görüyoruz. Dogasi geregi acil saglik hizmetlerinde egitim kadar önemli olan unsurlardan biride ortak bir dil olusturmak ve ortak hareket edebilme kabiliyetini gelistirmek" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile