İzmir'de Arama Kurtarma Tatbikatı

İzmir'de Arama Kurtarma Tatbikatı

İzmir'de gerçekleştirilen NATO destekli tatbikata Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Moldova ve Sırbistan'dan gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte katılan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve AKS ekipleri, başarılarıyla göz doldurdu

İzmir'de gerçekleştirilen NATO destekli tatbikata Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Moldova ve Sırbistan'dan gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte katılan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve AKS ekipleri, başarılarıyla göz doldurdu.
NATO Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Eşgüdüm Merkezi ile Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığı'nca planlanan ve Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci içindeki ülkelerin arama kurtarma ekiplerinin katılımıyla düzenlenen 'İzmir 2010 Bölgesel Kentsel Arama Kurtarma Tatbikatı' başladı.
18â€"22 Ekim 2010 tarihleri arasında İzmir Valiliği koordinasyonunda düzenlenen uluslararası tatbikata İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, AKS 110, 112 Acil Sağlık, İZBETON, İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü, İZSU, ESHOT, TEDAŞ, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve UMKE'nin (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) yanısıra Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Sırbistan'dan gelen arama kurtarma ekipleri de katıldı.
NATO Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Eşgüdüm Merkezi Başkanı Guenter Bretschinerder'in yönettiği ve toplam 444 personelin katıldığı tatbikatta İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da 35 personel, 5 itfaiye aracı ve 4 arama kurtarma köpeği ile yer aldı. Büyükşehir kurtarma ekipleri, etkili ve hızlı çalışmalarıyla tatkibat yöneticilerinden tam puan aldı.
Söz konusu tatbikat çerçevesinde, kentin çeşitli noktalarında kentsel arama kurtarma, dağ arama â€" kurtarma, trafik kazalarına müdahale, yüksek kodlardan tahliye, kuyudan kurtarma, su kurtarma ile KBRN (kimyasal, biyoljik, radyoaktif, nükleer) müdahale operasyonları yapılıyor. Tatbikat senaryosu, kumanda merkezinden anlık olarak belirleniyor ve ekipler kentin değişik bölgelerindeki tatbikat alanlarına hızla yönlendiriliyorlar.

AYNI ANDA BİR ÇOK TATBİKAT
'İzmir 2010 bölgesel kentsel arama kurtarma tatbikatı', İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden verilen alarmla başladı. Tatbikat senaryosuna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Toros Afet Eğitim Merkezi'ne Bulgar ve Türk ekipleri sevk edildi. Alanda iki ayrı enkaz üzerinde çalışma yapan ekipler, ilk olarak enkazın etrafına emniyet şeridi çekti. Bulgar kurtarma timi, diğer birimlerle irtibata geçerek elektrik ve suyun kesilmesini sağladı. Tehlikeli kimyasal veya gaz kaçağı olması şüphesi göz önüne alınarak ölçüm yapan ekip, gazı da kesti. Çevreden edindiği bilgilerle enkaz üzerinde inceleme yapan ekip, işaretleme yaptı. Daha sonra, ses dinleme cihazı yardımıyla enkazdan kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.
Aynı anda, İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS 110 ekipleri de başka bir enkazda, arama kurtarma köpekleriyle tatbikat gerçekleştirdi. Bir hizmet binasının yıkıldığı varsayılarak yapılan aramada Bety isimli Labrador cinsi dişi köpek, aldığı komut üzerine enkaz altında kalan kişilere ulaşmak için aramaya başladı. Bu arada ekipler, kolon ve kirişleri desteklemek amacıyla, hava yastığı kullandı. Metal kısımların kesilmesi için de hidrolik kesiciler ve ayırıcılar kullanıldı. Arama kurtarma köpeğinin havlayarak yaralının yerini belirlemesinin ardından teyit için, ikinci bir köpek enkaza getirildi. Seymen isimli erkek Labrador arama köpeğinin de yaralıyı tespit etmesinin ardından ekipler, enkazda kurtarma çalışmasını gerçekleştirdiler ve yaralıyı çıkardılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile