İzmir'de Arıtma Çamurlarını İşleyecek Tesisin İmzaları Atıldı

İzmir'de Arıtma Çamurlarını İşleyecek Tesisin İmzaları Atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza atıyor.

Arıtma tesislerinde oluşan çamurların doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için hazırlanan projenin yapımını üstlenecek Türk–Yunan ortaklığı Aktor–Arbiogaz firmasıyla protokol törenle imzalandı. Bu ay içinde yapımına başlanacak çamur çürütme ve kurutma tesisinin hizmete girmesiyle arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamur, altı kat azaltılıp yüzde 90 oranında kurutularak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale gelecek.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki imza törenine milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam ve Mustafa Moroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanayici ve işadamları, Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri ve Aktor–Arbiogaz yetkilileri katıldı. Törende konuşan Kocaoğlu, şehrin bütün yerleşim birimlerinde arıtma tesisi yapıldığını, geri kalan birkaç bölgede de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılacak çamur çürütme ve kurutma tesisinin 24 ay içinde hizmete gireceğini belirterek, “Geriye bir tek katı atık konusu kalıyor. Bununla ilgili projede en ufak tereddüdümüz yok. Araziyi bulduğumuz anda, 24 ay gibi bir zamanda gerçekleştireceğiz. Arazi konusunda bütün yetkili bakanlık, siyasi parti ve ilgili il müdürlüklerinden destek bekliyoruz.” dedi. Başkan Kocaoğlu, tesisi yapacak Türk-Yunan konsorsiyumunun projeyi zamanında bitireceğine inandığını ifade ederek, “Bu projenin, komşumuz Yunanistan’la ilişkilerimizin gelişmesine ve Ege’deki barışa bir parça da olsa katkıda bulunmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dünya çapında önem taşıyan bir çevre yatırımında yüklenici olmaktan gurur duyduğunu, alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak tesisin, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 70’inin kendi ürettiği biyogazdan elde edeceğini söyledi. Törenin sonunda protokolü Başkan Kocaoğlu, İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan, Aktor Çevre Departmanı Müdürü Margiolos Ioannis ve Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı İzolluoğlu imzaladı.

Yaklaşık 61,5 milyon liralık teklifle ihaleyi kazanan Türk-Yunan konsorsiyumu, tesisin kurutma ünitesini 16 ayda, çürütme ünitesini ise 2 yılda tamamlayacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle Çiğli Atık su Arıtma Tesisi sahasında çamur depolama sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çürütme işleminden sonra "biyogaz" olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için koku kalmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyevi ve biyolojik kontrol sistemi kurulacak. Tesiste Çiğli’nin yanısıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır ile yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek. Hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur miktarı yaklaşık altı kat azaltılarak 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 kurutulmuş hale getirilecek çamurlar, toprak iyileştirici olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek. Tesis, yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda kurulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile