İzmir`de Cemevlerine yardım tartışması

İzmir`de Cemevlerine yardım tartışması

İzmir İl Genel Meclisi, İzmir`deki cemevlerinin bakım, onarım, elektrik, su, çöp ve atık su giderlerinin müracaat edilmesi halinde İzmir İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmasını oy çokluğuyla kabul etti.

İzmir İl Genel Meclisi`nin dün yapılan meclis toplantısında İzmir`de bulunan cemevlerinin elektrik, su, atık su ve çöp giderlerinin İl Özel İdare bütçesinden karşılanması önergesi oy çokluğu ile kabul edildi. Önergeye CHP ve MHP kabul oyu verirken, AK Parti ret oyu verdi. Meclisin aldığı kararı yorumlayan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Kiliselerin, sinagogların ve camilerin elektriği karşılanabiliyor. Cemevi de bizim için bir ibadethane. AKP Alevi açılımı adı altıda çalıştaylar yaptı. Rapor halinde hükümete sunuldu. İstemlerden birisi de buydu. AKP her seferinde bir aldatmaca yaptı ama gelinen noktada sonuç fiyaskodur. AKP`nin esas niyeti Alevi`lerin oylarını alabilmek ama hiçbir çalışma yapmadılar. İzmir`de 23 adet cemevi bulunuyor bunların sadece ikitanesine yardım edilmiş. Alevi yurttaşlarımız da nasıl kilisenin, caminin giderleri devlet tarafından karşılanıyorsa bizim de karşılansın dediler ve biz de haklı bulduk. Önergeyi oylayarak bu kararı aldık ve valinin onayına gönderdik. İster ibadethane olsun, ister kültür merkezi olsun biz AKP`llileri samimi bulmuyoruz. 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunun 6`ncı maddesine göre yardım edilmeli" dedi

AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu ise, "Diyanet İşleri Başkanlığına göre cemevleri niyaz evleridir fakat ibadethane değildir. Şu anda mevcut kanun bazılarına evet diyor bazılarına hayır diyor. Dernekler vasıtasıyla kamudan transfer söz konusu olacaksa burada valilik makamı görevlidir. Biz arkadaşlarımıza `valilik ile görüşelim destek gerekiyorsa oradan destek sağlayalım` dedik. Bizim derdimiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değildir. Mevcut kanunları zorlayarak değil adresi iyi tespit etmek gerekirdiye düşünüyorum. Cemevlerinin özel idarelerle hiçbir alakası yoktur tamamen TBMM`ye ait görev alanıdır. Biz arkadaşlarımıza detaylı bir şekilde söyledik. Çatışma üslubu bizim üslubumuz değildir. Eğer kültür merkezi olarak nitelendirilecekse CHP`li arkadaşlar 2009 yılında ibadethane olarak önerge vermişlerdi o zaman ondan vazgeçmiş mi oluyorlar?. Biz bu konunun 5302 sayılı kanunun 6. maddesine girmediğini düşünüyoruz" diye konuştu. Temmuz ayında İl Genel Meclisi`nin CHP`li üyesi Elvan Çelen tarafından verilen önerge hakkında Hukuk, Plan ve Bütçe ile Kültür ve Turizm komisyonları tarafından ortak rapor hazırlandı. Raporda, cemevlerinin de kültür merkezi statüsünde kabul edildiği, müracaat eden cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare bütçesi tarafından karşılanmasında bir sakınca olmadığı bildirildi. Ayrıca, Sosyal Hizmetler Komisyonunun raporunda ise cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare bütçesinden ödenememesidurumunda ihtiyacı olan vakıf, dernek gibi kurumlara yardım için Vali`nin yetkisinde bulunan ödenekten yararlanılabileceği vurgulandı. AK Parti`li Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, komisyon raporlarının dayandırıldığı 5302 sayılı kanunun 6. maddesi A fıkrasının yanlış yorumlandığını, bu maddenin okul yapımlarıyla ilgili bir madde olduğunu belirterek karşı çıktı. Meclis`in 2009 yılında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için temenni kararı aldığını hatırlatan İlkbahar, komisyon raporlarına dayanarak bir karar alınırsa yanlış yapmış olacaklarını, Meclis`in sadece bir temenni kararı aldığını, ancak komisyon üyelerinin ortada kesinbir karar alınmış gibi rapor hazırladıklarını söyledi. Meclis`te alınan karar onaylanmak üzere İzmir Valiliğine gönderildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile