İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 kişi hakkında açılan davada tutuklu yargılanan eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez savunma yaptı.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi.
Tutuklu sanık Ölmez, savunmasında, 15 Temmuz'da izinli olan tutuklu sanık eski Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural'ın görevini vekaleten yürüttüğünü belirtti.
Darbe girişiminden haberi olmadığını öne süren Ölmez, saat 22.30 sıralarında televizyonda gördüğü eski Boğaziçi Köprüsü'ndeki askeri hareketliliğin, terör örgütleri PKK ya da DEAŞ'e alınan tedbirlere yönelik olduğunu düşündüğünü söyledi. Ölmez, Başbakan Binali Yıldırım'ın kalkışma olduğuna ilişkin açıklamasının ardından olayın mahiyet ve ciddiyetini anladığını dile getiren Ölmez, amiri olan Tümgeneral Cural'ın aramasından sonra birliğe gitmesini, kimsenin yanlış bir şeyler yapmasına müsaade etmemesini ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in talimatlarına uyulması emrini verdiğini savundu.
Sivil ve silahsız olarak saat 00.00'da birliğine vardığını, Tümgeneral Cural'dan aldığı mesajla onun derdest edildiğini öğrendiğini, makam odasına gelen komutanlarla yaptığı görüşmede birlikte herhangi bir olay yaşanmaması nedeniyle mutlu olduğunu, güvenlik tedbirlerini artırdığını anlatan Ölmez, 'Şaşkınlık içerisinde bu saçma ve akıl dışı darbe girişiminin ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk.' dedi.
Birlikteki silahların toplanarak sayımının yapılması, birliğe şüpheli giriş ve çıkışların önlenmesi, cephanelik bölgesinde nöbetçilerin uyarılması konusunda bazı emirler verdiğini ileri süren Ölmez, birliğe çağrılmış ya da kendi gelen personelin varsa buna gerek olmadığı, evlerine dönebileceği, izindekilerin de tatillerine devam edeceklerini ilişkin talimatlar verdiğini iddia etti.
- 'Geceyi TV izleyerek olayları anlamaya çalışarak geçirmiş'
'Bağlı komutanlıklarla yaptığım görüşmelerin ardından birliğimde herhangi bir olayın olmadığının bilgisini aldım. Geceyi odamda sivil elbiseyle tek başıma, olup bitenleri anlamaya çalışarak televizyon izleyerek geçirdim. Birkaç kez bir üst makamımız olan Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş (Tutuklu sanık) ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'le telefon görüşmemiz oldu.' ifadelerini kullanan Ölmez, hain darbe girişimi sonrasında 'devletin kendisini korumak amacıyla tutuklandığını, gerçeğin anlaşılmasının ardından serbest kalacağını düşündüğünü ancak hala tutuklu olduğunu' kaydetti.
- 'Darbe olacağını bilseydim döviz almayı düşünmez miydim'
Sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinin tek başına bir şey ifade etmediğini ve delil niteliği taşımadığını savunan Ölmez, şöyle devam etti:
'Darbe girişimi kapsamında ne planlama ne de icra sürecinde hiçbir darbeciyle görüşmem ve temasım olmamış, ufacık bir katkım olmamış, bilakis karşı tutumum olmuştur. Ne üzerimde ne evimde ne de iş yerimde 1 Amerikan doları bulunmamıştır. Sonradan medyadan öğrendiğim FETÖ'nün kriptolu haberleşme programını kullanmadım. Darbe girişimden yaklaşık iki hafta sonra gerçekleştirilen YAŞ Toplantısı'nda şura üyeleri, ellerinde her türlü bilgi ve belgeye sahipken, olayın psikolojik etkilerinin zirvede olduğu bir zamanda FETÖ ve darbecilerle irtibatlı şüphesi duydukları bir generali yine aynı görevde tutarlar mıydı? Darbe girişiminden haberim olsaydı, en azından ev satın almak için bankadaki parayı 15 Temmuz günü dövize çevirip kar etmeyi düşünmez miydim ya da ev satın almak için tapu müdürlüğünden randevu alır mıydım? Hayatını kul hakkına özen göstererek yaşayan, mesleğini liyakat ilkesini esas alarak icra eden, modern dünya görüşüne sahip, aklını kiraya vermeyecek erdeme sahip bir insanın, adam kayırma, terör ve darbeyle aynı yerde olması mizaç olarak da mümkün değildir.'
'Haksız yere cezaevinde yatmak, hem ailem hem de kendim için anlaması ve sindirilmesi zor bir durum. Her sabah kalktığımda kendime, 'Burada ne işim var? Kötü bir şey yapmadım ki! Herhangi bir suç işlemedim ki!' diye söyleniyorum.' beyanında bulunan Ölmez, tutuksuz yargılanmak istediğini bildirdi.
- İddianame
İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
İddianamede, Fetullah Gülen'in birinci şüpheli olduğu 267 sanığa 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlamaları yöneltilmişti.
Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.
Yargılananlar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen, 'Yurtta Sulh Konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.
İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava
Darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Tutuklu sanıklardan eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ölmez: 'Darbe girişiminden haberim olsaydı, en azından ev satın almak için bankadaki parayı 15 Temmuz günü dövize çevirip kar etmeyi düşünmez miydim ya da ev satın almak için tapu müdürlüğünden randevu alır mıydım?'.