Izmir'de Karaya Vuran Çizgili Yunus Öldü

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi Baskani Bahattin Sürücü: 'Plastik süphesiyle kontrol edildiginde yunusun karnindan 89 santimetre büyüklügünde bir yavru çikarildi. Yunusun hamile oldugu anlasildi'

Izmir'in Selçuk ilçesindeki Pamucak sahiline vuran çizgili yunus, kamu kurumlari ve dogaseverlerin çabasina ragmen kurtarilamadi.

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, yaptigi açiklamada, 12 Haziran'da Pamucak sahilinde kiyiya yanasan çizgili yunusun (Stenella Coeruleoalba) denizdeki vatandaslarca açiga dogru uzaklastirilmaya çalisildigini belirtti.

Ihbar üzerine Selçuk Ilçe Tarim Müdürlügü, Ilçe Belediyesi Veterineri, haybulans ve jandarma ekipleriyle olay yerine geçtiklerini aktaran Sürücü, "Antik liman önündeki iskelenin altina giren yunus, bulanik denizde kayalara çarparak bazi yaralar almis. Iskelenin altindan çikarilan yunus, Sahil Güvenlik Komutanligi botuna alinarak derin sulara götürüldü. Burada denize birakildi. Ancak aksam saatlerinde tekrar geldigi ve kiyida yüzdügü tespit edildi." açiklamasinda bulundu.

Dün sabah yunusun karaya vurdugunu ve öldügünü tespit ettiklerini anlatan Sürücü, sunlari kaydetti:

"2 metre 25 santimetre boyundaki yunustan doku örnekleri alindi. Dün kisitlama olmasi nedeniyle üniversitenin Veterinerlik Fakültesi kapali oldugundan hayvana nekropsi yapilamadi. Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki'ndaki deniz canlilarinin gömüldügü alana getirildi. Plastik süphesiyle kontrol edildiginde yunusun karnindan 89 santimetre büyüklügünde bir yavru çikarildi. Yunusun hamile oldugu anlasildi. Yaklasik 12 ay süren hamilelik döneminin sonlarina yaklasan yunus ve yavrusu ne yazik ki hayatini kaybetti."

- Ilk müdahalenin önemi

Çizgili yunuslarin iliman iklim sevdigini, bir sorunlari yoksa kiyaya yanasmadiklarini kaydeden Sürücü, bu tür durumlarda yapilmasi gerekenler hakkinda su bilgileri verdi:

"Yunuslari denize dogru itmek yerine kiyidaki siglikta üzerine islak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemek daha dogru olacaktir. Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadir. Çünkü deniz memelileri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazik ki yok. Deniz içinde de müdahale sansi çok az. Belki böyle bir merkez olsaydi, yunus denizden alinarak havuza konulup dogum için yardim edilebilirdi. Bu tür vakalarda tasimada kullanilmak üzere sisme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuz projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel'le görüsecegiz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile