İzmir’De Kuşlar İçin ‘Organik Toplu Konut‘ Projesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuşların göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı şehrin çeşitli yerlerine yeni yuvalar koydu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuşların göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı şehrin çeşitli yerlerine yeni yuvalar koydu. İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanlarıyla birlikte çalışan Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları, yine türlerin yoğun olduğu yerleri gözönünde bulundurarak yerleştirdi. 2010 Nisan ayında başlayan projede bugüne kadar 757 yuva, göç eden kuşlara sığınma yeri sağladı. Türlere ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontrplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve askı ekipmanları paslanmaz olan yuvalar, yerleştirildikleri yerlere göre numaralandırıldı. Bu sayede doğal denge açısından kuşların takibinin de yapılması amaçlandı.

Dört modelde yapılan kuş yuvalarından üçü ağaca asılma, biri ise yere sabitlenme özelliğine sahip. Serçe ve baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan ve sıvacı için özel yapılan yuvalar, bu türlerin yoğun olarak bulunduğu yerlere koyuldu. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği tarafından, “Nesli tükenen hassas kuşlar” listesine alınan çiftçi dostu küçük kerkenezler için hazırlanan özel yuvalar da çok görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli’de (Gediz Deltası) bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile