Bu artışta en büyük rolü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahil bölgelerinde hayata geçirdiği Avrupa standartlarındaki arıtma tesisleri oynadı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 2014 yılı verilerine göre “Mavi Bayrak” uygulaması yapan 44 ülke içerisinde Türkiye üçüncü oldu. “Mavi Bayraklı” plaj sayısı bu yıl 43’e çıkan İzmir, Antalya ve Muğla’nın ardından üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye’de mavi bayrağı almaya hak kazanan plaj sayısı 14 adet artışla 397’ye ulaşırken, bu artışın yarısını ise İzmir sağladı. İzmir’de, 2013 yılında 36 olan mavi bayraklı plaj sayısı, 2014 yılında 43’e yükseldi. Mavi bayraklardan 5 adedini Muğla, 1’er adedini de Tekirdağ, Ordu ve Edirne aldı.
Son 10 yılın verileri kıyaslandığında ise 2005 yılında İzmir’de 23 olan mavi bayrak sayısı yüzde 90 artış gösterdi. 2014 yılı sezonunda Çeşme ve Menderes’te 9’ar adet, Foça’da 8, Dikili’de 5, Seferihisar’da 6, Selçuk ile Karaburun’da 3’er tane olmak üzere İzmir’deki toplam 43 sahil noktasına mavi bayrak verildi.
(İzmir’de 43 numune noktasında 52 plaj mavi bayrak almaya hak kazandı. Mavi Bayrak ödülleri numune noktalarına verildiğinden resmi olarak 43 numune noktası verilerde baz alınıyor)
BÜYÜKŞEHİR'İN 25 ARITMASI VAR
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın açıkladığı 2014 yılı Mavi Bayrak Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de haklı bir gurur yaşattı. 2004 yılında devreye giren belediye yasası ile birlikte sınırları 5 kat büyüyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak kentin yarımada dahil tarım, turizm havzalarını kirlilikten kurtardı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmanın haklı gurunu yaşıyor. 2008-2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından birine daha imza atarak, arıtma çamurlarının çürütülüp değerlendirilmesini aynı zamanda depolanma sorununu ortadan kaldırarak, biogaz elde edilmesini sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”ni de 61.5 milyon liralık yatırımla hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılından bu yana arıtma yatırımları için harcadığı tutar 147 milyon lira oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği arıtma sayısı ise 25’e ulaştı.
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında devre giren Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, özellikle Sığacık Körfezi ile Akarca Koyu’na dökülen kirlilik yükünü ortadan kaldırırken, Büyükşehir’i kurduğu arıtma tesisi sayesinde, Seferihisar 2011 yılında ilk kez 3 plajına mavi bayrak aldı. 2012 yılında 7 plajda mavi bayrak dalgalanırken, 2013 yılında 8, 2014 yılında ise bu oran 11 mavi bayrağa çıktı.
Özdere ve Doğanbey ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin 2013 yılında devreye alınması ile birlikte bu bölgedeki mavi bayraklı plaj sayısı da artış gösterdi. 2011 yılında 6 mavi bayraklı plaj sayısı 2014 yılında 11’e çıktı. İzmir’de son 10 yıl içinde mavi bayrak sayısında yüzde 90 oranında artış yaşandı. 2005 yılında 23 olan mavi bayrak sayısı, 2010 ve 2011 yıllarında 28’e, 2012 yılında 32’ye, 2013 yılında 36’ya ve 2014 yılında da 43’e yükseldi.
TÜRÇEV: “ARITMALAR MAVİ BAYRAK SAYISINI ARTIRDI”
Güvenli ve sağlıklı yüzmenin dünyadaki en önemli unsurlarından biri olan mavi bayrağın İzmir’de herkesi gururlandıracak seviyelere geldiğini belirten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak İzmir ve Aydın İlleri Koordinatörü Doğan Karataş şu bilgileri verdi:
“Mavi bayrak verirken deniz temizliğini, çevrenin korunmasını, insanların güvenliğini güvence altına alan 33 kriterimiz söz konusu. İzmir’de gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları, doğrudan mavi bayrak sayılarının artmasını sağladı. Mavi bayrak başvurusu yapabilmek için en önemli koşul numune noktası iken ikinci önemli nokta arıtma tesislerinin varlığıdır. Ya tesisin paket arıtma sistemine sahip olması gerekiyor veya İzmir örneğinde olduğu gibi, Menderes ve Seferihisar’daki gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği yüksek kapasiteli arıtma tesisleri olması gerekiyor. Son yıllarda artış miktarı ve oranlarının en yoğun olduğu yerler zaten Seferihisar ve Menderes olarak ortaya çıkıyor. Yenifoça ve Mordoğan arıtma tesislerinin de devreye girmesi ile Mavi Bayrak sayısının artacağına inanıyoruz.”
Kıyı bölgelerinde kurulan arıtmaların turizmin gelişimine de katkı koyduğunu söyleyen İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan ise “Avrupa standartlarında ileri biyolojik atık su arıtma tesislerimizin hayata geçmesi ile birlikte denizlerdeki su kalitesi arttı, kirlilik kalmadı. Denizde yapılan ölçümler bizi doğruluyor. İzmir’in kıyıları rahatlıkta denize girilebilecek nitelikte. Bu çalışmalarımız hızla devam edecek” diye konuştu.
MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.
İzmir'de 'Mavi Bayrak' Sayısı 10 Yılda Yüzde 90 Arttı
2005 yılında 23 olan İzmir’deki “mavi bayraklı” plaj sayısı, 2014 yılında yüzde 90 artışla 43’e yükseldi.