İzmir’de 15-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen uygulama çerçevesinde, 4 pilot okuldaki 2 bin 380 öğrenci ve 59 gönüllü öğretmenin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması ve bilinçlendirilmesi hedeflendi. Proje kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle, toplumda kadın ve erkeklerin maruz kaldığı eşitsizliklere dikkat çekildi, öğrencilerin ebeveynlerine de seminerler verildi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığın gelişmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen ve bu alandaki ilk uygulama örneği olmasıyla da dikkat çeken ETCEP, 10 proje ilindeki 40 pilot okulda Aralık 2014’te fiilen başladı.
Projenin yerel düzeyde gerçekleştirilen önemli ayaklarından biri olan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası kapsamında ilk olarak 14-18 Aralık 2015 tarihlerinde Trabzon’dan başlayan Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası’nda farklı yaş gruplarında bin 253 öğrenci eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı geliştirmeye yönelik çeşitli etkinliklere katıldı.
Proje kapsamında 15-19 Şubat 2016 tarihlerinde, İzmir’deki, Bornova Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu ve İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Öğrenciler, projede yer alan gönüllü öğretmenlerle, masallarda toplumsal cinsiyet, atasözleri ve deyimlerdeki cinsiyetçi söylemler gibi konuları tartıştı. Ayrıca, “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi oyun ve etkinliklere katıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığının artırılması için sadece öğrenciler değil, o öğrencileri eğitmekle yükümlü olan eğitimcilerin ve idari personelin de konuyla ilgili bilgilendirilmesi sağlandı. Öğrencilerin ebeveynlerine yönelik de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda seminerler verildi.
NELER YAPILDI?
Batıçim İlkokulu, 26 öğretmen ve 18’i ana sınıfından olmak üzere bin 80 öğrenciyle gerçekleştirdiği etkinliklerle kampanyaya katıldı.
Öğrenciler hafta boyunca “Mesleğin Cinsiyeti Olur mu?, Yılan-Merdiven ve Örümcek Ağı” etkinliklerini gerçekleştirdi. Ayrıca sınıf içi farklı etkinliklerle çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin algılarını ifade ettikleri çizim çalışmaları yaptırılarak okul panolarında sergilendi. Okulda bahçeye yerleştirilen meslek fotobloklarıyla öğrencilerin kadın işi ve erkek işi kalıplarının kırılması yönünde çalışma yapıldı.
Güzelyalı Ortaokulu’ndan 12 öğretmen 367 öğrenciyle hafta boyunca, “Fikir Otobüsleri, Güç Çiçeği, Konuşan Sandalyeler ve Yaratıcı Dramayla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” etkinlikleri gerçekleştirildi.
Okulda öğrencilerin görsel sanatlar, İngilizce ve resim derslerinde yaptığı çalışmaların yer aldığı bir “ETCEP Sokağı” hazırlandı. Güzelyalı Ortaokulu’nda veli bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Kampanya kapsamında Bornova İmam Hatip Anadolu Lisesi’nde 6 öğretmen 120 öğrenciyle “Dilimizin Cinsiyeti Var Mı?, ve video sunum etkinliklerin gerçekleştirildi.
Hafta boyunca çeşitli derslerde rol modellere ilişkin sınıf içi etkinlikler yapıldı. Ayrıca her sınıfta öğrenci çalışmalarına yer verilen ETCEP panosu oluşturuldu.
Özel İzmir Amerikan Lisesi’nde 12 öğretmen 786 öğrenciyle Tarihte Kadın Erkek Eşitliği, Toplumsal Cinsiyet konulu öğrenci video sunumları, Masallarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Atasözleri ve Deyimlerde Cinsiyetçi Söylemler, Öykü Oyunlaştırma, Ünlü Rol Modellerin Yaşam Öyküleri etkinlikleri yapıldı. Kampanya haftasında okulda Kız-Erkek Karma Futbol Takımı kurularak maç yapıldı. Okulda ayrıca, Prof. Dr. Yankı Yazgan tarafından “Evde, Okulda, Hayatta Toplumsal Cinsiyet” konulu bir seminer verdi.
KAMU SPOTU HAZIRLANDI
Projenin toplumun her kesimine ulaşabilmesi için MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, okullardaki kız öğrenciler ve erkek öğrenciler arasında eşitliğin sağlanması, toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın yaygınlaştırılması için bir de kamu spotu hazırladı. Televizyon kanallarında yayınlanan kamu spotunda, okul fişlerinde kullanılan fişlere atıfta bulunuldu. “Ali ekmek al”, “Ayşe sofra kur”, “Ali babana yardım et”, “Ayşe annene yardım et” gibi ifadelerin yer aldığı kamu spotunda, “Bunları yeniden yazmaya var mısın?” sorusuna yer verildi.
Öte yandan proje kapsamında 09-11 Mart tarihleri arasında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Analizi Çalışma Grubu Çalıştayı” ve 14-18 Mart tarihleri arasında “Şanlıurfa Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası” düzenlenecek.
İzmir'de Okullarda Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anlatıldı
Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP) kapsamında, Trabzon’dan başlayan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası’na pilot illerden İzmir’le devam edildi.