İzmir'de Su Kullanım Ücreti Tartışması

İZSU: 'Türkiye'nin önemli büyük şehirleri içinde en ucuz su, hem konutlar, hem de işyerleri bazında İzmir'de' MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tanrıkulu: 'İzmir'in mukayese edildiği 4 büyükşehir dışındaki 26 büyükşehirde suyun ücreti İzmir'den düşük' AK Parti İzmir Milletvekili Dağ: 'Belediyenin açıklamasında kamuoyunu yanlış bilgilendirme var.' İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Doğan: 'Ege Bölgesi'nin en pahalı suyu İzmir'de. Ayrıca iki ayda bir sayaç okunması yüzünden tüketimin 20 metreküp kotasının üzerine çıkması nedeniyle faturalar yüksek fiyattan ücretlendiriliyor'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), hem konut hem de işyeri bazında büyük şehirler arasında İzmirlinin en ucuz suyu tükettiğini bildirdi. AK Parti ve MHP'den, İZSU'nun duyurusunun eksik ve doğruları yansıtmadığı yönünde açıklamalar geldi. Özellikle sayaçların iki ayda bir okunması yüzünden tüketimin 20 metreküp kotasının üzerine çıktığı, bu nedenle haksız şekilde vatandaşa fazladan maliyet yüklendiği öne sürüldü.

İZSU Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İzmir'deki konut abonelerinin yüzde 95'inin ayda 20 metreküp ve daha az su kullandığı, Ankara'da 20 metreküp su kullanan bir ailenin 102, İstanbul'da 98,40, Gaziantep'te 95,56, Bursa'da 91,40, İzmir'de ise 72 lira ödediği kaydedildi.

Konut dışı aboneliklerde ise yine 20 metreküp kullanımında Ankaralıların 259,60, Bursalıların 222, 60, İstanbulluların 192,60, Gazianteplilerin 176,80, İzmirlilerin ise 165,60 lira ödediği aktarılan açıklamada, 'İZSU su tarifelerini maliyetleri dikkate alarak belirliyor. İstanbul'da ise tarifeler enflasyon artış oranında otomatik olarak her ay yeniden belirleniyor. Türkiye'nin önemli büyük şehirleri içinde en ucuz su, hem konutlar hem de işyerleri bazında İzmir'de.' ifadeleri kullanıldı.

İstanbul'da suyun birim fiyatının 10 metreküpe kadar 4, 11–20 metreküp arası 5,84, 21 ve üstünün 8,51, konut dışı ise kademesiz 9,63 lira olduğu, Ankara'da konutlarda kademesiz 5,10, konut dışında kademesiz 12,98 lira olduğu belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

'Bursa'da birinci kademede (0-10) metreküp suyun metreküp birim fiyatı 3,15,11 ve üstü 5,99, konut dışı tarife ise kademesiz 11,13 lira. Gaziantep'te konut birinci kademede (0–15) metreküp suyun birim fiyatı 3,69, 16–30 metreküp arası 6,41, konut dışı 0–300 metreküp arası 8,84 lira. İzmir’de ise birinci kademe (0–20) metreküp suyun birim fiyatı 3,60, 21 ve üstü 8,44, konut dışı ise kademesiz 8,28 lira.'

Su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin de tahsilatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Atık Su Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik' gereğince yasal bir zorunluluk olduğu kaydedildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004–2015 arasında 1,8 milyar liralık yatırım yapan İZSU'nun 2016'da yaklaşık 600 milyon liralık bütçesini yatırım için ayırdığını belirterek, İzmir sınırlarına sonradan dahil olan 9 ilçenin altyapı ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde çözebilmek için önemli yatırımlar yürüttüklerini kaydetti.

- 'İZSU'nun iddiaları geçerli değil'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İZSU'nun açıklamasında 4 büyük şehir ile kıyaslama olduğunu, açıklamanın bu haliyle eksik kaldığını söyledi.

İzmir'deki su ücretinin hemen yanındaki Manisa ve Aydın'a göre pahalı olduğunu aktaran Tanrıkulu, 'İzmir'in mukayese edildiği 4 büyük şehir dışındaki 26 büyük şehirde suyun ücreti İzmir'den düşük. MHP'li Manisa ve Adana, CHP'li Aydın ve Eskişehir en basit örnekler. İZSU'nun iddiaları geçerli değil.' diye konuştu.

- 'İzmir'de atık su bedeli çok fazla'

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise İzmir'de su tüketiminin kademeli olarak fiyatlandırıldığına dikkati çekerek, 20 metreküpü geçen tüketimlerde İzmirlilerin Aydın, Konya, Adana gibi illere göre çok yüksek rakamlar ödediğini söyledi.

İzmir'de atık su bedelinin de diğer illere göre daha pahalı olduğunu dile getiren Dağ, şöyle devam etti:

'Asıl fark burada. İzmir'de bu bedel çok fazla. Hatta, kanalizasyon kurulan yerlerden istenmesi gereken atık su bedeli, İzmir'de kanalizasyonun bulunmadığı yerlerde bile alınıyor. Belediyenin açıklamasında kamuoyunu yanlış bilgilendirme var.'

- 'Ege'nin en pahalı suyu İzmir'de'

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan vekili Bilal Doğan, İzmir'in aynı bölgedeki illerle kıyaslandığında en pahalı suyu kullandığını savundu.

'Ege Bölgesinin en pahalı suyu İzmir'de' diyen Doğan, bunun temel sebeplerinden birinin de kayıp kaçak oranları olduğunu kaydetti. Doğan, Bursa'da yüzde 21, Ankara'da yüzde 22 olan kayıp kaçak oranın, İzmir'de yüzde 33'lerde bulunduğunu vurguladı.

Doğan, İzmirlilerin kendi tüketimleri dışında kayıp kaçak su bedeli de ödediğini vurgulayarak, 'Ayrıca birçok ilçenin asbestli su taşıma boruları sağlıklı borularla değiştirilmedi. Geçtiğimiz günlerde 41 mahallede plansız, altyapısız boru yenileme çalışmaları nedeniyle bir haftalık su kesintileri yaşandı. 40 yıl sonra su tankerleriyle su dağıtıldı, susuzluk zincirleri oluştu.' dedi.

Kademeli fiyat uygulamasının da İzmirlileri mağdur ettiğini savunan Doğan, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirliler lehine bir şey yapmak istiyorsa bu uygulamadan vazgeçsin. Sayaçlar zaman zaman iki ayda bir okunuyor. Bu nedenle tüketim 20 metreküp kotasının üzerine çıktığından faturalar yüksek fiyattan ücretlendiriliyor.' diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile