Izmir'de Türk Ve Suriyeli Kadinlarin Kurdugu Kooperatif, Yöresel Ürünlerle Büyüdü
Izmir'de Gida ve Tarim Örgütü (FAO), Tarim ve Orman Bakanligi ve Japonya Hükümeti destegiyle yürütülen proje kapsaminda kurulan "Turna Kadin Kooperatifi", cografi isaretli ve yöresel ürünlerle faaliyet kapsamini genisletti.
Türk ve Suriyeli 20 kadinin su ürünleri ve midye isleme egitiminin ardindan kurdugu Turna Kadin Kooperatifi, hem ortak sayisini hem de ürün gamini genisletti.
Bornova ilçesinde atölyeler ve satis alanlarinin yer aldigi kooperatif merkezinde düzenlenen açilis töreninde konusan Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen, 20 kisilik ekiple baslayan serüvenin 37 kisiyle büyüyerek yoluna devam ettigini belirtti.
Kadin girisimcilerin kooperatifçilikte büyük basari elde ettigine isaret eden Özen, "Il müdürlügümüz her zaman yanlarinda olmaya devam edecek. Biz onlara balik tutmayi ögrettik. Bundan sonra kendileri tutabilecek yetenege sahipler. Izmir kadin kooperatiflerinin yani sira tarimsal kooperatiflerde de Türkiye'ye örnek bir ildir. Her türlü basariyi Türkiye'nin geneline yayabilecek kooperatiflerimiz var" dedi.
Izmir Ticaret Il Müdürü Sahin Ersu da 2 yil önce hibe destegi almadan kurulan kooperatifin 38 kadin kooperatifi arasinda en hizli hareket eden kooperatifler arasinda yer aldigini kaydetti.
FAO Türkiye Temsilci Yardimcisi Aysegül Selisik da elde edilen sonucun gurur verici oldugunu ifade etti.
Selisik, söyle konustu:
"Su anda 25 farkli ürün var. Izmir'in sembolü midye dolmanin yani sira cografi isaret almis ürünleri de burada satisa sunduk. Üzüm, incir, mandalina reçeli, zeytinyagi basta olmak üzere bütün yerel ürünler burada yer aliyor. Kooperatif demek esitlikçi bir yaklasim tarziyla herkesin karar alma sürecine ortak olarak katildigi ayni zamanda üretimde de ayni esitlikte çalistigi bir ortam demek. Tüm paydaslarimiza destek olanlara çok tesekkür ediyoruz."