İzmir'de Vanlılar Gecesi

Ege Vanlılar Federasyonu, birlik ve beraberlik amaçlı düzenlediği Vanlılar Gecesi'nde İzmir'de yaşayan Vanlıları ve Van'dan gelen misafirleri buluşturdu.

Özel bir televizyon kanalında son günlerde Vanlılar için yapılan eleştirilere İzmir'de düzenlenen Vanlılar Gecesi'nden cevap niteliği taşıyan birlik ve beraberlik mesajı verildi. Gecede Vanlılara karşı yaptığı eleştiriler ile dikkatleri üstüne çeken program yapımcısı Ruhat Mengi herkes tarafından kınandı. Vanlıların hayırsever ve misafirperver olduklarını belirten Van Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu yaptığı konuşmada, Vanlılar için yapılan eleştirilerin önyargılı ve saygısızca olduğunu söyledi.
Yıllardır bu ülke için çalıştıklarını anlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu; şunları söyledi: "Bu ülkenin birlik ve beraberliği için buralara geldik. Her çeşit insan burada. Her siyasi görüşe ait birey burada. Biz buradaki insanlara nasıl iş bulalım nasıl ekmek bulalım diye düşünüyoruz. İlimizi ülkeye nasıl tanıtalım diye düşünüyoruz. Van 7 bin yıllık bir şehir."
Van'ın Doğu Anadolu'nun merkezi olduğunu anlatan Kandaşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Doğu Anadolu'ya yön veren bir şehirdir. Ahtamar Kilisesi hizmete açılmış ve turist çekmek için büyük bir etken olmuştur. Doğu Anadolu'da iş olsaydı, kimse buralara gelmezdi. Bakın bu gece ne kadar kalabalığız. Herkes oraları terk etmiş buralara gelmiş. Bazı insanlar ilimizi küçümsüyor. Bu bizi rahatsız ediyor. Bize yapılan bu saldırıları şiddetle kınıyorum. Bir köşe yazarı Van hakkında atıp tutuyor. Bu ayıptır.
Gelsin Van'a misafirperver insanlar nasıl görsün. Bu gece buraya gelseydi görürdü. Ben kendisini aradım gelir diye ama o hâla eleştiri yapıyor. Bu hoş bir şey değil. Bu tür söylemlerden vazgeçmesini rica ediyorum. Biz bütün fuarlara katılıyoruz. Birlik ve beraberliği savunuyoruz. Bu ülkede birlik ve beraberlik istemeyenler var. Onları kınıyorum. Ama bu gece çok güzel ve çok mutluyuz. Buraya bir çadır armağan ediyoruz. Bunun amacı bizler bir yakınımızı kaybettiğimizde 4-5 gün taziye yaparız. Bizde bu
geleneğimizi burada da devam ettirmek için buradaki hemşehirlilerimize yaklaşık 5 bin kişilik çadır hediye ediyoruz."
Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar da 2 bin kilometre öteden kopmuş insanların dayanışmasının çok sevindirici olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Herkes yan yana omuz omuza bu çok sevindirici. Her renkten insan var. Medya'da bazıları Van'ı kötü yorumluyor. Onlara sesleniyorum bu ülkede birlik ve beraberlik için herkes konuştuklarına dikkat etmeli. Bir takım köşe yazarı bize bölücü niteliğinde laf ediyor. Gelsinler burada kardeşliği görsünler. İzmir'deki bu organizasyonun tüm ülkeye
yayılmasını temenni ediyorum."
Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik de derneğin birlik ve beraberlik için iyi bir gece düzenlediğini anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Federasyon çok güzel çalışarak tüm hemşehrilerimize ulaşmıştır. Değerli hemşehrilerimizin maddi gücü iyi olanların destek vermesi daha iyi hizmet vermemizi sağlayacaktır. Biz Vanlıyız, şanlıyız. Bu şanı devam ettirebilmek için birbirimizin arkasında olmalıyız. Örf ve adetlerimize bağlı kalarak şanımızı devam ettirmeliyiz. Ama anaların gözyaşlarının dinmesini
istemeyen kişiler var. Bir köşe yazarı ideolojik amaçlı bir saçmalık ortaya attı. Van'ı kötü gösterdi. Onlara cevap olarak birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Bizi rencide eden bu davranışı kınıyorum. Bu toprakların devlet olmasında Türk-Kürt kanının etkisi var. Bu kanlarla bu topraklar devlet oldu. Bu topraklara barış gelene kadar bu tür etkinlikleri devam ettirmeliyiz."
AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer de, "Arkadaşlarımız son günlerde Van hakkındaki eleştiriler hakkında gereken cevapları verdiler" dedi. Tüm insanları burada bir araya toplayan herkese teşekkür eden Dinçer, şunları söyledi: "Böyle bir kalabalık görmek çok sevindirici. Siyaset ve parlamentoyu temsilen buraya geldim. A partisi ya da B Partisi, kadını, çocuğu herkes burada bir çatı altında. Dün Ankara'da da böyle bir organizasyona katıldım. Yurdun her yerinde böyle etkinlikleri görmek isteriz. Bizim
için birlik ve beraberlik çok önemli. Yalnız biz Türkiye'de etnik milliyetçilik yapmadık. Yapmayacağız. Ama değerlerimizi ve kültürlerimizi unutmayacağız. Memleketimize hizmet edeceğiz. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yedi vekil kardeşiniz olarak her an yanınızdayız."
Egeli Vanlılar Federasyonu Başkanı Turan Aydemir de kuruluş amacı yardım olan federasyonun Ege başta olmak üzere vatandaşları kaynaştıran faaliyetler sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu: "Coşkuluyuz. Bu tür etkinlikleri geleneksel bir hale getiriyoruz. Hemşehrilerimizin federasyonumuzu ciddiye almalarını istiyorum. Söz verdiği çadırı bize hediye eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu'na teşekkürlerimi sunarım."
Gecede yöreye özgü çeşitli yemeklerin ikramları yapılırken yöresel türküler konukları coşturdu.
(ANL-AH-HO-Y)


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile