İzmir'deki Hava Kirliliği

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi üyeleri, kentte kış mevsimde artan hava kirliliğine çözüm bulunabilmesi amacıyla hem yerel yönetimleri hem de başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumları adım atmaya davet ettiklerini bildirdi.

MMO'dan yapılan açıklamada, İzmir'de her yıl kış aylarında, özellikle havaların durgun olduğu dönemlerde yoğunlaşan hava kirliliğinin "akşam saatlerinde insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığı, bu konuda bir önlem alınmasının zorunlu hale geldiği" bildirildi.

Havadaki yanmış gaz atıklarının sanayi tesisleri, binalar ve taşıtlardan kaynaklandığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"İzmir, metropol yakınlarında bulunan sanayi bölgeleri dışında, hakim rüzgarlar nedeniyle Aliağa bölgesindeki sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilikten de etkilenmektedir. Öte yandan, akşam saatlerinde bazı güzergahlarda yoğunlaşan trafikte biriken araçlar, hava kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bunun yanında kentimizde binalarda ısınma amaçlı olarak, kullanım yoğunluğuna göre kömür, fuel-oil, doğal gaz, jeotermal, LPG, elektrik kullanılmaktadır. Yenilenebilir ve çevreye en az zarar veren enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin kullanımı sınırlıdır. Öte yandan gaz yakıtlar doğal gaz ve LPG, özellikle kolay ve verimli yanabilme özellikleri ve kükürt içermemeleri nedeniyle kömüre oranla çevreyi daha az kirletmektedirler. Yakıtlar içerisinde çok yaygın kullanılan kömür, içeriği ve yanma verimi düşük olması sebebiyle çevreyi en fazla kirleten yakıt konumundadır."
- Kirliliğe karşı alınabilecek önlemler
Hava kirliliğinin azaltılması amacıyla alınabilecek önlemlerin sıralandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kentin özellikle bu mevsimde artan hava kirliliğine çözüm bulunabilmesi amacıyla konuyla ilgili uzman kurum ve kuruluşlardan oluşan bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. Bu grup, sanayi, binalar ve araç kaynaklı hava kirliliği konusunda kent genelinde alınabilecek önlemler konusunda tavsiye kararları üretmelidir. Bölgemizdeki jeotermal sahaların potansiyeli konusunda araştırma yapılmalı, sondajlar için merkezi ve yerel yönetimlerce bütçe ayrılmalı, bu enerji kaynağının kullanımı mümkün olduğu kadar yaygınlaştırılmalıdır.
Kamu binalarında kömür yerine gaz kullanımı konusunda merkezi ve yerel yönetim araştırma yapmalıdır. Kentimizde, binalarda ısınma amaçlı olarak hala en yoğun olarak kullanılan kömürün kalitesi yerel yönetimler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kontrol edilmeli, kalitesi düşük kömürlerin kente girişi ve kullanımı yasaklanmalıdır. Çevre denetimleri artırılmalıdır. Isınma amaçlı kömür kullanan vatandaşlarımız, kalitesi belgeli kömürleri ile TSE belgeli sobaları tercih etmelidir. Sobalar üstten tutuşturulmalı, sobaya kömür beslenirken yeni atılan kömürün üzerine yanan kor halindeki kömürden bir parça konulmalıdır. Isınma amaçlı kömür kullanan vatandaşlarımıza yönelik soba yakma kılavuzları ücretsiz olarak dağıtılmalıdır. MMO İzmir Şubesi olarak, hem yerel yönetimleri, hem de başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumları bu sorunun çözümüne yönelik adım atmaya davet ediyor, kentteki yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kirliliğin azaltılması doğrultusunda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile