HALIL SAHIN - Avrupa'nin dört büyük tarim fuarindan biri olarak gösterilen Agroexpo Uluslararasi Tarim ve Hayvancilik Fuari'na 80 ülkeden 774 marka katildi.
Son olarak geçen yil subat ayinda düzenlenen ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle bu yil haziran ayinda gerçeklestirilen fuarda, tarim ve hayvancilik firmalari, yerli ve yabanci traktör üreticileri ve çiftçiler bir araya geldi.
Geçmis yillarda 4 gün olarak organize edilen etkinligin süresi, bu yil salgin tedbirleri kapsaminda, kalabaliklarin önlenmesi için 5 güne çikarildi. Kapilarini 23 Haziran'da açan fuari ilk 4 günde 126 bin kisi ziyaret etti.
- "Sektör böyle bir platforma açlik duyuyordu"
Fuari düzenleyen Orion Fuarcilik'in Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irmak Tan, AA muhabirine, Agroexpo'nun Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nin ise ilk dört uluslararasi tarim fuarindan oldugunu söyledi.
Salgin nedeniyle tarim sektörünün bir süredir "yüz yüze gelemedigini" aktaran Tan, "Sektör yaklasik 1,5 yildir böyle bir platforma açlik duyuyordu. Çünkü pandemi illeti tüm dünyayi sarsti. Bu yüzden dünyadaki tarim fuarlarinin yüzde 90'i neredeyse fiziki olarak gerçeklestirilemedi. Sanal fuarlar, hibrit fuarlar ise etkili olarak sektöre hizmet edemedi. Türkiye'de de en son 2020 yilinda subat ayinda yapmistik fuari." diye konustu.
Irmak Tan, çiftçi, üretici ve katilimcinin bu yil fuari iple çektigini aktararak, toplam 774 katilimci markadan 100'den fazlasini Fransa, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Hindistan ve Katar basta olmak baska ülkelerden firmalarin olusturdugunu kaydetti.
Geçen yilki fuarda 800 milyon dolari askin bir is hacmi gerçeklestigini ifade eden Tan, bu yilki fuara iliskin su bilgileri verdi:
"Su anki verilere göre yalnizca ikili heyetler arasinda 900 milyon dolari askin bir is hacmi gerçeklesti. Bunun disinda münferit gelen yabancilar var, firmalarla bire bir stantlarda görüsenler var. Bu rakam artar. 1 milyar 200 milyon dolara mutlaka çikacaktir diye düsünüyoruz. Bulgaristan, Rusya, Nijer, Moldova ile verimli görüsmeler gerçeklesti. Çok ilgi vardi. Anlasma içeriklerinde en çok traktör, tarim makineleri ve tohum var. En çok anlasma yapilan ülke Katar, anlasmalarin yüzde 20-30'unu olusturuyor. Orta Dogu ülkeleriyle yapilan anlasmalar toplam is hacminin yüzde 50'si civarinda."
Izmir'deki Tarim Fuarinda Türk Firmalari 900 Milyon Dolari Asan Anlasmalar Imzaladi
Uzun süreden sonra Izmir'de tarim sektörünü yüz yüze bulusturan Agroexpo Uluslararasi Tarim ve Hayvancilik Fuari'na 100'den fazlasi yabanci olmak üzere 774 marka katildi Orion Fuarcilik Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irmak Tan: 'Su anki verilere göre yalnizca ikili heyetler arasinda 900 milyon dolari askin bir is hacmi gerçeklesti. Bunun disinda münferit gelen yabancilar var, firmalarla bire bir stantlarda görüsenler var. Bu rakam artar.' 'En çok anlasma yapilan ülke Katar, anlasmalarin yüzde 2030'unu olusturuyor'