İzmir'deki Yeni Yolcu Gemilerine Yönelik Tartışmalar

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Körfezi'nde "hızlı deniz ulaşımı" amacıyla geçen yıl ihalesi yapılan katamaran tipi 15 yolcu gemisi alımı projesinin, teslim edilen 3 gemiden alınan sonuçlar dikkate alınarak derhal durdurulması ve ileride telafisi mümkün olmayan büyük zararların önlenmesi gerektiğini savundu.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sipariş ettiği yeni gemilerin, teslim edilen gemilerden alınan sonuçlar ışığında İzmir Körfezi'ne uygun olmadığının görüldüğünü dile getirerek, gemi yapımının durdurulmamasının telafisi olmayan büyük zararlara yol açacağını bildirdi.
Körfezde "hızlı deniz ulaşımı" için toplam 117 milyon avroya geçen yıl ihalesi yapılan toplam yolcu gemisinden 3'ünün Yalova'daki tersanede inşaatı tamamlanarak şubat ayından itibaren aralıklarla teslim edildiğini ancak gemilerin, körfezde yolcu taşımacılığına uygun olmadığını ve eksikleri bulunduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"Gemiler uluslararası standartlarda inşa edilmiş olmalarına rağmen liman dışına çıkamayacaklar. Foça'ya dahi seyir yapamayacaklar. Bununla birlikte gemilerin özellikleri itibariyle gemilerde liman seferine uygun personel yerine yüksek ücretli uzak yol ehliyetine sahip gemi personeli bulunması mevzuat bakımından zorunlu tutulmuştur. Bu durumda işletme maliyeti yüksek olacak ve İZDENİZ'in altından kalkamayacağı zararlar meydana gelecektir. Daha önce Kocaeli Belediyesi bu yüksek maliyetlerle baş edemediğinden sahibi olduğu iki gemisini satmak durumunda kalmıştır."
Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, gemilerin liman dışına sefer yapma yetkisi olmadığından Kocaeli'de olduğu gibi satmak istese de bunun mümkün olmayacağını da iddia etti.
Projenin, körfezde "hızlı deniz ulaşımını" sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini ancak bununda çöktüğünü ileri sürerek, şöyle devam etti:
"Gemiler, şartnamede belirtildiği üzere 18 mil hız yapabilme özelliğine sahip ancak çalıştıkları Konak-Karşıyaka arası yaklaşık 2 mil mesafede ve bu hızın yapılması halinde gemilerin iskeleye yakın mesafede hız kestiğinde, kendi dalgasına düştüğü ve dalganın etkisiyle aşırı sallandığı görülmüştür. Bu durumda düşük hızda seyir yapmaları zorunlu hale gelmiş olup aynı hatta çalışan eski gemilerden fazla bir farkı kalmamış, bu nedenle de 'hızlı deniz ulaşımı' projesi iflas etmiştir. Üstelik kullanılan eski gemiler 600 kişi kapasiteliyken yeni gemilerin kapasitesi 500 kişide kalmaktadır. Ayrıca yeni gemilerin motorları yüksek devirli olmaları ancak körfez içinde düşük devirde çalıştırılmaları motorların ömürlerini kısaltacaktır."
- "Proje derhal durdurulmalı"
Doğan, gelen gemilerin eksiklikleri nedeniyle Yalova'daki tersaneye geri götürülmek zorunda kalındığına da işaret ederek, gemilerin kompozit yapıda olmaları nedeniyle ve İzmir'de buna uygun tersane olmaması nedeniyle bundan sonra da her türlü bakım için İzmir dışına götürülmek zorunda kalınacağı, bunun da işletme maliyetini artıracağını kaydetti.

Baştan hatalı olan projenin iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, şu görüşleri savundu:
"Bu projenin derhal durdurulması, ilerde telafisi mümkün olmayan büyük zararların önüne geçilmesi, İzmir Körfezi'ne ve İzmirlilerin ortak beğenisine uygun gemilerin temini yoluna gidilmesi, İzmir'in ve ülkemizin menfaatine uygun olacaktır."
Gemi inşa yüksek mühendisi olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Parti'li üyesi Ünal Özsır da gemilerin İzmir'e uygun olmadığını ve yanlış bir yatırım yapıldığını ileri sürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile