Izmir, Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinde Öncü Kent Olmayi Hedefliyor

Izmir Kalkinma Ajansinca hazirlanan rapora göre, kentte rüzgar enerjisi sanayisinde 7 bin 500’ün üzerinde kisi çalisiyor, 30’u askin ülkeye yillik 400 milyon dolarin üzerinde ihracat yapiliyor IZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz: 'Izmir ve çevresinde kümelenmis, belirli bir olgunluga erismis rüzgar sanayimizin varligi ve söz konusu dönüsüme uyumun saglanmasiyla sektörün yarattigi yeni firsatlari yakalamamiz mümkün görünüyor'.

EBRU SENGÜL CEVRIOGLU - Izmir Kalkinma Ajansinca (IZKA) hazirlanan raporda, Izmir’in, deniz üstü rüzgar santrali kurulumlari için yatirimcilara önemli firsatlar vadettigi belirtiliyor.

Türkiye’nin ilk bölgesel ölçekli deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritasi olma özelligi tasiyan “Rüzgar Enerjisi Sektörü ve Izmir Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritasi Raporu”na göre, gelisen teknolojinin sonucu olarak deniz üstü rüzgar enerjisi santrali yatirimlari önem kazanmaya basladi.

Dünya genelinde son 20 yilda 707 gigavatlik karasal rüzgar enerjisi santrali kurulu gücüne ilave olarak, 35 gigavatlik deniz üstü rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulu gücüne ulasildi. Henüz deniz üstü RES yatirimlarinin baslamadigi Türkiye’de bu alanda yaklasik 70 gigavatlik potansiyel oldugu tahmin ediliyor. Türkiye’deki kurulu gücün yaklasik yüzde 20’sine ev sahipligi yapan Izmir, deniz üstü rüzgar santrali kurulumlari için de yatirimcilara önemli firsatlar vadediyor.

Türkiye’nin "rüzgar enerjisi baskenti" olarak adlandirilan ve Türkiye’deki karasal rüzgar türbini bilesenlerinin üretim üssü olan Izmir’in, deniz üstü rüzgar türbini bilesenlerinin de üretildigi ve buradan ihraç edildigi öncü sehir olabilecek potansiyele sahip oldugunun alti çiziliyor. Sadece Izmir rüzgar sanayisinde 7 bin 500’ün üzerinde kisi çalisirken, 30’u askin ülkeye yillik 400 milyon dolarin üzerinde ihracat yapiliyor.

Bu potansiyelin degerlendirilebilmesi için bölgesel ölçekte atilmasi gereken temel adimlarin tanimlandigi yol haritasi hazirlanirken, deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün Izmir’deki gelisimini desteklemek üzere proje ve faaliyetlerin belirlenmesi, bunlar hakkinda bölgesel ve ulusal kurumlar nezdinde farkindalik yaratilmasi, bunlarin sonucunda konu ile ilgili bölgede ortak bir vizyon olusturularak bölgesel sahiplenmenin saglanmasi hedefleniyor.

Izmir Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritasi kapsaminda potansiyel tespiti ve yatirim alanlarinin belirlenmesi, pazar analizi, sektörel ihtiyaç ve taleplerin tespiti, bölgesel ve ulusal politikalar arasi uyumun saglanmasi, finansman kaynaklarinin belirlenmesi ve tanitim üzerine çalismalar yapilacak.

- “Rüzgar enerjisi sektörü sanayi boyutuyla da büyük önem arz ediyor”

IZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, AA muhabirine, rüzgar enerjisi sektörünün Türkiye ekonomisine olan katkisinin sadece enerji üretimi boyutuyla degil, sanayi boyutuyla da büyük önem arz ettigini belirtti.

Megavat basi yatirim maliyeti yaklasik 1,4 milyon dolar civarinda olan rüzgar türbinlerinin bilesenlerinin imalati ve lojistigi ile beraber mühendislik, kurulum, servis, bakim, güç yenileme (repowering) ve geri dönüsüm hizmetlerinin büyük bir ekonomik deger olusturdugunu vurgulayan Yavuz, “Yarattigi ekonomik degerin yani sira, çevreye duyarli bir yenilenebilir enerji kaynagina dayali olmasi ve enerjinin yerlilestirilmesi anlaminda olumlu katkilar saglamasi sebepleriyle rüzgar enerjisi sektörü Ajans olarak yüksek önem atfettigimiz, Izmir’in bölgesel kalkinmasi için belirledigimiz öncelikli çalisma alanlari arasinda yer aliyor.” dedi.

Yavuz, teknolojik gelismeler ve küresel trendler göz önünde bulunduruldugunda deniz üstü uygulamalarin giderek yayginlastigini belirterek, sunlari kaydetti:

“Bu noktada sanayi ve lojistik altyapimizin yasanan sektörel dönüsüme uyum saglayacak sekilde gelistirilmesinin saglanmasi kiymetli olacaktir. Izmir ve çevresinde kümelenmis, belirli bir olgunluga erismis rüzgar sanayimizin varligi ve söz konusu dönüsüme uyumun saglanmasiyla sektörün yarattigi yeni firsatlari yakalamamiz mümkün görünüyor. Ajans olarak biz de bu dönüsümü baslatabilmek adina Denizüstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritasi kapsaminda belirlenen temel faaliyetlerin altinda listelenmis deniz üstü rüzgar ölçümünün yapilmasi, örnek yatirim fizibilite raporlarinin hazirlanmasi, liman altyapi ihtiyaçlarinin belirlenmesi, mevcut ekipman üretim kabiliyetinin tespiti, ihtisaslasmis sanayi alanlarinin olusturulmasi, Çandarli Limani Projesi'nin sektörün ihtiyaçlarina uygun hale getirilmesi gibi çalismalari halihazirda baslatmis bulunuyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile