Izmir Depreminde Yikilan Binalarla Ilgili Sorusturmada Süphelilere Bilinçli Taksirle Ölüme Neden Olma Suçlamasi

Izmir'de 30 Ekim 2020'de yasanan depremde yikilan binalarla ilgili yürütülen sorusturma kapsaminda 29 süpheli hakkinda bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verdikleri iddiasiyla kamu davasi açildi.

Izmir Cumhuriyet Bassavciligindan yapilan yazili açiklamada, depremin ardindan yikilan binalarla ilgili yürütülen sorusturmanin tamamlandigi belirtildi.

Sorusturma hakkinda detayli bilgilerin paylasildigi açiklamada ilgili belediyelerden yikilan binalara ait projeler, bilgi ve belgelerin ivedilikle temin edildigi, Dokuz Eylül ve Istanbul Teknik üniversitelerinden akademisyenlerle TÜBITAK - Marmara Arastirma Merkezinin konuya iliskin raporlar hazirladigi kaydedildi.

Yikilan 9 yapiya iliskin ayri ayri nihai raporlarin da tamamlandigi ve bir bölümünün sorusturma dosyasina eklendiginin bildirildigi açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Sorusturma sonunda toplam 29 süpheliden 10'u halihazirda tutuklu olarak ceza infaz kurumundadir. 17 süpheli hakkinda adli kontrol tedbiri uygulanmistir. Süphelilerden 1'i hakkinda ise yakalama emri çikarilmistir. 1 süpheli hakkinda da tedbir talebi reddedilmistir.

Bilirkisi raporlarinda kusurlari tespit edilen 17 kamu görevlisi hakkinda görevi ihmal suçundan evrak tefrik edilerek 4483 sayili Kanun kapsaminda islem tesis edilmek üzere Memur Suçlari Sorusturma Bürosuna gönderilmistir.

Maddi gerçegin ortaya çikarilmasi amaciyla baslatilip sonuçlandirilan sorusturma kapsaminda süphelilerin lehine ve aleyhine olabilecek tüm deliller toplanarak haklarinda bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan düzenlenen iddianameler ile kamu davalari açilmistir."

- Sorusturma süreci

Izmir'in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklügündeki depremde yikilan 9 binada 117 kisi hayatini kaybetmisti.

Depremden hemen sonra Izmir Cumhuriyet Bassavciliginca sorusturma baslatilmis, gözalti karari verilen süphelilerden 7'si tutuklanmis, 3 süpheli hakkinda da adli kontrol karari verilmisti.

Bilirkisi raporlarinin tamamlanmasinin ardindan 28 Nisan'da 22 süpheli hakkinda daha gözalti karari verilmis, 17 kamu görevlisinin dosyalari ayrilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile