İzmir'e Turizm Yatırımcısı İlgisi

Tarihi yerleri ve Çeşme başta, birçok yaz turizmi lokasyonuyla Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden İzmir'in, sağlık turizmiyle ilgili de medikal ve termal alanda uluslararası yatırımcıların ilgisi çektiği bildirildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine, İzmir'de turizm yatırımları, yeni oteller konusunda ciddi çalışma ve yapılaşma bulunduğunu belirtti.

Bakanlığın son olarak "turizm alanı" olarak tahsise çıkardığı alanların her birine yoğun talep aldıklarına işaret eden Ediz, kısa süre içinde bunların sonuçlarının belli olmasını beklediklerini dile getirdi.
Ediz, bakanlığın tahsisi dışında, yatırımcıların özellikle Özdere ve Seferihisar bölgesinde mülk edinip yaptığı 5 yıldızlı otellerin inşaatının hızlı şekilde devam ettiğini ifade ederek, Çeşme Altınkum bölgesinin planlamasının da bittiğini kaydetti.

İstanbul'un sağlık konusunda devasa yatırımları bulunduğunu hatırlatan Ediz, İzmir'de de gerek üniversite hastanelerinde gerek özel hastanelerde sağlık turizmiyle ilgili ciddi çalışma yürütüldüğünü aktardı.
Ediz, sağlık turizminin İzmir'de daha fazla para bırakacak önemli kulvar olarak görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"İzmir sağlık turizminde, gerek medikal gerek termal konusunda yeni yatırım ve çalışmalar var. Bunlar yoğun şekilde devam ediyor. 80 ve 90'lı yıllarda turizmin gelişmesi için yapılan düzenlemelerde olduğu gibi, sağlık turizminin gelişmesi için teşvik ve desteği içeren yasal düzenlemeler yapıldı. Bu konuda yatırımcının önü açılıyor."
İzmir'in, üniversite, özel ve kamu hastaneleri ile 35'in üzerinde termal rezerv alanlarıyla sağlık turizmi konusunda son derece cazip konumda bulunduğunu vurgulayan Ediz, "İzmir'de sağlık turizmi, çok kısa süre içerisinde bugünkünden çok daha iyi konuma gelecektir. Özellikle medikal ve termali ortak yürütecek birçok taraf, Arap bölgesi, Avrupa ve Türki cumhuriyetlerden yatırım için gelenler var" dedi.

- "Turist sayısındaki azalma, geçici"
Abdülaziz Ediz, İzmir'e gelen turist sayısının, geçen yıla göre azaldığına değinerek, bunun, büyük ölçüde kente gelen kruvaziyer yolcu sayısının yüzde 50'ye yakın gerilemesinden kaynaklandığına dikkati çekti.
Kente gelen turist sayısındaki azalmanın, "geçici süreç" olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Ediz, şöyle devam etti:
"İzmir turizmde nereye gidiyor diye düşüncemiz yok. Türkiye, turizmde iyi ivme yakaladı. Turizmde para kazanacağını öngörenler, İzmir'e yatırım yapıyor. Kim ne derse desin, İzmir'de turizm yatırımları ve turizm, hızlı şekilde gelişiyor."
Ediz, İzmir'de kruvaziyer yolcu sayısının, yaklaşık 10 yılda 3 bin 500'lerden 500 binlere geldiğine işaret ederek, şunları anlattı:
"Süreç içinde Alsancak Limanı ve liman arkasında, kruvaziyeri tercih eden taraflar açısından yoğun, ciddi çalışma yapamadık. Bu, genel olarak eksiğimiz. Limanda birçok süreç yaşandı. Şu anda hangi boyutuyla işletilsin dahi tartışılmakta. Buraya gelen kruvaziyer yolcusu, Kuşadası'na kaydı. Önemli olan turistin Türkiye'ye gelmesidir ama İzmir'e daha fazla gelmesi için de çalışılmalı."
Abdülaziz Ediz, kruvaziyer turizme ivme kazandırmak amacıyla ilgili taraflarla buluşup, değerlendirme ve çalışma sürecini başlattıklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile