İzmir Esnafı Ödeme Kolaylığı Yasasından Memnun

İzmir Esnafı Ödeme Kolaylığı Yasasından Memnun

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin tasarının TBMM'ye sevk edildiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, olumlu karşıladıkları tasarının bazı düzenlemeler eklenerek bir an önce yasalaşmasını istedi

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin tasarının TBMM'ye sevk edildiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, olumlu karşıladıkları tasarının bazı düzenlemeler eklenerek bir an önce yasalaşmasını istedi.
Kamu alacaklarının tahsilinin devletin sağlıklı işleyişi açısından önemli olduğunu kaydeden Mutlu, 'Tasarının kapsamına esnaf odaları da dahil edilmeli. Geri ödemeler 48-60-72 aya kadar vadelere yayılmalı, kredi kartı borçları da yapılandırılmalı, zamanında vergisini ödeyenler için ödül mekanizmaları düşünülmeli' diye konuştu.
Tasarıdaki eksik kalan noktaların giderilmesi ile olası adaletsizliklerin önleneceğini söyleyen Zekeriya Mutlu, "İESOB olarak bu konuda görüşlerimizi ve önerilerimizi içeren bir rapor hazırladık. Her şeyden önce, ülkenin ekonomik zincirinde önemli yer tutan esnaf sanatkarların kapsama alınmaması büyük bir eksiklik. Tasarıda, sadece TOBB'a bağlı odaların aidat ücretleri için düzenleme öngörülmekte ve bir başka haksız rekabet kaynağı yaratılmakta. Gerekli düzenlemeler yapılarak, esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının üye aidatları ile katılım payları da yapılandırma kapsamına alınmalıdır" dedi.
Borç ödemelerinde 36 aylık vadenin uzatılmasını da isteyen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü, "Hem cari dönem ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirecek, hem de birden fazla kalemde borcuna yapılandırma talebinde bulunacak esnafın ödeme güçlüğü ile karşılaşacağı aşikardır. Tasarıda borçların asıl tutarlarında indirim yapılmamakta ve alacağa reel değerini koruyan bir hesaplama yöntemi uygulanmakta. Dolayısıyla bu durum göz önüne alınmalı, borç ödeme süreleri 48-60-72 ay gibi daha geniş zaman dilimlerine yayılmalıdır. Devlete reel olarak bir kayıp getirmeyecek olan bu esneklik, üyelerimize önemli bir ödeme kolaylığı sağlayacaktır.Ayrıca Türkiye'de ödenemeyen kredi kartı borçlarının artık ekonomi için tehdit haline geldiği unutulmamalı. Kart limitleri dolan tüketicilerin masraflarını kısması piyasaların ve doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın belini bükmekte. Bu durum kredi kartı borçlarına yönelik bir düzenlemenin de uygulama kapsamında düşünülmesini zorunlu kılıyor. Reel sektörün ve ekonominin dinamizmi için borçlara yapılandırma imkanı tanıyan böyle bir tasarının hazırlanması kaçınılmaz olmuştur ama sorumluluklarını zamanında yerine getiren mükellefler için de bazı ödül mekanizmalarının geliştirilmesi, toplum vicdanını rahatlatacaktır"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile