İzmir İl Genel Meclisi’nde Balıklı Tepki

İzmir İl Genel Meclisi’nde Balıklı Tepki

İzmir İl Genel Meclisi’nde, Urla ilçesine bağlı Zeytinler köyünde kurulması planlanan balık paketleme ve işleme tesisi imar planı değişikliği isteği tartışmalara sebep oldu.

AK Parti Çeşme Meclis Üyesi Arif Barata, "Kardeşim, bu balık kokar." diyerek, yanında getirdiği turna balığını kürsüden gösterdi. Deponun, imar planıyla üretim yeri haline getirilmemesini isteyen Barata, “Kişiye göre imar planı değiştirilmesin.” şeklinde konuştu.

AK Partili Barata, CHP’nin bu değişikliğe onay vermesini anlamadığını belirterek, zararın büyük olacağını savundu: “Zeytinler köyü yerleşkesi içerisinde yer alan balık depolama alanının, balık paketleme ve işleme tesisi olması için imar planında değişiklik isteniyor. Bu depoya 2007 yılında, Plansız Alan Yönetmeliği çerçevesinde ruhsat verildi.

Burası paketleme deposudur. Depo olarak kullanılan alan genişletilerek, tesis haline getirilmeye çalışılıyor. İşletme olursa imar planına ve köylülere zarar verecektir. Devasa bir tesis yapılıyor, kişiye özel bir plan isteniyor. Depo ranta çevrilmesin. Tesisten balık atıkları çıkacak, köylü kokudan evinde oturamayacak. Köy evlerinin arasında devasa tesisin, atık yağ üreten bir yapının işi nedir? İşletme sahipleri, 40 ton imalat yapacaklarını belirtiyor ancak 300 çalışanla 40 tondan çok daha fazla üretim yapılacak.” Arif Barata, köy yerleşim alanlarının organize sanayi bölgesine dönüştürülmesinin mümkün olmayacağını da belirterek, söz konusu deponun 10 bin metrekarelik işletmeye dönüşeceğini söyledi.

Barata, ''Bu durum, bu tür taleplere emsal teşkil edecektir. Köy yerleşim yerleri, organize sanayi bölgesine dönüşecektir. Halkın sağlığı her şeyden önemlidir. Köylünün hakkını korumalıyız. İşadamlarının, bu tür işletmelerin daha verimli çalışması için organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermesi gerekir.'' dedi.

CHP Grubu sözcüsü Onur Koçanalı ise imar değişikliği talebinin iki defa reddedildiğini ancak deponun, balık üretimine uygun hale getirildiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile