Türk Tarih Kurumu araştırmaları sonucu 25 Mart 1081 tarihinin İzmir’in fethi olarak kabul edilerek bu yıldan itibaren törenler yapılmasına karar verildi.
İzmir’in Fethi Kutlamaları, İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu öncülüğünde 18 Mart Cumartesi günü Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) açılan ’1081 Çakabey Türk Tarih Kurumu İzmir Kitap Günleri’ ile başladı.
Etkinlikler 24 Mart Cuma günü AKM’de yapılan ’1081 İzmir’in Türkler tarafından fethi kutlamaları ve Uluslar arası Çaka Bey Sempozyumu’ ile devam etti. Selçuk’ta Kulüplerarası Çakabey Bisiklet yarışları, İzmir Ülkü Park’ta Fetih Rallisi yapıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma gemisiyle 24-25 Mart’ta öğrenciler ve halk gezileri gerçekleştirildi.
Gündoğdu Meydanında kutlama
İzmir’in fetih günü ilan edilen 25 Mart’ta ise Gündoğdu Meydanı’nda fetih kutlamaları yapıldı. Kutlamalara; İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Türk Tarik Kurumu Başkanı Prof. Dr.Refik Turan, Ege Ordu Kurmay Başkanı Tuğ General Özgür Nuhut, askeri erkan ve İzmirliler katıldı.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ortaokullar arası resim, kompozisyon, şiir, hikaye, ilkokullar arası satranç turnuvası, genç ve yıldızlar futbol turnuvası, bisiklet yarışı ve fetih rallisi ödül töreni yapıldı. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konser verirken zeybek gösterisi yapıldı. Son olarak kutlamalarda Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği gösterisi düzenlenirken protokol ve İzmirliler gösteriyi beğendi. İzmir’in Fethi kutlamalarında, 26 Mart Pazar günü Selçuk İsa Bey Camisi’nde Çakabey ve şehitler anısına mevlit okutulacak. Selçuk, Efes, Meryemana Evi ve Şirince köyüne gezi düzenlenmesiyle kutlamalar sona erecek.
İzmir'in Fethi İlk Kez Kutlandı
İzmir’in fethi kutlamaları İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen programlar ile kutlandı.