Izmir'in Tarihi Valilik Konagi, Restore Edilip Valilik Konagi Olarak Kullanilacak

Izmir'in Tarihi Valilik Konagi, Restore Edilip Valilik Konagi Olarak Kullanilacak

Izmir’in tarihi valilik konagi hakkinda açiklama yapan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, kendisinden önceki dönemlerde Katip Çelebi Üniversitesine devredilen konagin tahsisini iptal ettiklerini ifade ederek, binanin restore edildikten sonra Valilik Konagi olarak kullanilacagini söyledi.

Izmir’in Konak ilçesinde bulunan birçok Izmir Valisi’nin konut olarak kullandigi 130 yillik Izmir Vali Konagi hakkinda Izmir Valiliginde basin toplantisi düzenlendi.

Izmir Valiliginde düzenlenen toplantida açiklamalarda bulunan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, daha önce Katip Çelebi Üniversitesine tahsis edilen tarihi vali konaginin tahsisini geri çektiklerini söyledi.



Valilik Konagi’nin çok uzun yillar çok degerli misafirleri agirlamis, Izmir’in simge yapilarindan biri oldugunu ifade eden Vali Kösger, “Süreç içinde bina yipranmis ve valilerimizin hizmeti tam yerine getiremez hale geldigi için arkadaslarimiz baska bir formül düsünmüs. Valilik oluru ile buradaki bina Katip Çelebi Üniversitesine Rektörlük binasi yapilmasi için verilmis. Bu anit yapilar, tescilli yapilar, restorasyonu bir anda olup biten konular degil. Kolay olsaydi valilerimiz bastan terk edip baska bir formül düsünmezlerdi. Zor bir is oldugu ve süre alan bir is oldugu in böyle bir tercihte bulunulmus. Son dönemde kamuoyunu hassasiyeti de dikkate alinarak Valiligimizce yeni bir karar asamasina geldik. Daha önce yapilmis olan tahsisi iptal ettik ve burayi tekrar Valilige aliyoruz. Rektörümüzün de mutabakati ile tekrar valilige aldik. Valilik Konagi olarak kullanmak üzere aliyoruz” dedi.



“Tarihi yapisini bozmadan restore edecegiz”

Yapilacak restore çalismalarinda ve devir iptalinde bölge halkinin taleplerini de dikkate aldiklarini vurgulayan Kösger, “Hem tarihsel simgesi hem de konagin komsularinin isteklerini dikkate alarak böyle bir karar aldik. Orada oturan vatandaslar Valilik Konagi’nin kendi semtlerinde oldugu için duyduklari mutlulugu ve gitmesinden dolayi üzüntülerini belirtmelerinden kaynakli olarak binanin günlük kullanimina uygun ve tarihi yapisini bozmadan restore edip kullanacagiz. 9-10-11 Agustos’ta olacak Anitlar Kurulu toplantisi var. Orada nihai projesini yetistirip onaylattiracagiz. Devaminda ise en geç Eylül ayinda buranin ihalesini yaparak 1-1,5 yil süre içinde restorasyonunu tamamlayacagiz” diye konustu.

Göreve gelmesinden itibaren 26 restorasyon projesini baslattiklarini ve bazilarini da bitirdiklerini kaydeden Kösger, “Vali Konagi restorasyonu güç bir hale gelmis. Tavandan ve tabandan nem aliyor ve isinma problemleri var. Binanin bütün altyapisi yipranmis oldugu için zemin katta lagim farelerinin çikmasindan dolayi oradan çikilmak zorunda kalindigini ifade etti benden önceki arkadaslar. Biz bu sorunlarin hepsini çözecegiz. Binanin statik ve mekanik tüm problemleri çözülecek. Bina eskisinden çok daha güzel hale gelecek” diye konustu.



“Tüm birimler bir araya gelecek”

Izmir Il Emniyet Müdürlügü binasinin yikilmasi ve sonrasinda yapilacak olan yapi ile ilgili de bilgi veren Kösger, “Izmir’in tarihini dokusunu ortaya çikarma çalismalarimiz söylediklerimizden ibaret degil. Devam eden bir çok çalismamiz da var. Burasi, tarihi doku ile uygun olmayan beton bloklarla düzenlenmis. Depremde buranin dayaniksiz olduguna karar verildi ve yikilacak. Sonrasinda yikilinca Osmanli Döneminde yapilmis olan bir bina var Konak ile de uyumlu. Bu çerçevede 3 katli bir Valilik kompleksi yapilacak. Dis görünüs itibari ile tarihi doku ile uyumlu valilik ek binasi ortaya çikaracagiz. Sadece Valilik hizmetleri çerçevesinde kullanacagiz. Saga sola dagilmis birimler bir araya gelecek” ifadelerini kullandi.

Izmir’deki kamu bina stoku konusunda da elestirilerde bulunan Kösger, “Izmir’de maalesef kamu bina stokumuz Türkiye’nin 3. metropol kenti olmasina ragmen hemen hemen hiçbir binamiz günün sartlarina cevap verecek durumda degil. Biz bunlari daha iyi hale getirmek için çalisiyoruz” dedi.



“Bir yasaklama getirmeyi düsünmüyoruz”

Türkiye’de son haftalarda artis gösteren korona virüs vakalarinin Izmir’de de artmaya devam ettigini söyleyen Vali Kösger, “Mayis ayi basinda rakam 50’lere kadar inmisti. Entübe sayisi da 2’ye kadar inmisti. Su anda entübe sayisi 40, yogun bakimda 130 olmak üzere ciddi bir artis var. Yogun bakimlarda bir sikinti yok ancak tekrar bir artisa geçti. Bu konuyla ilgili baslangica göre ölümcüllügünü daha az oldugunu degerlendiriyor arkadaslar. Bu asamada vatandaslarimizin maske takmasi mecbur tutacak bir sey demiyoruz. Su an mecbur tutacak bir yasaklama getirmeyi düsünmüyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile