İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'deki e-belediyecilik uygulamalarına örnek olacak bir projeyi hayata geçirdi. Büyükşehir sınırlarındaki 21 belediyeyi kapsayan İzmir Kent Bilgi Sistemleri Protokolü ile imar, altyapı ve emlak vergisi çalışmalarında mülkiyet, adres, harita ve imar bilgileri tek havuzda toplanacak. Adalet, güvenlik, sağlık, eğitim ve kriz yönetimi gibi devletin temel hizmetleri daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilecek. Sistem 18 milyon 500 bin liraya mal oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin yetki ve sorumluluk alanı içindeki Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçe belediyelerini kapsayan "İzmir Kent Bilgi Sistemleri İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokole İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ve Aliağa Belediye Başkan Vekili Kıymet Baysal da imza koydu.
2004 yılında Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 9 ilçe belediyesi arasında imzalanan protokolle başlayan hizmetin çerçevesi, bu yeni protokolle daha da genişletilmiş oldu. Uluslararası ve ulusal standartlara uygun "İzmir e-belediyelerini" oluşturmayı hedefleyen projenin imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, altı yıldır aralıksız çalışarak önemli bir aşamaya getirilen projenin bugün 21 belediyeye ulaştığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, sistemin altyapısını oluşturan fiber optik kabloların şu anki maliyetinin 10 milyon lirayı bulduğunu belirterek, bu kapsamda Adres Bilgi Sistemi için 6 milyon lira, İmar Bilgi Sistemi için 1 milyon lira, Araç Takip Sistemi ve hava fotoğrafları için 500'er bin lira harcandığını belirtti. Belediye otomasyon çalışmaları için ise her yıl 500 bin lira ödendiğini dile getirdi. Bütün belediyelerin vatandaşa doğru ve çabuk hizmet vermeyi ortak bir hedef olarak benimsediğini vurgulayan Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Günümüzde aklı, bilimi, teknolojiyi kullanmadan hedeflediğimiz vizyonu gerçekleştirmemiz mümkün değil. Belediyelerimiz, vatandaşlarımızın yaşamının her alanında kullanabileceği ve işlerini kolaylaştırabileceği bu tür çalışmalara öncelik vermektedir. Biz bu bilinç ve duyarlılıkla çalışmaktayız. MOBESE takip sistemi bizim altyapımız üzerinden çalışmaktadır. Emniyet Müdürlüğü, bizim Coğrafi Bilgi Sistem'imizi kullanarak çok faydalı çalışmalar yapmaktadır. Aynı şekilde itfaiye teşkilatımız da bu sistemden faydalanmakta, 30 bine yakın engelli vatandaşımızın nerede oturduğu, olası kriz ve afet durumlarında müdahaleyi kolaylaştırmak için binaların fiziki bilgileri gibi verilere kolayca ulaşabilmektedir."
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye'ye örnek olacak bir bilgi paylaşımını hayata geçirdiklerini belirterek, "Bilinmezi azaltarak ve bilgiyi çoğaltarak daha süratli, can ve mal kaybını minimuma indirecek hizmetler yürütüyoruz" dedi. Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen bu bilgi paylaşımının gerçekleştirilebilmesi için, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeraltına yüksek hızlı fiber kablolar döşeyerek İzmirNet ağını oluşturdu. Veri, ses ve görüntü iletişimini sağlamaktan başlayarak çok çeşitli hizmetler sunan bu altyapının uzunluğunun 300 km olduğu, e-belediyecilik çalışmalarında da örnek olacağı vurgulandı. İmzalanan protokol çerçevesinde yapılacak çalışmalarla, sistemin belediyelere sağlayacağı avantajlar ise şöyle özetleniyor:
Belediyeler, bilişim teknolojilerinin yüksek maliyetinden kurtarılacak.
İmar, altyapı ve emlak vergisi çalışmalarında mülkiyet, adres, harita ve imar bilgileri tek havuzda toplanacak.
Taşınmazların gerçek değerleri belirlenmiş olacağından vergi kayıpları tamamen önlenecek.
Bugünkü rakamlarla kıyaslanamayacak ölçüde yeni kaynaklar oluşacak ve hizmet şeklinde kent sakinlerine dönecek.
Konut, tarım, sanayi, sosyal tesis, ticari alan ve hizmet alanları planlı oluşacak; şimdiye kadar meydana gelen düzensiz oluşumların onarılması sağlanabilecek.
Adalet, güvenlik, sağlık, eğitim ve kriz yönetimi gibi devletin temel hizmetleri daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilecek.
Vatandaşın daha hızlı ve kaliteli hizmet almasını sağlayacak teknolojik altyapıya ulaşılacak.
Kamuda birlikte çalışabilirlilik esasları gereğince yazılımlar ve bilgiler paylaşılacak.
Bilgi tekrarlanmayacağından bürokrasi azaltılacak.
Yüksek nitelikli sayısal haritalar, Coğrafi Adres Bilgi Sistemi ve İmar Bilgi Sistemi sayesinde altyapı hizmetleri kolayca yerine getirilebilecek; onarım ve genişleme sıkıntısı yaşanmayacak.
Dolayısıyla vatandaşlar, daha kaliteli ve etkin hizmet alabilecek.
İzmir Kent Bilgi Sistemleri Protokolü İmzalandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'deki e-belediyecilik uygulamalarına örnek olacak bir projeyi hayata geçirdi