İzmir Körfezi Çed Raporu Bekliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesinin "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle TCDD ortaklığıyla yürüttüğü "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" kapsamında körfezden çıkan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması nedeniyle bu malzemenin nasıl değerlendirileceği konusunda çalışmaların devam ettiği bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nin kuzeyinde açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak tarama malzemesinin "ziraat ve inşaat" alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzaladığı belirtildi.
Ziraat Fakültesi'nin tamamladığı çalışmanın sonuçları İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerini sevindirdiği, körfezden çıkarılacak tarama malzemesinin inşaat uygulamalarında kullanılabilirliğini araştıran Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin de yaptıkları araştırmalardan olumlu sonuçlar aldığı kaydedildi.
Araştırma projesi kapsamında hazırlanan sonuç raporunda, malzemenin arazi düzenlemesinde, havza ve çukur dolgularında, arazi iyileştirmesinde, katı atık deponi sahaları üst örtü malzemesi, bent yapımında, yüzey dolgu zemini olarak kullanılabileceği belirtildi. Raporda bu malzemenin kıyı alanlarının rehabilite edilmesinde, plaj alanlarının oluşturulmasında, doğal yaşam adası oluşturmada, karayolu inşaatlarında yol temel malzemesi, ulaştırma alanında ince kum olarak yıkanmaya ihtiyaç olmadan kullanılabileceği kaydedildi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin hazırladığı "İzmir Körfezi Tarama Malzemesinin Tarımsal Amaçlı Kazanımına Yönelik Araştırma Projesi" sonuç raporunda da üniversitenin serasında körfez kumu kullanılarak dikilen sardunya, menekşe ve nergislerin kısa sürede çiçeklendiği bildirildi.

Ziraat Fakültesi akademisyenleri körfez kumunun sulak alan veya deniz içinde ada oluşturulmasında, adanın ağaçlandırılmasında, maden ve taş ocaklarının onarımında, eğimli alanların düzenlenmesinde değerlendirilebileceğini ortaya koyduğu belirtildi.
Körfezin güney aksı boyunca açılacak olan navigasyon kanalı ile körfeze temiz su girişinin artacağı, su kalitesi ve biyolojik çeşitliliğinin iyileştirileceği, İzmir Limanı'nın da kapasitesinin artacağı kaydedildi.
Çalışmaların ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacağı bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile