İzmir Körfezi'nde Tarama Projesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, körfez tarama projesine ilişkin, "Projeyi tamamlayamazsak, körfeze büyük yük gemileri, 6 bin kişilik kruvaziyer gemileri de giremeyecek. Biz bu körfezi koruyacaksak, körfezi yaşatacaksak, bunu yapmak zorundayız" dedi.

İZSU Genel Müdürlüğü Genel Kurulu'nda kurumun faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Aziz Kocaoğlu, 6306 sayılı yasa ile devralınan yeni ilçelerde bir adaptasyon süreci yaşandığını ve yeni bir organizasyon yapısına gittiklerini söyledi.

Körfez dip taraması için alınan iki geminin çalışmadığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Kocaoğlu "Almış olduğumuz iki gemi Meltem ve İmbat geldikleri günden beri çalışmaktadır. Önce DLH'nın gemisi ile birlikte Ragıp Paşa Dalyanı'nın duvarlarının sökülmesi ve taşınması işinde kullanılmıştır. Şu anda ikisi de Homa Dalyanı'nda çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
Büyük Körfez projesi için ÇED raporunda sona yaklaşıldığının da altını çizen Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Bu Devlet Demiryolları ile ortak yapılan bir projedir. Bu, İzmir'in kurtuluş projesidir. Neden? Efes gibi olmaktan kurtuluş projesidir. Çünkü gelen alüvyonlarla Körfez doluyor. Bütün rakamlar ve bilimsel rakamlar bunu gösteriyor. Bir değerlendirmeye göre, 100 sene sonra körfez yok! Degaj Burnu ile Yeni Kale Burnu birleşiyor. Biz bu tehlikeye karşı, o dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Bey için bir rapor hazırladık. TCDD ile oturduk, körfezin kurutuluş projesi için ÇED sürecinin ihalesine çıktık. Ücretini yarı yarıya beraber ödüyoruz. Onlar limanı derinleştirecek, liman giriş sahasını büyütecek yeni makineler alet edavatlar getirecek, limanın kapasitesini 3 misli büyütecek, para kazanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bir kuruş para kazanmayacak. Sadece para harcayacak. Dünyanın en büyük çevre projelerinden bir tanesini gerçekleştirecek. Bu gemiler de bunun için alındı ve çalışıyor. Bunu yaptığımız zaman İzmir'de körfezde canlılık artacak. Körfez tekrar 70 sene önceki hayatına dönecek. Bu körfezde herkes evinden çıkıp yüzebilecek. Bu körfeze üçüncü nesil gemiler, büyük yük gemileri girecek. Eğer bu projeyi tamamlayamazsak, bu körfeze yarın 6 bin kişilik kruvaziyer gemileri de giremeyecek. Çünkü draftları 14 metre. Bizim körfezimize 10 metre draftlı gemiler bile zor giriyor. Biz bu körfezi koruyacaksak, İzmir deniz kenti olacaksa, varlığını borçlu olduğu körfezi yaşatacaksa, bunu yapmak zorundayız. Bir an evvel bitmesinde çok büyük fayda var."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile