Belediyeden yapılan açıklamada, Kuş Cenneti içinde Homa Dalyanı'ndan sonra ikinci dalyan olan ancak düzenli su verilemediği için yok olma tehlikesi yaşayan Çil Azmak Dalyanı ile ilgili Ege Üniversitesi'nin hazırladığı rapor çerçevesinde bir proje hazırlandığı belirtildi.
Proje ile tatlı su alanlarını tercih eden balık ve kuş türleri için yeni üreme alanları oluşturulacağının kaydedildiği açıklamada, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi suyunun toprak kanallarla dalyana sevkedilmesinin öngörüldüğü, sirkülasyon kanalından çıkacak malzemeyle de yok olan Çil Azmak Dalya kıyı kordonunu yeniden yapılacağı bildirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yaptığı açıklamada, çalışmanın İzmir ve ülke için çok önemli bir çevre koruma çalışması olduğunu belirtti.
Körfez'in etrafında yer alan 5 dalyandan biri olan İzmir Kuş Cenneti için en önemli dalyanın Çil Azmak olduğunu vurgulayan Sıkı, şu bilgileri verdi:
"Homa Dalyanı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilgili kurumlardan görüş ve izni alınarak bugün ayakta kalabilmiştir. Çil Azmak Dalyanı'nun kıyı kordonu tamamen tahrip olmuştur. Kuşların ürediği ada ve yarım adalar kaybolmuştur. Biz bu proje ile Homa Dalyanı'ndan sonra ikinci bir dalyanı daha kurtarmak istiyoruz. Dalyanlarda zaman zaman akıntı olmadığı için denizde olan binde 35'lik tuzluluk seviyesi dalyanlarda yazın binde 150'lere kadar çıkabiliyor. Tuzlu ortamda canlılar yeterince beslenemiyor ve hatta zehir etkisiyle ölüyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suyu buraya vererek dalyanın verimliliğini artırmak istiyoruz. Kıyı kordonu tamir edildiğinde ve kaybolan ada ve yarımadalar oluşturulduğunda, Çil Azmak Dalyanı'nda kuş ve balık verimliliği, dolayısıyla Körfez'deki balık popülasyonu da artacak."
İzmir Kuş Cenneti'ne Can Suyu
İzmir Kuş Cenneti'nde yok olma tehlikesi altındaki Çil Azmak Dalyanı'nın kurtarılması için Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suyun bölgeye iletimi konusunda proje başlatıldı.