İzmir Metrosu Artık 'Kırmızı Bayrak'Lı
İzmir'de engellilerin erişimine uygunluğunu temsil eden 3 yıldızlı "kırmızı bayrağın" verildiği ilk kuruluş İzmir Metrosu oldu.
Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen "kırmızı bayrak" uygulamasının resmen başladığı İzmir Metrosunda kırmızı bayrağın göndere çekilmesi dolayısıyla Konak Metro İstasyonunda tören düzenlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Denizin temizliğini ifade eden mavi bayrak gibi, kırmızı bayrak da yüzde 100'ü İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İzmir Metrosu'nun engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği standartlara sahip olduğunu simgeliyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesinin engelli vatandaşlar için yürüttüğü çalışmaları özetleyen Kocaoğlu, şunları söyledi:
"30 Kasım-2 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlediğimiz ve büyük rağbet gören uluslararası sempozyum, kaldırımlarda yaptığımız düzenlemeler, hemen hemen bütün otobüslerimizin engellilerin kullanımına uygun olması, alt-üst geçitleri asansörlü ve yürüyen merdivenli yapmak gibi uygulamalarla engelli yurttaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmaya ve tüm hemşehrilerimize olduğu gibi onlara da layık olmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var ama çalışmalarımızı öğrene öğrene, talepleri dinleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin olanaklarıyla uygulayarak biraz daha iyileştirerek yürümek istiyoruz.
Şikayetlerden gerekli dersleri alıp çocukluk hastalıklarını iyileştirmek için her türlü desteği veriyoruz. Kırmızı bayrak uygulaması, Türkiye'de bir ilk. Özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için küçük küçük, hiç bıkmadan yapılan düzeltmelerle toplamda kaliteyi ve kullanım özgürlüğünü yakalamak için çalışıyoruz. Bunları yaparken engelli vatandaşlarımız ile derneklerin uyarılarından besleniyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak örnek proje taleplerinizi her zaman bekliyoruz."
Kocaoğlu, ayrıca gerek kamu ve resmi kurumlara ait binalar gerekse konut inşaatlarında engelli vatandaşların kullanımının göz önüne alınmasını istedi.
- "Gurur duyuyoruz"
İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ise metroda engelli vatandaşların yardımla değil, kendi becerileriyle yolculuk yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Alev, "İzmir Metrosu'nda girişten çıkışa kadar tüm alanları engellilerin kullanımına uygun olarak düzenledik. 1,5 milyon lira maliyetli, tüm engelli grupları için dünya standartlarında Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi'ni hayata geçirdik. Toplu ulaşımda Türkiye'de ilk kez İzmir Metrosu'nun istasyonlarında uygulanan Akıllı İşitme Sistemi, dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında var. Bununla da gurur duyuyoruz" dedi.
- Akıllı İşitme Sistemi kuruldu
Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi ağırlıklı olarak görme ve işitme engelli yolculara yönelik olarak hazırlandı.
İzmir Metrosu'nun tüm istasyonlarında zemin koşulları ve asansörlerin standartlara uygun olması nedeniyle ortopedik engelli grupları için ayrıca bir düzenlemeye gidilmedi. Proje kapsamında, işitme engelli yolcular için çok önemli olan İndüksiyon Devresi ya da Akıllı İşitme Sistemi olarak bilinen ses ayrıştıran bir sistem devreye alındı. Bu sistem, tüm istasyonlardaki uyarı ve bilgilendirme anonslarını ortamdaki diğer seslerden ve uğultulardan yalıtarak doğrudan işitme engellinin kullandığı cihaza veriyor. Böylece engelli yolcu sesleri net duyuyor, her türlü uyarı ve anonsu algılıyor. Sistem, tüm istasyonlarda 21'e gişelerde ve 21'i peronlarda olmak üzere toplam 42 noktada aktif durumda bulunuyor.
- Haritalar, Braille alfabesiyle hazırlandı
Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi'nin diğer ayağında ise görme engelli bir yolcunun refakatçiye ihtiyaç duymadan rahatlıkla istasyona gelip trene binmesi ve bütün yolcular gibi yolculuğunu güven içinde yapabilmesine olanak sağlayan düzenlemeler yapıldı.
Proje çerçevesinde, yüzey uygulaması standartların öngördüğü şekilde hazırlandı. Tamamen görmeyenlerin yanı sıra az görenlerin de kullanabilmesi amacıyla, erişilebilir yüzeyler zeminden farklı parlak sarı renkte yapıldı ve yüzeyler "Bu yolu takip et", "Uyarıcı bir yere geldin", "Dur ve dikkat et" anlamları taşıyan farklı uygulamalarla bütünlendi.
Kat planlarını ve yönlendirmeleri gösteren 50 harita, Braille alfabesiyle hazırlanarak 14 istasyonun giriş ve çıkış noktalarına konuldu.
Sabit merdiven korkuluklarına ise o merdivenin hangi yöne gittiğini gösteren Braille alfabeli bilgilendirme plakaları yerleştirildi. Toplam 300 plaka sayesinde merdiven başına gelen engelli yolcu eliyle o merdivenin istikametini tespit etme imkanı buluyor. Asansörlerdeki mevcut butonlar ise kabartma olduğu için görme engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştırıyor. İstasyonlarda yapılan bu düzenlemelerin yanı sıra idari binada da engelli asansörü ve girişlere hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı.
Proje kapsamındaki tüm uygulamalar, diğer yolcuları da rahatsız etmeyecek, herhangi bir risk yaratmayacak biçimde planlandı.