İzmir Modeli Palyatifte Diğer İllere Örnek Gösterildi

İzmir Modeli Palyatifte Diğer İllere Örnek Gösterildi

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde evde bakım hastalarının yakınlarına yönelik eğitim programı geliştirme çalıştayı yapıldı.


Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Hüseyin Akpınar, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ayhan İzzettinoğlu ve Palyatif İzmir Eğitim Çalışma Grubu Üyeleri ve çalıştay ekibi katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmalarında devletin bakım hastalarına ve engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla sosyal devlet anlayışının geliştirildiğine vurgu yapılarak, İzmir’deki evde bakım hastalarına yönelik bu modelin Türkiye geneline örnek olabileceği belirtildi. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Hüseyin Akpınar, eğitimlerin halk eğitim merkezlerinde yapılacağını belirterek, “sosyal devlet olma anlamında çok mesafe katettik, insanlar evde hastası ile nasıl daha nitelikli vakit geçirir bu konuda bir eğitim yapacağız” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, “İzmir için yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Sağlık Müdürlüğümüz çok önemli bir görev yaptı. Kurumlararası İşbirliğini geliştirdi. Hasta yakınlarının eğitimi çok önemli. Çok basit bir şey bilinmediği zaman sorun oluyor. Devletimiz bu konuya çok önem veriyor. Eğiticiler eğitildikten sonra bu işlerin öğretilmesi gerekiyor. Bilim, deneyim bizden, destek devletimizden,” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zafer Yıldırım ise bakıma ihtiyaç duyan kesimin çoğunlukla elli yaş üstü nüfus olduğuna dikkat çekerek, ilimizdeki yaşlı nüfus hakkında bilgiler verdi ve şöyle dedi: “İlimizde 17500 vatandaşımıza evde bakım hizmeti veriliyor. Bunun 6.000 kişiye yakını 50 yaş üstü. Palyatif bakımı çok önemli görüyorum. Biz bu yapılanmaya her türlü desteği vermeyi hazırız.”
Dr. Bediha Türkyılmaz Sağlık Bakanlığı tarafından 2-4 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Ulusal Kanser Haftası Kayıtçılık ve Tarama Eğitimleri’nde yaptığı sunumla, İzmir ‘deki Palyatif Örgütlenmesinin diğer illere de örnek gösterildiğini belirterek, konuşmasına Palyatİzmir ekibine teşekkür ederek başladı.

Palyatif Bakım ekibinin ilk toplanma sürecinde karşılaşılan güçlükleri ve bu gün gelinen noktayı şu sözlerle ifade etti: “İlk bir araya geldiğimiz toplantıda bunun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyorduk. Bir şeyler yapmak konusunda herkes hemfikirdi. Aile hekimliği sistemi üzerinden mi yapsak hastaneler üzerinden mi yapsak? Çok zor Bir sonraki adım ne? Çok zor bir alandı, bu ekip sayesinde çok güzel bir noktaya geldik. Yaptığımız çalışma üst düzey. İnsani bir şey. Evde kanser tedavisi gören bir hasta yakını benden yardım istediğinde bu talebi sürekli sistemli bir şekilde karşılayabilecek, aynı zamanda hasta yakının da bilinçlendirecek, bir sistemin ne kadar gerekli olduğunu gördüm. Adım adım takip ettiğim çok kıymetli çalışmalarımızın bitmesini heyecanla bekliyorum. Çalışmalarımızın sonuçlarının hastaya ulaştığını görelim ve mutlu olalım.”
Çalıştayın tanıtımını yapan Müdür Yardımcısı Dr. Ayhan İzzettinoğlu, çalıştayın amacını belirterek, “hasta yakınları hastaya yaklaşımda doğru tutum içinde olsunlar istiyoruz. Hedef kitle palyatif tanımı alan hasta yakınları ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından bakım ücreti ödenen hasta yakınları. Bu eğitim, Halk Eğitim Merkezleri’nde bu konuda eğitim almış öğretmenler tarafından verilecektir. Seksen saatlik temel eğitim, seksen saat de tamamlayıcı eğitim olmak üzere 13 modülden oluşan eğitim programı bu çalıştayda hazırlanacak,” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile