İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş: Yunanistan'a 48 saatlik girişlerde vize kaldırılsın

Yunanistan'ın Sakız Adası Valisi Polidoros Labzinoudis'un, Başbakan George Papandreu'dan, Türklere uygulanan vizenin başlangıçta bir günlük de olsa ka

Yunanistan'ın Sakız Adası Valisi Polidoros Labzinoudis'un, Başbakan George Papandreu'dan, Türklere uygulanan vizenin başlangıçta bir günlük de olsa kaldırılması yönünde talepte bulunması, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı umutlandırdı. Demirtaş, yıllardır gösterdikleri çabaya destek olan Labzinoudis'a teşekkür etti. Yunanistan'a 48 saatlik girişlerde vize uygulamasının kaldırılmasını istediklerini belirten Demirtaş, "Türkiye ile Yunanistan arasında özel bir uygulama yapılabilir. Ayrıca Avrupa Birliği (AB)'ne üye olmamalarına karşın İzlanda ve Norveç'le 1999 yılında, İsviçre'yle 2005'te yapılana benzer bir anlaşma öneriyoruz. Vize konusunda bir başka önemli nokta ise 'yeşil pasaport' konusu. Birçok AB ülkesi, onlardaki karşılığıyla hizmet pasaportu olanlara vize muafiyeti uyguluyor ancak Yunanistan, yeşil pasaporta da vize koyuyor. Vize engeli kalkarsa, Yunanistan daha fazla yarar sağlayacak." diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticarette daha yolun yarısına bile varılamadığını vurguladı. İki ülkenin değerlendiremediği büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Demirtaş, ticaretteki engellerin kalkması durumunda potansiyelin en az 10 milyar doları bulacağını vurguladı. Şu anda Yunanistan'da yaşanan krizin Yunan işadamlarını Türkiye'ye yönlendirdiğine dikkat çeken Ekrem Demirtaş, "Son zamanlarda odamıza Yunan işadamlarından çok sayıda talep gelmeye başladı. 28–30 Nisan 2010 arasında Girit Heraklion Ticaret ve Sanayi Odası'ndan 100 kişilik heyet ziyaret edecek. Heyete, Atina'dan işadamlarının da katılması bekleniyor." dedi.

10 milyar dolar potansiyeline ulaşmak için Ege Denizi'nin iki yakasında gidip gelmeye, kilometreleri tüketmeye devam edeceklerinin altını çizen Demirtaş, Yunan işadamlarının Türkiye'ye rahatlıkla gelirken Türk işadamlarının komşu ülkeye gitmek için mücadele verdiğini vurguladı. Ticaret için en önemli adımın kolay ulaşım olduğunu kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir–Atina direkt uçuşlarının başlamasıyla ulaşım sorunumuzu büyük oranda çözdük. Denizden karayolu taşımacılığı da kombine olarak sağlanıyor. Yani kara, deniz ve hava ulaşımıyla artık birbirimize çok daha yakınız. Atina'dan İzmir'e gelmek isteyen Yunan dostlarımız, sabah karar verip ilk uçakla İzmir'e gelebiliyor. Ne yazık ki biz aynı durumda değiliz, çünkü önümüzde vize sorunu var. Bu noktada Yunanistan İzmir Konsolosluğu'nun büyük özveriyle çalıştığını söylememiz gerekiyor. Son bir yılda verilen çok giriş çıkışlı vize sayısında yüzde 236 artış sağlandı. Bu olumlu bir gelişme ancak bizim için yeterli değil."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile