İzmir Ticaret Odası'nın Suriye - Lübnan İş Ve İnceleme Gezisinin İlk Durağı Halep

İzmir Ticaret Odası'nın Suriye - Lübnan İş Ve İnceleme Gezisinin İlk Durağı Halep

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 70 kişilik işadamı heyetiyle gerçekleştirdiği Suriye - Lübnan İş ve İnceleme Gezisi'nin ilk durağında Halep'te temaslarda bulundu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 70 kişilik işadamı heyetiyle gerçekleştirdiği Suriye - Lübnan İş ve İnceleme Gezisi'nin ilk durağında Halep'te temaslarda bulundu. İzmir Ticaret Odası gibi 125'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Halep Ticaret Odası'ndaki toplantıda İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, tarih boyunca kuvvetli ilişkileri olan İzmir ile Halep arasındaki ticareti yeniden canlandırmak amacında olduklarını belirten Demirtaş; "Akdeniz'de kruvaziyerde işbirliği yapmak istiyoruz. Ticaretle dostlukla, yeni uçak seferleriyle İzmir ile Halep'i birbirine bağlamak istiyoruz" dedi.
Hatay'dan karayoluyla Halep'e geçen İZTO Heyeti onuruna Halep Ticaret Odası tarafından bir "Hoşgeldiniz Kokteyli" verildi. Daha sonra İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan ile Yönetim Kurulu Üyeleri Erkan Güldoğan, Vahdet Sarıkaya, Hüseyin Payzin ve Mehmet Pamuk, Türkiye'nin Halep Konsolosu Andan Keçeci ve Ticaret Müşaviri Kadir Yazıhan'ı ziyaret etti. Ziyarette İZTO Yönetimi, Konsolos Keçeci ile Müşavir Yazıhan'dan Türkiye- Suriye ilişkileri, ticareti arttırmanın yolları üzerine bilgi aldı.
Türk Konsolosluğu ziyaretinin ardından İZTO Heyeti, Halep Ticaret Odası'nda düzenlenen ve Halepli işadamlarının da ilgi gösterdiği toplantıya katıldı. Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in hızla gelişen Suriye Ekonomisini Avrupa'ya bağlayabileceğini belirterek, "İzmir yüzlerce yıl boyunca İpekyolu'nun sonunda, Anadolu ve Asya'yı Avrupa'ya bağlayan kent oldu. Bugün de aynı özelliğini devam ettirebilir" dedi. İzmir'in stratejik konumu ile yatırımcılara cazip imkanlar sunduğunu ifade eden Demirtaş; "İzmir'den 2-3 saatlik uçuş mesafesinde Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya'ya, 2 milyarlık bir pazara ulaşmak mümkün. Yani İzmir'de hem üretmek hem de hedef pazara ulaşmak çok avantajlı" diye konuştu. Türkiye'deki 361 Suriye şirketinin sadece 8'inin İzmir'de olduğuna dikkat çeken Demirtaş, Halepli işadamlarını İzmir'de yatırım yapmaya davet etti.
İZMİR - HALEP UÇAK SEFERLERİNİ İSTİYORUZ
İzmir'de her çeşit turizmin olduğunda bunların başında da kruvaziyer turizminin geldiğine dikkat çeken Demirtaş; "Bir yandan Akdeniz'deki klasik rotalardan payımızı arttırırken, diğer yandan yeni rotalar oluşturmak için çalışıyoruz. Ege üzerinden Karadeniz ile Akdeniz'i bağlamak istiyoruz. Diğer yandan da Doğu Akdeniz'de yeni rotalar yaratmak için çalışıyoruz. Bu projenin içinde mutlaka Suriye'de yer almalı" dedi. İzmir ile Halep'in arasında karayolu bağlantısı olduğunu, kruvaziyer turizm için oluşturdukları rotalarda da Suriye'nin de yer almasını istediklerini belirten Demirtaş ayrıca, havayolu ile de iki kenti bağlamak istediklerini ifade etti. Demirtaş; "Kısa bir süre önce İzmir - Hatay Uçak seferleri başladı. Biz, Hatay'dan buraya karayolu ile geldik. Ama bu büyük ticari potansiyeli olan kent ile İzmir'i doğrudan uçak seferleriyle bağlamalıyız. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşeceğiz. İzmir - Halep Direk uçak seferlerini istiyoruz" dedi.
TARİHSEL İLİŞKİ VE TİCARETİ CANLANDIRMALIYIZ
Halep'in tarih boyunca Akdeniz limanlarına mal aktaran bir antrepo kenti olduğuna dikkat çeken Demirtaş; "Özellikle ipek ticareti ve tekstil ürünlerindeki şöhreti nedeniyle Venedikli Tüccarlar, erken zamandan itibaren buradaki hanları mesken tutmuştu. Halep'ten gelen ipeklilerin İzmir'de Kızlar Ağası hanında satıldığını da unutmamak gerekir. Haleb sûkları (çarşı pazar) ve hanlarının benzerleri İzmir'de de bulunuyor. Aynı zamanlarda yapıldılar ve doğu batı ticaretinde aynı derecede önemli rol oynadılar. Aynı isimleri taşıyanlar bile var: Gümrük Hanı, Vezir hanı gibi" dedi. İzmir'deki Vezir hanlarının yandığını ama Halep'tekinin halen ayakta durmasının mutluluk verici olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki önemli ticaret merkezi arasındaki bu tarihsel ilişki ve ticareti hızla canlandırmak hepimiz için önemli bir görev. Ticaretle dostlukla, yeni uçak seferleriyle İzmir ile Halep'i birbirine bağlamak istiyoruz. İlişkilerimizi daha da geliştirmek için güzel ülkenize gelirken Türkiye'deki Halep kökenli vatandaşlarımızın da selamını getirdik. Gerçekten, ülkemizde kökleri bu topraklara dayanan önemli sayıda yurttaşımız var. Bunlardan birisi de Meclis Başkanımız Necip Kalkan, annesi Halepli"
HEDEF 5 MİLYAR DOLAR
İki ülke ilişkilerinin, komşuluk, ortak kökler ve dostluğa rağmen bir dönem duraklama yaşandığını belirten Demirtaş;"Çeşitli güvenlik ve sınır problemleri yaşandı. Ama bunların hepsini aştık. Bunda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad arasındaki dostluğun önemli rolü var. İlişkilerimizin bu hızlı gelişiminde, hükümetimizin "Komşularla sıfır sorun politikası"nın büyük etkisi var. Suriye ile ilişkilerimizin bu açıdan hızla gelişiyor. Siyasi, askeri ve ekonomik alanlardaki işbirliğimizle, birbirine komşu olan diğer tüm ülkelere örnek teşkil edecek düzeydeyiz" dedi. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin ekonomik ilişkilere olumlu yansıdığını belirten Demirtaş;"Dostluğumuz ekonomik ilişkilerimize de olumlu yansıyor. 2000 yılında ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 729.507 milyon dolardı. 2009 yılı sonu itibariyle ise 1 milyar 752 milyon dolara ulaştı. Ama var olan rakamlar bize yetmiyor. Çünkü potansiyelimiz çok daha büyük. Dış ticaretimiz en azından 5 milyar dolar seviyesine ulaşmalı.
125. YIL JESTİ
Halep Ticaret Odası ile 2001 yılında Kardeş Oda anlaşması imzaladıklarını ve yaklaşık 10 yıl sonra tekrar Halep'te bulunmaktan memnuniyet duyduklarını söyleyen İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş; "2010 yılında bu ziyareti gerçekleştirme kararını geçtiğimiz yıl aldık, çünkü bu yıl iki Odanın da kuruluşunun 125. Kuruluş Yıldönümü. Bu anlamlı yıldönümümüzü birlikte kutlamak istedik. 125'inci kuruluş yıldönümünüz kutluyor ve nice başarılı yıllar diliyorum" dedi. Halep ve İzmir Ticaret Odası'nın 1885 yılında kurulmasının bir tesadüf olmadığını söyleyen Demirtaş; "Çünkü, İzmir ve Halep Odaları, İstanbul Ticaret Odası'nın kuruluşunu takiben Osmanlı Şura-yı Devlet kararına bağlı olarak aynı yıl kurulmuştu. Aramızdaki tek bağ bu değil. İzmir ile Halep arasında tarih boyunca bir iletişim olmuştur. İzmir ve Halep, doğu ticaret yollarının birisi Doğu Akdeniz'de diğeri Ege'de sona eren uçlarıydı" diye konuştu.
300 MİLYON ARA VATANDAŞA HALEP'TEN MAL SATABİLİRSİNİZ
Halep Ticaret Odası Başkanı Muhammed Hasan Zeido da yaptığı konuşmada, iki odanın aynı tarihte kurulduğunu ve iki şehrin de milattan önceye uzanan bir uygarlığı olduğunu söyledi. Zeido; "İpekyolu İzmir'de bitiyor ama İpekyolu Halep'e uğradıktan ve güzel malı aldıktan sonra İzmir'e gider. Avrupalı hanımların giydiği güzel ipekli giysileri burada yapılıyordu. Ünlü İngiliz Yazar William Shakespeare dahi Halep'in ipekli kumaşlarını anlatır, bayanların üzerinde bu giysilerin ne kadar güzel durduğundan bahsederdi" dedi. İZTO ile Halep arasında birçok ortak ilişki bulunduğunu vurgulayan Zeido, şöyle konuştu: "İki ülkenin işadamlarına köklerini bulmaya çağırıyorum. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın iki kent arasında karşılıklı uçak seferlerinin başlaması konusundaki görüşüne katılıyoruz, birlikte çalışmaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. Halep Ticaret Odası'nın 38 bin üyesi bulunmaktadır. Başta tekstil olmak üzere gıda sanayi ve kimya da önemli sektörlerdir. Son 10 yılda Suriye'nin ekonomik yüzü çok değişti, gelişti. Yeni Ticaret Kanunu çıktı. Komşu ülkelerdeki standartlara uygun olarak şirketler kanunu da çıktı. Herhangi bir Türk yatırımcı Halep'teki Şeyh Neccar'da yatırım yapabilir, yüzde yüz mülk edinebilir. Suriye'nin Arap ticari örgütüne ortaklığından da yararlanabilir. Halep'te üretip 300 milyon Arap vatandaşa gümrüksüz gönderebilir. Bu, Türk yatırımcılar için çok önemli bir fırsat. Tüm Türk yatırımcıları burada yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye, bugün büyük sanayi güçlerden birisi olmuştur. Dünyanın 20 büyük ekonomisi arasındadır. Türkiye ve İzmir ile ilişkilerimizin güçlendirilmesine bu nedenle büyük önem veriyoruz. "
Toplantının ardından İzmirli ve Halepli işadamları ikili görüşmelerde bulundu. Toplantının ardından da İzmir Heyeti, Halep'in ve Suriye'nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisi olan Şeyh NeccAR Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile