İZTO'da düzenlenen protokol imza törenine Türkiye Musıki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Sağ, Müzik Eserleri Sahipleri Grubu (MSG) Başkanı Garo Mafyan, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı Ahmet Koç, (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği(MÜYAP) Başkan Yardımcı Bülent Seyhan, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kocatepe ve MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy katıldı.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sancılı bir konu olan telif konusunda 3 yıllık bir çalışma sonucu protokol oluşturulduğunu belirterek oda üyelerinin 1 Ocak-31 Mart 2013 tarihlerinde MESAM ve MSG ile yüzde 50, MÜYAP ve MÜYORBİR ile yüzde 25 indirimle telif sözleşmesi imzalayabileceğini söyledi.
MSG Başkanı Garo Mafyan, telif haklarının yerleşmesi için mücadele verdiklerini, ülkenin şartlarını bilerek kolaylıklar sağladıklarını ifade ederek, "Telif hakkını ödemeyenlerin de sisteme gelmesi gerekiyor. Biri öder biri ödemezse dengesizlik olur" dedi.
MESAM Başkanı Arif Sağ ise tüm ticari alanlarda çalınan müziklerden eser sahiplerine telif hakkı doğduğunu, bu hakkın Türkiye'de yeni yeni anlaşıldığını, bunu siyasetçilere anlatmakta dahi zorlandıklarını kaydetti.
Türkiye'de telif konusu anlaşılamadığı için mahkeme süreçlerinin içine girildiğini vurgulayan Sağ, "Telif konusunu mahkemelik olmadan, kavga etmeden, küsmeden, darılmadan, yorumcuların, bestecilerin, sanatçıların, tüm hak sahiplerinin haklarını gasbetmeden çözebiliriz. Bu toplantıyı bir ön hedef olarak düşünmemiz lazım. Diğer odalar da İzmir'deki dostlarımızı örnek almalı. İstanbul ve Ankara'daki odalarla da benzeri anlaşmaları yaparsak telif konusunda ciddi mesafe katedebiliriz" dedi.
- Kuaför de ödeyecek
MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç, yasaklama zihniyetinde olmadıklarını, ticari işletmelerde çalınan müzikten lisans bedellerini istediklerini ve bunların da yüksek rakamlar olmadığını savundu.
MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan ise 14 yıldır telif toplamaya çalıştıklarını vurgulayarak, gelinen noktadan sevinç duyduklarını anlattı.
"İlk kez bir ticaret odasıyla bağlı bulunduğu üyelerini ortak bir şekilde lisanslamaya gidiyoruz. Bu adım çok önemli" diyen Seyhan, telif hakkının sadece eğlence mekanları için değil berber, güzellik salonu, alışveriş merkezi gibi tüm ticari alanlar için zorunlu olduğunu kaydetti.
Seyhan, şöyle konuştu:
"Bir berber dükkanında televizyonda müzik kanalı açıksa, tıraş olan bir bey bu yayını dinliyorsa o berberden de telif hakkı alıyoruz. Toplum bu konuda son dönemde bilinçlendi. Dünyanın geldiği noktaya bizlerin de gelmesi gerekiyor. Yunanistan bile telifte 150 milyon dolar toplarken biz 50 milyon dolarlardayız. Sanatın ve sanatçının yaşaması için telif ödenmeli. Bu telifler toplanmazsa bizler geleceğe bir şey bırakamayız. Bağcıyı dövmek için değil meyveleri birlikte yemek için varız. Biz işimizi yapmak hakkımız olan telifi toplamak istiyoruz."
- Ödemeyenlere yasal takip
MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy ise ülke genelinde telif hakkı ödenmediği gerekçesiyle açılan dava sayısının 10 bini aştığını belirtti.
Şensoy, İzmir'deki kampanyanın da 1 Ocak-31 Mart tarihlerini kapsadığını belirterek, bu kampanyadan adli takibata uğramış üyelerin de yararlanabileceğini, iki taksitte ödeme imkanı getirildiğini ifade ederek, kampanya sonrası ödeme yapan oda üyelerinin haklarının korunması için telif hakkı konusunda tespit ve hukuki girişimleri hız verileceğini bildirdi.
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Adnan Koç ise telif ücretinin mekanın metrekare ve kişi sayısına göre değiştiğini belirterek Kordon'daki bir eğlence mekanının yıllık 5-6 bin lira telif ücreti ödeyeceğini ifade etti.
İzmir Ticaret Odası Üyelerine Telif Kampanyası
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile 6 müzik meslek birliği arasında imzalanan protokolle oda üyesi iş yerlerine telif ücretlerinde yüzde 50'ye varan oranlarda indirim imkanı sağlandı.